Ayurveda

Ganduri Ayurvedice despre venirea Toamnei

a venit toamna

A venit toamna. Un pic cam devreme la noi – de la jumatatea lui august. Zilele inca mai sunt calde insa noptile si diminetile aerul e rece si proaspat, incarat cu arome de pin si padure. Influenta muntelui, atat de cautat pentru racoarea lui vara, devine acum mai aspra si aducatoare de frig. Anotimpul Vata si-a intrat in drepturi atat afara cat si in corpurile si mintile noastre. Poate ca mai asteapta niste invitatii si suporta o amanare in viata celor din zona de sud a tarii sau care locuiesc la campie.

Cu toamna au venit si durerile de oase, amorteala incheieturilor si niscaiva dureri de sale. Genunchii si gleznele pocnesc mai abitir, simti nevoia sa-ti destinzi mai des incheieturile degetelor, sesizezi cum obiceiul de a-ti roade unghiile parca te-a luat pe sus si pare ca nu-l mai poti controla.

Stai dimineata la calculator scriind un articol sau o reteta si-ti simti picioarele reci si te-apuca tremuriciul. Se impun sosete (mai groase) si pantaloni mai lungi. Si musai schimbarea slapilor cu papuci de casa mai seriosi.

Pielea e mai uscata, buzele se crapa, parul e mai aspru la atingere. Apar sau se agraveaza unele probleme de piele precum eczemele uscate. Inima poate face fitze si apar aritmiile, palpitatiile. Femeile tinere sesizeaza ca au crampe mai intense la menstruatie, iar cele aflate la menopauza observa cu stupoare noi valente ale tulburarilor emotionale, care le strica toata ziua.

a venit toamna_ceaiTe trezesti mai greu si ai vrea sa mai lenevesti in pat un pic, la caldura. Ceaiul negru, care calmeza Pitta cu astringenta lui, nu mai pare asa de apetisant decat daca il bei foarte cald si-l botezi cu lapte si zahar. Preferi in schimb un ceai cu lamaie. Dependenta multora de cafea se face tot mai puternic simtita – nu te mai poti mobiliza fara ea, desi stii ca nu e prea ok pentru sanatate – iti propui sa testezi guarana… Ai pofta de un ceai indian cu condimente si de lactate. Dupa ce toata vara n-ai putut sa mananci proteine, acum s-a trezit apetitul pentru Dal, iar Kitcheri ti se pare o minune lasata de zei pamantenilor. Ouale, atat de absente in alimentatia verii, devin tot mai apetisante ca idee. Vrei sa mananci ceva prajit, cu mai mult ulei decat de obicei. Si nu pricepi de ce.

Corpul simte nevoia de cald, de haine moi si pufoase. Cautam pilota noaptea. Nu mai e de dormit cu geamul deschis decat daca vrei sa te trezesti cu o congestie (problema clasica de tip Kapha) a capului de toata frumusetea: nas infundat, sinusuri blocate, dureri de cap si o minunata haraiala in gat care nu trece decat dupa un ceai foarte cald dimineata, rontaitul a cateva seminte de fenicul si un pranz strasnic de picant.

Trecerea de la vara la toamna este cumva mai solicitanta decat cea de la iarna la primavara. Vara porii sunt deschisi, iar temperaturile brusc mai scazute ale toamnei socheaza corpul care cauta sa faca fata transmitand mintii pofte de mancaruri calde, de supe fierbinti si de alimente mai grele, mai consistente. Unii confunda aceste semnale si le interpreteaza in mod gresit ca pofta de carne. Insa carnea nu face decat sa agraveze acumularea de toxine in incheieturi si intestine. Salatele de cruditati si alimentatia bazata predominant pe fructe nu mai e o idee atat de buna. Si bine am face daca am asculta acest instrument desavarsit daruit de Mama Divina: corpul fizic.

