Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Frunze de Sfecla rosie, Ghimbir, Gris, Lamaie, Sfecla rosie, Turmeric, Usturoi

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak – Curry din Gris cu Frunze de Sfecla rosie

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak

Dragilor, azi e momentul ineditului in bucatarie – da, din nou 🙂 Deci continuati sa cititi pe riscul vostru 🙂 Astazi introducem in alimentatie niste frunze pe care cred ca putine persoane de la noi din tara le folosesc la mancare: frunzele de sfecla rosie. Poate ca exista unele gospodine cutezatoare care le arunca prin oala de ciorba…dar cam atat. La cat sunt de frumoase si de ochioase aceste frunze, ma mir ca nu ne-am apucat mai demult sa le papam.

Indienii sunt obisnuiti sa gateasca cu multe tipuri de frunze, nu doar cu spanac: frunze de amaranth, kale, sorell, mustar, mangold etc. Eu m-am obisnuit relativ recent cu acest concept, pe vremea aventurii mele macrobiotice, cand am introdus in alimentatie frunzele de morcov si de ridichi; alea de spanac erau interzise…

Ei si cum va spuneam, deschidem un nou capitol pe acest blogulet, al gatitului cu frunzulite – de sfecla rosie in cazul de fata. Sunt foarte amuzante si mi-e tare drag de ele, plus ca le-am primit moca, gratie Mamei Divine. Deci in oala cu ele! Si pentru ca am vrut sa incep dansul cu ele in forta, am abordat un Curry cel putin neobisnuit care la prima gura mi-a placut dar nu foarte mult. Insa de ce mestecam de-aia imi placea mai mult si mai mult. Felul in care frunzele isi pastreaza o nota de grosime si nu se terciuiesc de tot mentinandu-si personalitatea, cuplat cu aromele condimentelor si cu consistenta grisului gatit te cucereste incet dar definitiv, daca ii dai voie mintii sa fie libera si sa iasa din sfera banalului in care e obisnuita sa stea zi de zi.

Deci daca va doreati experiente inedite in bucataria indiana, iata ca acum aveti ocazia sa experimentati si sa va jucati cu simturile, sa va testati flexibilitatea ideilor si sa vedeti daca conceptul “mintea e ca o banda de cauciuc” este valabil si in cazul vostru 😉 Va doresc succes in noua aventura culinara!

sursa: Indiaphile

timp de preparare: 30 minute

rezulta 2 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

2 sfecle rosii – doar frunzele cu tije cu tot

1/2 cana gris

1 ceapa medie

1 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi

1/2 chilli verde proaspat

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Jeera Powder

2 linguri zeama de lamaie

1/2 lingurita sare

2-3 linguri ulei de floarea soarelui

1 + 1/3 cana apa

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti frunzele de sfecla intr-un castron cu apa rece. Zapaciti-le prin apa si lasati-le apoi sa stea pentru ca praful de pe ele sa aiba timp sa se depuna pe fundul vasului. La final pescuiti frunzele cu mana si le mai dati printr-un jet de apa rece. Indepartati tijele rosii de frunze. Tocati-le fin si puneti-le separat. Apoi rulati frunzele si taiati-le si pe ele in fasii nu mai late de 1/2 cm. Atentie: daca tijele sunt prea batrane si groase, e foarte posibil sa fie atzoase, asa ca va trebui sa le jupiti nitzel mai intai.

In timp ce frunzele stau si fac baita, pregatiti celelalte condimente. Preparati-va pasta de ghimbir cu usturoi daca n-o aveti deja facuta. Curatati si tocati ceapa si chilli-ul verde. Pregatiti grisul si condimentele aproape.

Puneti o tigaie non-stick pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul s-a incalzit suficient, insa nu a atins punctul de fum, aruncati in el ceapa cu pasta de ghimbir cu usturoi, chilli-ul verde si tijele rosii de sfecla. Sotati 2 minute sau pana ce ceapa devine sticloasa si se inmoaie.

Adaugati grisul si sotati cam 3 minute, pana ce totul incepe sa miroasa super bine (mie mi se pare ca seama cu mirosul de omleta bine facuta). Adaugati prafurile de condimente, sarea si frunzele de sfecla. Amestecati bine bine timp de 2 minute.

Turnati apa toata odata, amestecati iute – grisul va incepe sa bolboroseasca si sa se umfle. Dupa ce se calmeaza, dati focul la mic si acoperiti cu un capac. Lasati pe foc 5 minute, apoi dati capacul deoparte si amestecati aproape continuu timp de inca 5 minute. Luati de pe foc, stropiti cu zeama de lamaie si serviti. Puteti devora acest curry neobisnuit fie simplu, fie cu lipii indiene. Noua ne-a placut foarte mult cum s-a combinat cu Kulcha cu Marar 🙂

Beetroot Ni Bhaji Nu Shaak_

Din punct de vedere Ayurvedic: Frunzele de sfecla rosie sunt cel mai indicate persoanelor Kapha si ocazional celor Vata. Pentru Pitta nu sunt recomandate deloc. Deci reteta de fata va este inaccesibila daca sunteti un Pitta sau aveti o dereglare de tip Pitta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Kerala Beetroot THORAN - Sote de Sfecla rosie din Kerala

Kerala Beetroot THORAN – Sote de Sfecla rosie din Kerala

Beetachi Salad - Salata de Sfecla rosie

Beetachi Salad – Salata de Sfecla rosie

Degete de gris cu branza

Cheese Rawa Fingers – Degete de Gris cu Branza

Savoury Semolina Cake - Chec aperitiv din Gujarat

Savoury Semolina Cake – Chec aperitiv din Gujarat

Discussion

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

August 2014
S M T W T F S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31