Pudina este termenul pentru menta in limba Hindi. Sharbat deja stiti ce inseamna: sirop. Pudina Sharbat este o bautura care nu trebuie sa ne lipseasca vara. Are un efect deosebit de racorire asupra corpului si de calmare a mintii si nervilor supra-stimulati de aerul fierbinte al verii.
In India siropul de menta este la fel de frecvent intalnit cum este la noi limonada. Sticle de toate formele continand acest lichid pretios se gasesc de vanzare pe la mai toate dughenele de alimente. Indienii folosesc menta din belsug chiar si la mancare pentru ca ii recunosc proprietatile si efectele reconfortante.
Pudina Sharbat este o licoare binefacatoare indispensabila indeosebi persoanelor predominant Pitta sau care se confrunta pe moment cu un exces de Pitta in corp sau minte.
Pudina Sharbat se poate folosi atat ca bautura racoritoare, diluat in apa, cat si ca indulcitor pentru ceaiuri, limonade si diferite deserturi. Se poate servi o lingura de sirop peste doua-trei linguri de iaurt proaspat de casa pentru un efect intens si imediat de racorire. Inca o idee de a folosi Pudina Sharbat este sa turnati un pic peste clatite sau Malpuas.
timp de preparare: 15 minute
rezulta aproximativ 600 ml sirop
INGREDIENTE
2 cani zahar brut din trestie de zahar
2 cani apa
2 cani indesate de frunze proaspete de menta, tocate nu prea fin
5-6 pastai cardamon sau 1 baton mare de scortisoara – optional dar indicat
METODA
Puneti apa cu zaharul si cardamonul/scortisoara intr-o cratita pe foc mediu. Amestecati frecvent pana ce zaharul se dizolva complet. Dupa ce da in clocot, dati focul la mic si lasati sa fiarba 10 minute sau pana ce siropul atinge consistenta de un fir.
Intre timp spalati menta in jet de apa si scurgeti-o bine de tot. Tocati-o nu foarte marunt si adaugati-o in sirop. Inchideti flacara si lasati acoperit cu capac cateva ore sau peste noapte. Apoi strecurati siropul. Mai turnati un pic de apa in oala peste menta ca sa obtineti un sirop diluat, gata de baut. Apoi puteti arunca menta.
Puneti siropul in sticle cu capac care se inchid etans. Se pastreaza bine la frigider.
Din punct de vedere Ayurvedic: Pudina Sharbat este un sirop Tridoshic. Se recomanda consumul lui vara sau cand aveti puseuri de caldura extrema in corp.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna,
te rog invata-ma si pe mine sa pregatesc niste smothy aiurvedic pe baza de iurt sau fructe sau legume. am inteles de la tine ca cele clasice nu-s ok, mie imi plac MULToualele crude de prepelita, cu ce le pot combina ok? stiu ca tu nu incurajezi alimentatia cu oua, dar eu inca mai consum oua si peste, este adevart nu des.
multumesc anticipat pentru sfaturi!
Buna Angi! Oua mai consum si eu din an in pasti, mai ales daca ma simt slabita din varii motive. Pestele este mai ok decat carnea de vita sau porc anyway. Si-apoi nu toata lumea e destinata sa devina vegetariana peste noapte. Eu nu consum din motive spirituale.
Conceptul de smoothy este foarte ok daca stii ce sa combini. Ca regula nu se recomanda combinatia intre legume si fructe, deci clasicul suc de mere cu morcovi e cam neinspirat. De asemenea, nu combina fructe dulci cu acre. Iar pepenele trebuie consumat singur!
Smoothy cu iaurt nu e prea ok. Doar sub forma de Lassi, adica iaurt blenduit cu condimente sau zahar brut sau miere, cu menta. Fructe cu iaurt nu merg. Voi posta mai multe retete de Lassi in curand.
Lapte cu fructe iar nu e prea ok. De evitat pana ce scriu eu un articol despre Smoothy-uri.
Pe urma exista recomandarea de a consuma Smoothy pe stomacul gol, deci in nici un caz impreuna cu alte mancaruri.
Ouale crude nu le poti combina cu nimic. Consuma-le ca tratament doar, ocazional. Insa ouale sunt greu de prelucrat de organism, iar crude e si mai dificil. Poate cu timpul o sa iti schimbi aceste preferintele in altele mai Sattvice…
Multumesc mult Daniela
atunci o sa astept, in septembrie ma mut in Irlanda si d-ul vrea smoothy in loc de mic dejun. ma gandeam la combinatia iaurt+cereale in blender??? Oricum astept sa postezi tu si ma inspiri de a tine.
referitor la oua, m-i s-a indicat ca oualele de prepelita este bine sa fie consumate crude, pe stomacul gol, in scop terapeutic (adica sa aduca acel aport de acizi omega 3 si 6 dar si altele), astept cu interes postarea ta .
painea cu ce poate fi combinata ? in regimul discociat nu permite cu nimic, decat legume pe gratar sau fierte sau coapte cu f f putin ulei sau seminte!
Bine Angi, o sa postez cat mai curand smoothy-uri ca sa ai si tu la dispozitie cateva optiuni. Insa doar un smoothy de dmineata nu e suficient decat pentru persoanele Kapha sau care au un exces momentan de kapha.
Combinatia iaurt cu cereale nu e ok deloc decat daca cerealele sunt gatite si calde si se toarna o Tarka peste ele. Daca consumi cereale reci cu iaurt creezi perturbari mari ale lui Vata – si nimeni nu doreste sa supere Vata!
Merge mai bine lapte cu cereale, in care laptele e obligatoriu sa fie cald si cu condimente: sofran, scortisoara, cardamon.
Da, stiu de terapia cu oua de prepelita. Daca tu simti ca-ti face bine, urmeaz-o, doar sa stii ca exista si alte metode mai sattvice de a oferi corpului tot sprijinul de care are nevoie.
Painea (fara drojdie) poate fi combinata cu orice in afara de dulciuri. Painea cu drojdie intr-adevar nu se combina bine cu mai nimic.