Gulab Doodh – Lapte de Roze

Gulab Doodh

Gulab Doodh este o bautura pe baza de lapte in care s-a amestecat putin sirop de trandafiri. Este un lapte delicios care, desi noua ne pare ceva exotic, este obisnuit in India, in special in zona de sud, unde sunt niste calduri toride.

Despre efectele trandafirului am mai vorbit cand am postat Gulab Sharbat. El este extraordinar de bun pentru a calma o forma de Pitta (Sadhaka Pitta) care tine de echilibrul emotional si mental, in afara de efectul general de racorire a corpului. Asa ca si Gulab Doodh are efecte similare de scadere a temperaturii corpului, cu atat mai mult cu cat laptele este si el un racoritor pentru organism. Este un lapte indicat a fi consumat in perioada calda, pentru a ne ajuta sa facem fata caldurilor verii.

Pentru a prepara aceasta bautura aveti nevoie de Gulab Sharbat.

timp de preparare: 20 minute

rezulta 1 pahar

INGREDIENTE

1 pahar lapte de vaca proaspat, la temperatura camerei

2 linguri Gulab Sharbat (sirop de trandafiri ayurvedic)

METODA

Aduceti laptele la punctul de fierbere, apoi lasati-l sa se racoreasca. Cand ajunge la temperatura camerei, amestecati siropul in lapte si savurati!

Daca aveti lapte proaspat pe care l-ati fiert deja de dimineata si l-ati pus la frigider, turnati un pahar de lapte si lasati-l pe masa din bucatarie pana ajunge la temperatura camerei. Apoi adaugati siropul si amestecati.

CUM SE CONSUMA

Beti dimineata pe stomacul gol sau inainte de masa, ori la cel putin 2-3 ore dupa masa, atunci cand doriti sa va racoriti sau sa va calmati mintea.

De asemenea, puteti sa beti Gulab Doodh inainte de culcare pentru a echilibra Sadhaka Pitta si a va bucura de un somn linistitor si profund.

Beti savurand fiecare gura de lapte dulce si aromat, nu-l dati pe gat dintr-odata.

ALTERNATIVE

Puteti inlocui laptele de vaca cu lapte de migdale sau din nuca de cocos. Nu folositi lapte de capra pentru ca este incalzitor, deci veti avea un efect contrar. O versiune mai putin pura (din cauza ca nu e proaspat si are prezervativi) este cea in care se foloseste lapte de orez din comert. S-ar putea face si cu lapte de soia dar nu va recomand pentru ca, dincolo de faptul ca e si el plini de prezervativi, laptele de soia perturba serios Vata, deci trebuie neaparat incalzit si dres cu condimente pentru cei predominant Vata.

Din punct de vedere Ayurvedic: Gulab Doodh este recomandat in special tipologiei Pitta care digera bine si laptele (de vaca) fara condimente. Este ok de consumat ocazional si de persoanele Vata si Kapha numai si numai cand afara e foarte cald si daca nu sufera de un exces puternic de Kapha. Pentru persoanele Kapha este mai bine daca se foloseste lapte de migdale (sau soia), caz in care e ok pentru consum frecvent. Pentru Vata e mai bine daca se foloseste lapte din nuca de cocos. Indiferent de tipul de lapte folosit si de tipologia individuala, nu beti Gulab Doodh rece de la frigider sau cu gheata pentru ca va scade Agni si imunitatea. Bauturile reci cauzeaza congestii.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Jeera Orange Juice

Jeera Orange Juice

Lapte cu migdale ayurvedic

Badam Milk

Gulab Sharbat

Gulab Sharbat

Pitta Summer Tea

Pitta Summer Tea

Discussion

2 thoughts on “Gulab Doodh – Lapte de Roze

  1. E grozav site-ul acesta, sunt fascinata de retele prezentate. Exista poate si o carte?

    Posted by Cristina | 9 August 2013, 3:47 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,400 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,118,288 vizite

CALENDAR

May 2017
S M T W T F S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d bloggers like this: