Thandai inseamna ceva rece sau care racoreste. Este o bautura specifica nordului Indiei unde se prepara in special cu ocazia sarbatorii Holi care vesteste venirea primaverii, precum si de MahaShivaratri.
Thandai este un lapte amestecat cu migdale, fistic, condimente, zahar si chiar fructe uscate in unele cazuri. Lista de ingrediente poate fi foarte lunga sau destul de scurta, depinzand de gusturi. De fapt exista numeroase variatii ale acestei bauturi.
O lista tipica de ingrediente ar fi: lapte bineinteles, cardamon, sofran, fenicul, piper, mac alb, petale de trandafiri aromati, migdale, fistic, zahar si seminte de pepene (un condiment mai special). Eu v-am pregatit un Thandai cu usoare variatii de la aceasta lista si care este foarte foarte bun. Cu adevarat o bautura exceptionala care, dincolo de faptul ca e teribil de buna, e si foarte sanatoasa, echilibrata si Sattvica. Daca o serviti calda/calduta ajuta mult si la digestie. Sa mai adaug si ca mareste Ojas-ul?? Deci e un super elixir, chiar mai pretios decat Badam Milk care este mult mai simplu ca si ingrediente.
timp de preparare: 15 minute + 30 minute inmuiat migdalele si fisticul
rezulta 2 portii
INGREDIENTE
1 cana lapte
1 cana apa
10 migdale crude
10 bucati fistic crud
4 – 5 frunze de menta proaspata – optional
cateva fire de sofran
1 lingura apa de trandafiri sau cateva petale proaspete de trandafir aromat
1/2 lingurita fenicul sau anason pulbere
1/4 lingurita piper negru pulbere
1/4 lingurita cardamon pulbere
1/4 lingurita nucsoara pulbere
1/4 lingurita scortisoara pulbere
4 lingurite zahar brut din trestie de zahar sau miere
METODA
Puneti migdalele impreuna cu fisticul (scos din coaja lemnoasa) intr-un castronel mic. Turnati apa calduta (nu fierbinte) peste ele, acoperiti si lasati la inmuiat minim 30 minute. Apoi scurgeti apa si decojiti migdalele si fisticul. Puneti-le intr-un blender.
Tot in blender puneti toate celelalte ingrediente si mixati 2 minute, pana ce laptele face spuma.
Puteti bea ca atare sau puteti strecura daca nu va place sa intalniti particule minuscule de condimente si migdale in bautura.
Din punct de vedere Ayurvedic: Thandai este o bautura Ayurvedica Tridoshica. Este mai bine daca se consuma cald sau caldut. Pentru persoanele Pitta nu este o problema majora daca beau ocazional Thandai mai rece, la temperatura camerei, insa mai rece de atat (de la frigider) va determina scaderea fortei lui Agni. Pentru Vata si Kapha este absolut necesar ca Thandai nu sa fie servit rece deoarece ambele Doshas sunt agravate de frig/rece. Mierea (de adaugat dupa ce bautura s-a mai racorit) este recomandata persoanelor Vata si Kapha, nu si celor Pitta. Pentru Kapha, cu cat Thandai este preparat mai putin dulce, cu atat mai bine.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Stiu ca cel mai bine ar fi sa fie baut imediat…dar poate fi pastrat macar pt o zi la frigider, mai are aceleasi proprietati?
Pastratul oricarui aliment/bauturi, deja preparate, mai mult de o zi ii schimba proprietatile din Sattvic in Tamasic. Pe urma pastratul la frigider al acestei bauturi implica reincalzirea ei ceea ce ii fura si mai mult din proprietati. Nici bautul rece nu e deloc recomandat – agraveaza urgent Kapha si genereaza Ama.
Daca nu-ti faci din asta un obicei si ocazional, din an in Pasti, il bei a doua zi…nu se intampla nici o tragedie, mai ales daca afara e foarte cald.