Ajwain, Ceapa, Chilli rosu, Chimen (Carraway), Chimion (Jeera), Coriandru, Hing / Asafoetida, Masalas, Mazare uscata, Morcovi, Scortisoara, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata

Yellow Peas Green Garlic Dal

Acest este un Dal minunat, fin si aromat, extrem de bun si usor dulce la gust, desi nu are nici un pic de zahar adaugat. Mazarea uscata este dulce si buna, gustoasa la maxim, asa ca Dal-urile facute cu ea sunt, cred, cele mai savuroase. De fapt si cele din linte Mung galbena sunt exceptionale…

Abilitatea perturbatoare de Vata ale acestui tip de mazare este anulata de folosirea condimentelor si mai ales a unei cantitati ceva mai marisoare de ulei. Tamarindul contribuie substantial si el la calmarea lui Vata si de aceea este prezent in marea majoritate a retetelor de Dal, indiferent de leguminoasa folosita (naut, linte, fasole, mazare etc). Felul in care se combina toate ingredientele la final are drept rezultat un gust desavarsit si o hrana echilibranta. Sigur o sa va placa! Pofta mare!!!

timp de preparare: 50 min

rezulta 4 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

250 grame mazare uscata (galbena, decojita)

1 morcov – optional

1 legatura usturoi verde sau 3 catei mari de usturoi

1 ceapa medie

1 lingurita seminte de chimen obisnuit

1/2 lingurita seminte de Ajwain

1 chilli rosu uscat, din cel turcesc, incarligat, cu pielita “ridata”, care nu e prea picant

1 baton scortisoara

1 bucatica mica de 2 cm de Tamarind, fara samburi – optional

1/4 lingurita Hing

2 lingurite coriandru macinat (Dhania powder)

1 lingurita Kerala Garam Masala

1 lingurita paprika dulce – pentru culoare

1/2 + 1/2 lingurita turmeric

6 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

4 + 1/2 cani apa

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati bine mazarea pana ce apa pe care o scurgeti nu mai este albicioasa. Scurgeti mazarea si puneti-o in oala cu presiune. Presarati deasupra ei 1/2 lingurita turmeric si 1 lingurita coriandru macinat. Puneti si tamarindul, turnati doar 4 cani de apa. Acoperiti cu capac etans si asezati oala pe ochiul mediu de la aragaz, pe foc mediu. Dupa aproximativ 10 minute, oala va incepe sa fasaie puternic – e momentul sa dati focul la mic/minim, altfel mazarea va incepe sa infunde in scurt timp supapa de presiune. Mai tineti pe foc 20 minute, pana ce observati ca prin gaurelele prin care iese in mod normal abur, iese acum un lichid galben. E semn ca mazarea e foarte bine fiarta. Inchideti focul si asteptati 5-10 minute ca presiunea sa scada de la sine in oala.

Intre timp curatati si taiati marunt usturoiul, ceapa si morcovul si pregatiti toate condimentele in cantitatile indicate.

Cand mazarea e fiarta, puneti o oala de 2 litri pe foc mic si turnati uleiul in ea. Dupa ce s-a incalzit cateva secunde, aruncati in ulei semintele de chimen si Ajwain impreuna cu batonul de scortisoara si chilli-ul rosu intreg. Presarati si Hing-ul. Dupa ce semintele au pocnit, inainte ca uleiul sa fumege, puneti morcovul. Sotati 2 minute, apoi adaugati ceapa cu usturoiul verde. Mai sotati 3 minute, pana ce ceapa s-a inmuiat bine si e sticloasa.

Presarati restul de 1/2 lingurita turmeric si restul de 1 lingurita pulbere de coriandru. Amestecati scurt, apoi turnati mazarea fiarta si sarea. Puneti si restul de 1/2 cana apa chiar daca vi se pare ca aveti o consistenta ideala la Dal – dupa ce va fierbe inca 10 minute se va ingrosa prea tare daca nu adaugati un pic de apa.

Lasati sa dea in clocot, apoi adaugati pulberile de Kerala Garam Masala pentru o aroma mai deosebita, si paprika dulce pentru o culoare mai atragatoare. Mai tineti pe foc mic 4-5 minute, stingeti focul si serviti. Puteti presara cu verdeata proaspata la alegere, in functie de tipologie.

Yellow Peas Green Garlic Dal_

Din punct de vedere Ayurvedic: Yellow Peas Green Garlic Dal este o hrana Tridoshica. Totusi, pentru persoanele Pitta ar fi mai adecvat sa scoata din reteta chilli-ul rosu si semintele de Ajwain. Pentru persoanele Vata ar fi excelent daca in loc de seminte simple de chimen ar folosi chimion (Jeera), iar persoanelor Kapha li se recomanda sa adauge la reteta un chilli verde proaspat sau 1/2 lingurita piper negru daca doresc.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Puneri Dal - Linte din orasul Pune

Puneri Dal – Linte din orasul Pune

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Beetroot Leaves Dal - Dal cu Frunze de Sfecla rosie

Beetroot Leaves Dal – Dal cu Frunze de Sfecla rosie

Supa de Mazare Galbena uscata

Supa de Mazare Galbena uscata

Discussion

3 thoughts on “Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare galbena uscata

  1. Delicioasa crema asta, multumesc pt reteta!

    Posted by Natalia | 28 December 2014, 8:18 PM
  2. multumesc mult

    Posted by Corpodean Ioan | 14 November 2014, 4:58 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,395 vizite

CALENDAR

November 2014
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30