a venit toamna_plimbareToamna aduce si altfel de impresii. De natura mentala. Devenim brusc mai nostalgici, mai tristi sau la unii se instaleaza usor usor, pe nesimtite, depresia. Asa incat pe la mijlocul iernii ne pomenim chiar destul de puternic afectati. Melancolia cu atractia ei spre filme si muzica veche e ceva normal pentru multi. Ayurveda spune ca putem sa ne scuturam de aceste stari facand mai bine o plimbare in natura sau in parc, insa fara sa ne expunem la vant cu capul descoperit, lucru care n-ar face decat sa agraveze si mai puternic Vata. Sau practicand dimineata (si seara) Surya Namaskar, cunoscut si ca Salutul Soarelui, care aduce energia solara in noi si ne cheama la viata. Tot de ajutor e daca bem apa calda in care am stors cateva picaturi de zeama de lamaie. Sau un ceai de Hibiscus, atat de plin de vitamina C, care vara era cam interzis. Sau putem citi o carte buna, cu mesaj pozitiv, cocotati in fotoliu si infofoliti intr-o paturica pufoasa (cu pisica in brate de preferat 😛 ). Ori putem concepe un pranz sau o cina proaspata, delicioasa, ayurvedica, pentru a incanta simturile si stomacurile noastre si ale celor dragi.

Mai putin afectate de aceste schimbari la nivel mental sunt persoanele Pitta pentru care aceste sensibilitati ale altora nu sunt decat niste toane sau mofturi, inchipuiri. Ei sunt mereu mult prea ocupati sa faca liste de cumparaturi, sa faca curat in casa sau sa alerge mereu pentru a-si atinge scopurile profesionale, financiare sau relationale. Insa si pe ei ii poate da peste cap venirea toamnei la nivel fizic.

Toamna vine si cu o abundenta extraordinara de legume, din care avem ce alege. De aceea, cei care au un dram de Kapha in ei se gandesc ca vine iarna si pornesc o adevarata campanie furibunda de muraturi si conserve, dulceturi si zacusti care sa le permita totusi sa se bucure de prea-iubitele lor legume chiar si dupa ce ele au disparut din piata si gradina. Numai ca ei nu stiu ca acest obicei n-ar fi decat de natura sa le mareasca Tamasul din minte si corp, fix lucrul de care nu au nevoie pentru ca il au deja in exces, de la natura. In schimb este acceptabil pentru persoanele Vata. Deci un Kapha poate sa traiasca bucuria doar a confectionarii conservelor dedicate consumului de catre un Vata… 🙂 Totusi, exista unele muraturi picante indiene pe care pana si un Kapha le poate consuma iarna. O idee mai buna pentru Kapha ar fi cea de pastrare prin uscare. De asemenea, singurele lucruri pe care un Kapha le poate stoca (activitatea preferata a acestei tipologii = a face stocuri, a pune deoparte) pentru iarna sunt condimentele si migdalele.

a venit toamna_ghee si condimente

Ghee si condimente

Scrierile indiene spun ca inceputul toamnei este de natura sa perturbe Pitta. Asa este…la ei, unde acest anotimp cunoscut ca “vara indiana” este foarte calduros. Insa la noi toamna, chiar daca e una lunga si placuta, miloasa, aduce simptomele de care vorbeam inainte. Aaa, si o problema a multora, care se agraveaza odata cu sosirea toamnei, este eliminarea. Daa, un subiect foarte tabu pentru sensibilitatea unora, dar cu o influenta covarsitoare in viata tuturor. Dar nu mi-am propus sa dezbat aici si acum acest subiect, ci doar sa mentionez ca acum e momentul sa nu ne impacientam daca constipatia ne da tarcoale mai abitir decat normal, ci sa intelegem ca ea este o consecinta fireasca a trecerii noastre la temperaturile mai reci ale toamnei. “Fireasca” pentru mancatorii de paine cu drojdie si iubitorii de uscaturi, pentru cei care evita lichidele in alimentatie sau prefera hrana cruda, pentru consumatorii de zahar si faina rafinata. Solutia este de natura sa nu placa adeptilor de 0% grasimi, insa Ayurveda spune clar ca daca te confrunti cu aceasta problema, atunci sigur nu consumi destul ulei sau Ghee, mananci hrana rece si/sau faci combinatii alimentare neinspirate.

