Astazi servim un nou Dal, foarte usor de facut, de sezon. Este gustos, placut, rapid de preparat. Frunzele de sfecla ii dau o nota aparte de toamna, ii schimba oarecum gustul si-l fac mai “viu”, dar fara sa fie picant. In plus, acest Dal este o variatie bine venita in alimentatia celor care consuma linte zilnic sau foarte frecvent – frunzele de sfecla schimba usor culoarea Dal-ului, aducand o nuanta de rosu.
Aceasta este a doua reteta in stil indian si ayurvedic la care am folosit frunzele de sfecla rosie. Asa cum va spuneam si la Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak, in India frunzele acestea (si multe altele) isi gasesc adesea intrebuintare la prepararea mancarurilor.
Pentru cei care doresc sa primeasca acel zvac picant dintr-o mancare de linte, asa cum e traditional in India, atunci e foarte simplu de adaugat la Tarka, impreuna cu semintele, si un chilli rosu (sau mai multi 😉 ). Pofta foarte buna!
timp de preparare: 35 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 cana linte rosie
1 cana plina ochi cu frunze de sfecla rosie tocate
2 rosii mici
1 ceapa medie
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita seminte de marar – optional
1/2 seminte de Ajwain
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru cu chimion (Dhania Jeera Powder)
2 lingurite Curry Powder
1-2 linguri Ghee sau 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
3 – 4 cani apa
1 mana fenicul sau marar proaspat, tocat fin – optional
1 lingurita plina cu sare
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati lintea in cateva ape si lasati-o in apa pana ce pregatiti toate celelalte ingrediente. De asemenea, puneti frunzele de sfecla intregi in apa rece si lasati-le acolo cat tocati celelalte legume.
Spalati rosiile si taiati-le cubulete sau puneti-le intr-un blender ca sa obtineti un piure din ele. Curatati si taiati ceapa fin. Scoateti frunzele de sfecla din apa si taiati-le cat doriti de fin.
Puneti o oala de 2 litri pe foc mediu. Turnati Ghee-ul/uleiul in ea si dupa ce se incalzeste bine aruncati il el semintele. Lasati-le sa pocneasca cateva secunde, apoi adaugati ceapa. Sotati 2-3 minute pana ce ceapa devine translucida si e bine gatita.
Atunci puneti frunzele de sfecla. Sotati 2 minute apoi presarati turmericul si pulberea de chimion cu coriandru. Amestecati si puneti si rosiile. Sotati inca 2-3 minute.
Adaugati lintea si amestecati bine. Apoi turnati apa si puneti sarea cu pulberea de Curry. Amestecati bine din cand in cand pana ce incepe sa fiarba. Acoperiti vasul partial cu un capac, micsorati flacara si tineti pe foc inca 20 minute. Invartiti din cand in cand cu o lingura, mai ales spre final, ca sa nu se prinda lintea de vas.
Cantitatea de apa pe care o folositi depinde de cat de zemoasa doriti sa fie lintea. Nu uitati ca dupa ce o terminati de gatit si se mai racoreste, lintea se mai ingroasa.
La final adaugati feniculul sau mararul proaspat tocat si serviti. Pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Beetroot Leaves Dal este cel mai potrivit pentru persoanele Kapha si Vata si acceptabil ocazional pentru Pitta. Kapha poate sa foloseasca la Tarka si un chilli rosu uscat si/sau 1/2 lingurita piper negru macinat. Pentru Pitta este foarte bine daca se foloseste fenicul proaspat (verdeata) intrucat racoreste si e recomandat sa se scoata din reteta semintele de Ajwain. Pentru persoanele Vata este ideal sa se foloseasca Ghee in reteta si ar fi tare bine daca ar include si mai multe seminte de Ajwain care sunt foarte echilibrante pentru ele.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.