Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Coriandru, Dovleac, Fasole, Frunze de Dafin, Hing / Asafoetida, Marar, Masalas, Mustar, Rosii, Scortisoara, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Masala de Fasole pestrita cu Dovleac

Masala de Fasole pestrita cu Dovleac

Dragi iubitori ai papicilor indiene si ayurvedice, iata si prima reteta cu fasole! Prima pe care o postez, pentru ca, recunosc sincer, n-am mai mancat fasole de ani buni. Asta din cauza ca are o nota de greoi in ea, pe care lintea si nautul nu o au. Plus ca e extrem de gazoasa, motiv pentru care Vata din sotul meu nu o agreeaza. Dar dupa ani de zile de negocieri am reusit sa obtin fluturarea steagului alb si sa gatesc o prima Masala de fasole dupa promisiunea ferma ca voi folosi condimente din belsug si, desigur, ca o voi pregati in stil indian.

Si iata ca a iesit o mancare super lux de fasolica, bine echilibrata de condimente, in care am adaugat si dovleac ca sa-i mai dea culoare si dulceata, asa incat nu mai e nevoie de folosit zahar (cum se pune in mod normal in India la mai toate retetele cu Tamarind, pentru contrabalansarea gustului intens acru). Gustul usor “pastos” si mai greoi al fasolei este astfel mai putin evident, dar oricum se simte diferenta fata de nautul gatit in mod identic, de exemplu. Insa presupun ca pentru un popor atat de iubitor de si obisnuit cu fasolea cum sunt romanii, acesta nu este deloc un impediment.

Totusi, pentru ca fasolea este destul de greoaie, as recomanda ca la servire, in farfurie sa fie doua-trei linguri din aceasta Masala, precum si un pic de Subji de Legume ori ceva Pakoras, pentru ca altfel, daca se consuma doar fasole, ea are tendinta sa stea in stomac ore in sir, ceea ce nu e un lucru deloc agreat in Ayurveda.

timp de preparare: 1 ora

rezulta 6 portii

picantzeala4

INGREDIENTE

De pus in oala cu presiune

1 + 1/2 cani fasole pestrita

1 lingurita turmeric

5 cani apa

1 cana = 300 ml

Pentru Masala

2 cani dovleac cubulete, curatat de coaja si samburi

1 ceapa mare

2 catei mari de usturoi

1 baton lung de scortisoara

1 foaie de dafin

1 chilli rosu uscat

2 lingurite seminte de chimion (jeera)

2 lingurite seminte de coriandru

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de marar

1 lingurita turmeric

2 lingurite pline cu varf Basic Garam Masala

1 varf cutit Hing

400 ml suc gros de rosii

300 ml Apa de Tamarind

aproximativ 100 ml apa

5-6 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita plina cu sare

METODA

Spalati fasolea si scurgeti-o. Puneti-o in oala cu presiune impreuna cu turmericul si apa. Acoperiti cu capac si puneti pe foc tare pana ce incepe sa fasaie puternic. Atunci dati focul la mediu si fierbeti 40-45 minute (aceasta fasole are nevoie de timp indelungat de fierbere, altfel interiorul ei ramane tare – chiar si dupa 30 minute de fiert – si prin urmare da multe gaze). Dupa acest interval stingeti focul si lasati presiunea sa scada de la sine.

Intre timp curatati si tocati dovleacul, ceapa si usturoiul. Puneti chilli-ul rosu rupt bucatele intr-un blender/mini-tocator electric impreuna cu cateii de usturoi, semintele de coriandru si 1 lingurita seminte de chimion. Stropiti cu un dram de ulei si unul de apa, atat cat e nevoie pentru condimente sa se puna in miscare in blender si sa iasa o pasta fina.

Cu vreo 10-15 minute inainte ca fasolea sa fie fiarta, incepeti baza Masalei. Puneti o oala mare, de 3 litri, pe ochiul mare de la aragaz, pe foc mediu. Turnati uleiul si cand e incalzit aruncati in el batonul de scortisoara intreg, foaia de dafin, 1 lingurita seminte chimion, 1 lingurita seminte de marar si 1 lingurita seminte de mustar. Imediat ce semintele de mustar incep sa tzopaie puternic, puneti dovleacul cubulete si un picut de sare. Sotati pret de 5 minute, pana ce dovleacul da semne ca s-a mai inmuiat.

Apoi adaugati Masala cu usturoi si chilli, precum si ceapa, si caliti pe foc mic cam 4 minute, pana ce ceapa e bine facuta, translucida, dar nu arsa.

Presarati 1 lingurita turmeric si Garam Masala si turnati sucul de rosii. Clatiti cana/borcanul de la suc cu inca aproximativ 100 ml apa si turnati peste Masala. Asteptati ca sosul sa inceapa sa fiarba, dupa care mai tineti pe foc aproximativ 5 minute.

In acest rastimp ar trebui sa fasolea sa fie bine fiarta (sa fi absorbit aproape toata apa din oala cu presiune) si presiunea din oala sa fi scazut.

Rasturnati toata fasolea in oala cu Masala (fara restul de zeama in care a fiert fasolea). Amestecati bine, puneti sare si aduceti la punctul de fierbere. Tineti pe foc mic circa 5 minute, rastimp in care fasolea va absorbi lichidul aromat si condimentat, ceea ce o va face si mai putin dispusa sa creeze gaze excesive.

Dupa acest rastimp adaugati Apa de Tamarind, mai dati 2 clocote si stingeti focul.

Serviti aceasta Masala cu painite Chapati, fara drojdie.

Masala de Fasole pestrita cu Dovleac_

Din punct de vedere Ayurvedic: Masala de Fasole pestrita cu Dovleac este recomandata persoanelor Pitta si Kapha. Datorita felului in care este fiarta si apoi pregatita cu condimente din belsug, fasolica aceasta poate fi consumata cate putin (si rar) si de persoanele Vata. Persoanele Pitta ar face totusi mai bine sa nu foloseasca chilli rosu deloc, insa usturoiul e necesar in aceasta reteta – de folosit o lingura de ulei mai putin. Pentru Kapha reteta este foarte echilibrata – tot asa, cu un dram mai putin ulei. Cantitatea de ulei indicata la lista de ingrediente este necesara pentru a balansa capacitatea gazo-formatoare a fasolei, in special pentru o persoana care are Vata dominanta in tipologie.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare indiana de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Yellow Peas Green Garlic Dal - Dal din Mazare uscata cu Usturoi

Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare uscata cu Usturoi

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry din Linte Mung cu Legume

Curry de Fasole Adzuki

Curry de Fasole Adzuki

Discussion

2 thoughts on “Masala de Fasole pestrita cu Dovleac

  1. Sunt multe retete de pe blog-ul tau care m-au surprins in mod placut, dar nici una ca aceasta…pentru a nu stiu cata oara: multumesc 🙂

    Posted by Ioana | 18 March 2015, 2:42 PM
    • Ce surpriza placuta! Ma bucur ca am reusit sa te incant cu o reteta asa de delicioasa. Multumesc pentru feedback ❤

      Posted by cloudpearl | 19 March 2015, 1:15 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,290,852 vizite

CALENDAR

January 2015
S M T W T F S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031