Ajwain, Ceapa, Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Sfecla rosie, GHEE, Linte, Marar, Marar, Masalas, Rosii, Turmeric

Beetroot Leaves Dal – Linte rosie cu Frunze de sfecla

Beetroot Leaves Dal

Astazi servim un nou Dal, foarte usor de facut, de sezon. Este gustos, placut, rapid de preparat. Frunzele de sfecla ii dau o nota aparte de toamna, ii schimba oarecum gustul si-l fac mai “viu”, dar fara sa fie picant. In plus, acest Dal este o variatie bine venita in alimentatia celor care consuma linte zilnic sau foarte frecvent – frunzele de sfecla schimba usor culoarea Dal-ului, aducand o nuanta de rosu.

Aceasta este a doua reteta in stil indian si ayurvedic la care am folosit frunzele de sfecla rosie. Asa cum va spuneam si la Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak, in India frunzele acestea (si multe altele) isi gasesc adesea intrebuintare la prepararea mancarurilor.

Pentru cei care doresc sa primeasca acel zvac picant dintr-o mancare de linte, asa cum e traditional in India, atunci e foarte simplu de adaugat la Tarka, impreuna cu semintele, si un chilli rosu (sau mai multi😉 ). Pofta foarte buna!

timp de preparare: 35 minute

rezulta 4 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana linte rosie

1 cana plina ochi cu frunze de sfecla rosie tocate

2 rosii mici

1 ceapa medie

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita seminte de marar – optional

1/2 seminte de Ajwain

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de coriandru cu chimion (Dhania Jeera Powder)

2 lingurite Curry Powder

1-2 linguri Ghee sau 3-4 linguri ulei de floarea soarelui

3 – 4 cani apa

1 mana fenicul sau marar proaspat, tocat fin – optional

1 lingurita plina cu sare

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati lintea in cateva ape si lasati-o in apa pana ce pregatiti toate celelalte ingrediente. De asemenea, puneti frunzele de sfecla intregi in apa rece si lasati-le acolo cat tocati celelalte legume.

Spalati rosiile si taiati-le cubulete sau puneti-le intr-un blender ca sa obtineti un piure din ele. Curatati si taiati ceapa fin. Scoateti frunzele de sfecla din apa si taiati-le cat doriti de fin.

Puneti o oala de 2 litri pe foc mediu. Turnati Ghee-ul/uleiul in ea si dupa ce se incalzeste bine aruncati il el semintele. Lasati-le sa pocneasca cateva secunde, apoi adaugati ceapa. Sotati 2-3 minute pana ce ceapa devine translucida si e bine gatita.

Atunci puneti frunzele de sfecla. Sotati 2 minute apoi presarati turmericul si pulberea de chimion cu coriandru. Amestecati si puneti si rosiile. Sotati inca 2-3 minute.

Adaugati lintea si amestecati bine. Apoi turnati apa si puneti sarea cu pulberea de Curry. Amestecati bine din cand in cand pana ce incepe sa fiarba. Acoperiti vasul partial cu un capac, micsorati flacara si tineti pe foc inca 20 minute. Invartiti din cand in cand cu o lingura, mai ales spre final, ca sa nu se prinda lintea de vas.

Cantitatea de apa pe care o folositi depinde de cat de zemoasa doriti sa fie lintea. Nu uitati ca dupa ce o terminati de gatit si se mai racoreste, lintea se mai ingroasa.

La final adaugati feniculul sau mararul proaspat tocat si serviti. Pofta buna!

Din punct de vedere Ayurvedic: Beetroot Leaves Dal este cel mai potrivit pentru persoanele Kapha si Vata si acceptabil ocazional pentru Pitta. Kapha poate sa foloseasca la Tarka si un chilli rosu uscat si/sau 1/2 lingurita piper negru macinat. Pentru Pitta este foarte bine daca se foloseste fenicul proaspat (verdeata) intrucat racoreste si e recomandat sa se scoata din reteta semintele de Ajwain. Pentru persoanele Vata este ideal sa se foloseasca Ghee in reteta si ar fi tare bine daca ar include si mai multe seminte de Ajwain care sunt foarte echilibrante pentru ele.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry – Curry din Linte Mung cu Legume

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Coconut Milk Dal - Linte portocalie cu Lapte de Cocos

Coconut Milk Dal – Linte portocalie cu Lapte de Cocos

Chickpeas Korma - Korma de Naut in suc de Rosii

Chickpeas Korma – Korma de Naut in suc de Rosii

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,348 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,934,965 vizite

CALENDAR

September 2014
S M T W T F S
« Aug   Oct »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d bloggers like this: