Aceasta bautura este o replica a celebrei Aam Panna, pregatita din mango verde, crud, care este foarte indragita in nordul Indiei. Aam Panna are o multime de calitati si proprietati, insa rolul sau principal este de a racori si ajuta corpul si mintea sa reziste la caldurile intense ale verii indiene.
Mint Panna are acelasi rol de racorire si tonifiere a corpului si mintii. Este o bautura foarte aromata, cu destul de putine ingrediente fata de cum v-ati obisnuit deja in retetele indiene, insa este perfect echilibrata si isi face treaba cu brio! Are un gust intens de menta si s-ar putea sa socheze prin puterea si gustul sau, mai ales datorita combinarii cu condimente gen chimion ori sare neagra. Deci nu este o bautura pentru neinitiati intr-ale gusturilor Indiei, dar o recomand pentru efectele sale extraordinare de calmare si racorire.
In afara de aceste calitati, Mint Panna ajuta mult digestia, calmeaza starea de rau matinala sau de masina, detoxifica corpul, contine o multitudine de vitamine si minerale. La cat de multe lucruri bune face, ar fi o idee super sa incepeti s-o indragiti si sa va obisnuiti cu gustul sau intens. E o bautura excelenta!
adaptare dupa: Veg Recipes of India
timp de preparare: 10 minute
rezulta 3 pahare
INGREDIENTE
1 pahar frunze proaspete de menta
3 – 4 linguri zahar brut din trestie de zahar (sau miere)
1/2 lingurita Kala Namak (sare neagra de Himalaya)
1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
2 linguri zeama de lamaie sau lime
1/2 pahar apa + aprox 1/2 litru apa
1 pahar = 200 ml
METODA
Indepartati frunzele de menta de pe tije si spalati-le in jet de apa rece. Scurgeti-le bine de apa si bagati-le in mixer/blender impreuna cu celelalte ingrediente in afara de jumatatea de litru de apa.
Mixati totul 2 minute, apoi strecurati. Lichidul obtinut este concentrat si peste el se pune cata apa doriti, in functie de cat de diluat va place – porniti de la jumatatea de litru indicata la ingrediente.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mint Panna este o bautura Tridoshica indicata pentru racorirea noastra vara. Pentru un efect mai intens de racorire, folositi zahar brut din trestie, nu miere. De asemenea, din acelasi motiv, e de preferat sa folositi Lime in loc de lamaie. A nu se servi rece dupa masa pentru ca in loc sa ajute digestia o va impiedica – sfat valabil pentru absolut toate baurile reci.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.