Pumpkin Ombhal este o reteta care provine din Nagaland, unul din cele 7 state surori din nord-estul extrem al Indiei. Este un Curry de dovleac in sos de Tamarind si are un gust extrem de interesant. Sigur ingredientele va vor face sa credeti ca e mai mult vorba de o prajitura decat de o mancare, insa va asigur: este un Curry 100% delicios!
Tamarindul e la putere in aceasta reteta pentru ca domina gustul final si taie complet dulceata dovleacului. Rezultatul este absolut inedit pentru noi – o mancare foarte usor zemoasa, cu gust acrisor-dulceag si cu experienta unica pe care ti-o dau stafidele cand se zdrobesc intre dinti dupa ce au absorbit acest sos si s-au umflat. Picanteala nu se simte decat ca o aroma de fundal intrucat chilli-ul nu are timp sa infuzeze mancarea cu puterea sa. Daca doriti, puteti rupe chilli-ul bucati inainte de a-l adauga in ulei pentru a mari considerabil picantzeala acestei retete, asa cum de altfel se obisnuieste in Nagaland unde totul se serveste deosebit de picant.
Noi am optat pentru o versiune mai blanda a acestui Ombhal, mai putin picanta, pe care v-o impartasesc cu mare entuziasm. Este genul de mancare care te face sa te simti bine si usor, binedispus dupa ce o consumi, chiar daca ai exagerat nitzel cu portia din cauza ca ti-a placut prea mult…
adaptare dupa: Gayathri’s Cook Spot
timp de preparare: 1 ora (daca nu aveti Apa de Tamarind deja preparata)
rezulta 2 – 3 portii
INGREDIENTE
600 grame dovleac cu pulpa portocalie (placintar)
500 ml Apa de Tamarind
1 chilli rosu uscat intreg
1 lingura stafide
1 lingurita seminte de mustar (sau chimion)
1 foaie mare de dafin
1 lingurita turmeric – optional
2 linguri zahar brut din trestie de zahar (sau Jaggery, daca aveti)
2 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingurita sare
aprox 200 ml apa – optional
METODA
Daca nu aveti Apa de Tamarind deja pregatita, atunci incalziti acum apa si puneti Tamarindul la inmuiat 10 minute. Intre timp curatati dovleacul de coaja si seminte si taiati-l cubulete mici cam cat o unghie. Apoi extrageti Apa de Tamarind si puneti-o la fiert impreuna cu dovleacul. Presarati sarea si fierbeti la foc mic, acoperind oala cu un capac. Nu aveti nevoie de o oala mai mare de 1,5 litri pentru aceasta operatiune.
Dupa aproximativ 20 minute verificati daca puteti zdrobi cubuletele de dovleac cu o furculita. Daca nu, mai lasati sa fiarba. Eventual mai puneti putina apa, daca observati ca Apa de Tamarind a scazut si dovleacul e in pericol sa se arda (mai ales daca nu ati fost ascultatori si ati fiert dovleacul fara capac).
Cand dovleacul e bine fiert, luati oala de pe foc si incepeti sa zdrobiti cubuletele, insa nu fortati, nu trebuie sa rezulte un piure fin ci ceva mai “grunjos”, ca sa mai ramana niscaiva bucatele intregi ici si colo.
In alta oala (tot de 1,5 litri) puneti uleiul si asteptati putin sa se incalzeasca. Apoi rasturnati in ulei semintele de mustar + chilli-ul rosu + stafidele + foaia de dafin. Sotati cateva secunde apoi rasturnati in oala dovleacul zdrobit si amestecati.
Presarati turmericul si zaharul si amestecati bine. Daca va place o mancare mai zemoasa, mai adaugati putina apa. Fierbeti neacoperit inca 2-3 minute apoi serviti. Va recomand sa-l savurati alaturi de niste Parathas cu Susan.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pumpkin Ombhal este adecvat pentru persoanele Vata. Este ok ocazional si pentru Pitta si Kapha insa folosind mai putina Apa de Tamarind si mai multa apa. De asemenea, pentru Pitta e mai bine de inlocuit chilli-ul rosu cu un sfert de chilli verde, fara samburi (pentru ca totusi dovleacul are nevoie de ceva picantzeala).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.