Aceasta este o bautura de tip Rasayana, adica regeneratore, reintineritoare si energizanta. Ea echilibreaza intreaga structura, da pofta de viata si rezistenta psihica la stres si tracasarile vietii moderne. Este minunata atat pentru copii cat si pentru batrani. Oricine va beneficia mult daca va consuma bauturi de tip Rasayana cum este aceasta.
Bautura Rasayana cu Migdale hraneste inima, creierul si toate organele, aducand un echilibru in organism. Da energie insa nu cauzeaza hiperactivitate. Ajuta mintea sa se focalizeze si mareste imunitatea. Mareste optimismul si da o forma de confort psihic. Printre alte efecte, este si afrodisiaca si – lucrul cel mai important – mareste Ojas-ul.
Este o bautura care poate fi consumata oricand in timpul anului. In principal, ea se recomanda a fi bauta dimineata, pe stomacul gol, insa o puteti servi oricand in timpul zilei daca va simtiti obositi si fara energie fizica sau mentala. Important e sa fie consumata pe stomacul gol ca sa profitati la maxim de efectele ei bune.
timp de preparare: 10 minute + inmuierea migdalelor si stafidelor
rezulta 1 cana (pentru 1 persoana)
INGREDIENTE
10 migdale crude (nesarate si neprajite)
20 stafide
1 lingura apa de trandafiri
1 lingurita Ghee (nu unt)
1 lingurita miere sau zahar brut din trestie de zahar
1/8 lingurita Cardamon pulbere
1 varf de cutit piper Pippali pulbere
apa proaspata
METODA
Puneti migdalele la inmuiat in putina apa, de seara pana dimineata.
Puneti stafidele la inmuiat intr-o jumatate de cana apa proaspata, tot asa, peste noapte.
A doua zi dimineata, aruncati apa de la migdale si curatati-le de coaja. Puneti-le deoparte in blender.
Rasturnati in blender si stafidele impreuna cu apa in care au stat peste noapte.
Presarati cardamon si pippali, adaugati apa de trandafiri. Mixati cam 1 minut. Turnati amestecul intr-o cana.
Intre timp puneti la incalzit ½ cana apa. Cand apa e fierbinte, inchideti focul. Turnati-o in cana, peste amestecul dat la blender.
Adaugati si 1 lingurita de Ghee si indulcitorul adecvat tipologiei si amestecati bine.
Serviti imediat, cat bautura este calda, dimineata, pe stomacul gol. Puteti servi micul dejun la 30 minute dupa aceea.
OBSERVATIE: In ce priveste tipul de indulcitor folosit, mierea este indicata pentru persoanele cu predominanta Vata sau Kapha, iar zaharul brut din trestie de zahar pentru Pitta. In privinta piperului, Pippali este cel mai indicat pentru ca este Sattvic, insa puteti sa-l inlocuiti cu piper negru desi acesta este mai Rajasic ca natura (agita mintea).
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta bautura este Tridoshica, fiind excelenta si pentru persoanele Kapha intrucat nu contine lapte.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna, Cloudpearl! Cu ce se poate inlocui pippali la aceasta reteta ? Nu stiu unde sa il gasesc.
Buna Emily! Pippali = piper lung. Se gaseste la unele plafaruri mai de soi, de la firma Sonnentor. Daca nu gasesti, poti folosi piper negru obisnuit, sub forma de pulbere.
Se poate folosi aceeași apă de trandafiri care se folosește pentru piele sau e o apă de trandafiri făcută special pentru consum?
Nu – trebuie sa fie o apa pe care scrie ca e buna pentru consum. Altfel e posibil sa mai ai surprize…
Nu am avut apa de trandafiri, nu stiu cat de mult difera gustul cu/ fara acest ingredient. Oricum, gustul este interesant si, foarte important, energy booster:) Multumesc!
Apa de trandafiri face bautura mai suava si mai aromata, mult mai placuta. In plus, ea calmeaza mintea si Pitta. Deci daca ti-a placut bautura simpla, atunci cu apa de trandafiri o sa ti se para exceptionala.
am gasit la supermarket migdale decojite…crezi ca le pot folosi direct sau trebuie totusi sa le las la inmuiat?…
Migdalele se lasa la inmuiat numai daca sunt cu coaja. Deci le poti folosi pe cele deja decojite ca atare.