Jeera Orange Juice – Suc de Portocale cu Jeera

Orange Jeera Juice

Un remediu foarte simplu de facut si eficient, sugerat de Usha si Vasant Lad in cartea lor de Bucatarie Ayurvedica. Este vorba de un suc de portocale mai special, foarte recomandat pentru probleme date de excesul de Pitta (caldura) din corp.

Pentru ce este bun: Jeera Orange Juice este indicat pentru rezolvarea urmatoarelor probleme: sangerarea gingiilor, hemoroizi si ochi inflamati si inrositi.

Se serveste pe stomacul gol, niciodata dupa masa. De asemenea, evitati intalnirea acestui suc in stomac cu lapte, iaurt, smantana sau alte produse lactate. Deci bine ar fi ca daca de exemplu ati baut o ceasca de lapte, sa asteptati macar 1 ora inainte sa beti Jeera Orange Juice, ca sa va puteti bucura pe deplin de beneficiile lui.

sursa: Ayurvedic Cooking for Self-Healing

timp de preparare: 5 minute

rezulta 1 pahar (pentru o persoana)

INGREDIENTE

2 portocale dulci, mari si zemoase

1/2 lingurita zahar brut din trestie de zahar (nu miere!)

1 varf de lingurita pulbere de Jeera (Jeera Powder)

METODA

Stoarceti portocalele bine de tot.

Varsati sucul intr-un pahar. Adaugati zaharul si pulberea de chimen adevarat, Jeera, si amestecati bine de tot pana ce zaharul s-a dizolvat complet.

Beti imediat, proaspat.

Puteti sa serviti masa la minim 15 minute dupa aceea (la 30 minute dupa, daca serviti un preparat pe baza de lactate, gen orez cu lapte sau pudding).

Orange Jeera Juice_OBSERVATIA 1: Acest remediu necesita folosirea portocalelor, pentru obtinerea unui suc proaspat, plin de Prana (forta vitala), nu a sucului de portocale de la cutii, de prin comert, care nu are nici o valoare ayurvedic vorbind. De asemenea, este important ca portocalele sa fie cat mai dulci.

OBSERVATIA 2: Nu folositi miere pentru acest suc, chiar daca vi se pare mai naturala decat zaharul. Mierea este contraindicata persoanelor cu exces de Pitta. In schimb se recomanda folosirea unui zahar cat mai natural. Cel mai bun zahar de la noi din comert este cel din trestie de zahar, brut (nu brun!), de calitate Demerara (trebuie sa scrie pe ambalaj). De asemenea, nu folositi Jaggary (zahar indian), melasa de nici un fel si nici zahar alb, chiar daca e bio.

OBSERVATIA 3: Pentru acest remediu se recomanda Jeera, nu chimenul salbatic care se gaseste la noi peste tot.

 

 

Din punct de vedere Ayurvedic: Jeera Orange Juice este un remediu special pentru persoanele care au un exces de Pitta. El poate fi consumat de oricine, indiferent de tipologie, daca persoana respectiva se confrunta cu problemele indicate mai sus. Aceasta bautura este ok si pentru persoanele Vata, ca racoritoare. In schimb nu este foarte indicata celor Kapha decat atunci cand este foarte cald afara – insa trebuie sa dea deoparte zaharul de la ingrediente.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mint Lemonade - Limonada indiana cu Menta

Mint Lemonade – Limonada indiana cu Menta

Gulab Sharbat

Gulab Sharbat

Pitta Summer Tea

Pitta Summer Tea

Gulab Doodh

Gulab Doodh

Discussion

2 thoughts on “Jeera Orange Juice – Suc de Portocale cu Jeera

  1. Buna seara!
    Acum savurez bunatatea de suc, remediu (eu asa il consider) si tin sa va multumesc pentru rapiditatea cu care a-ti postat o noua reteta …..
    Super!!!! Cred ca si vara este excelent cu un cub de gheata….

    Posted by Mioara | 13 February 2013, 8:35 PM
    • Draga Mioara, multumesc pentru feedback. Si tu ai fost foarte rapida si ai facut sucul 🙂 Mai vine inca o reteta la remedii foarte curand. Sucul este, intr-adevar excelent si vara, insa fara cubul de gheata de care vorbesti. In Ayurveda nu se recomanda sa se consume alimente sau bauturi reci pentru ca slabesc sau termina cu totul Agni-ul (focul) din corp, atat de necesar si important si care are atatea functii. De aceea nu este recomandata nici inghetata. Am tot spus ca voi posta un articol despre Agni si n-am facut-o. Acum vad ca este tot mai necesar.

      Posted by cloudpearl | 14 February 2013, 7:45 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,783 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031