Necesitatile corpului variaza de la un anotimp la altul si am fi intelepti sa dam un sut la toate trendurile moderne si in schimb sa aplicam principii stravechi si verificate, generatoare de sanatate si bine. Am face bine sa invatam sa ne schimbam si noi obiceiurile alimentare dupa cum si natura in schimba haina, din trei in trei luni, ca sa putem trai (aproape) ca-n basme, o viata de “tinerete fara batranete” sau macar fara suferintele asa-numite “inerente” varstei inaintate, dar care afecteaza mai nou atat de multi tineri.

a venit toamna_nasya

Nasya – obicei ayurvedic pentru vremea rece

Purificarile dure nu sunt potrivite acum pentru ca ar expune organismul la frig in loc sa-l ajute. Postul negru nu e recomandat decat acelora care sufera de o excesiva lentoare si congestie, probleme tipice Kapha. In schimb putem sa ne pregatim de iarna cu o purificare eficienta dar mult mai blanda si gustoasa dedicand cate o zi intreaga pe saptamana mono-dietei cu Kitcheri, care este o hrana atat de completa si echilibranta. Si neaparat se impune revenirea la acel obicei ayurvedic atat de simplu dar eficient – Nasya, picurarea de ulei cald de susan sau Ghee in nas, care ne fereste de viroze, dureri de cap si depresii. Excesele de orice fel trebuie evitate, indiferent ca e vorba de consumarea unei cantitati prea mari de hrana sau de statul prea tarziu noaptea, de a vorbi prea mult sau de a ne face griji in zadar, de prea mult exercitiu fizic sau de calatorii prea dese.

Toamna poate fi un anotimp al bucuriei si fericirii interioare daca avem grija sa cultivam tendinte Sattvice in noi prin alimentatie, cautand sa avem mai mereu o atitudine pozitiva si calma si hranind obiceiuri sanatoase, care ne fac sa ne simtim bine fizic si mental.

Va doresc o toamna minunata, cu un belsug de sanatate!

ALTE PAGINI SUGERATE

Alimentatia pentru tipologia VATA

Alimentatia pentru tipologia VATA

TURMERICUL - Turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor Stiintifice

TURMERICUL – Turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor Stiintifice

Semne ale Excesului de VATA

Semne ale Excesului de VATA

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

De ce trebuie sa ne cunoastem Tipologia

Discussion

15 thoughts on “Ganduri Ayurvedice despre venirea Toamnei

  1. Multumesc 🙂 Astept cu nerabdare partea a 2 a articolului. Te imbratisez!

    Posted by Adriana Gherghisan | 26 September 2014, 4:29 PM
  2. Ceva ce am tot vrut sa te intreb. Ce crezi despre felul asta de mancare: fulgi de ovaz integral fierti in lapte de vaca cu turmeric si miere, la care se mai adauga seminte de in zdrobite si de canepa. Cald la burtica. Inca o intrebare…nu am vazut daca cineva a mai intrebat, ce crezi despre urda, cas de oaie, branza de burduf. Cu urda ma impac eu foarte bine, cu celelalte ma intalnesc foarte rar, una prea uscata cealalta prea grasa.

    Posted by Adriana Gherghisan | 26 September 2014, 4:08 PM
    • Toate bune si frumoase cu fulgii fierti in lapte, numai ca a adauga miere la gatit sau in lichide/hrana fierbinte cauzeaza blocaje pe “conducte” (artere, etc). Deci mai bine foloseste zahar brut (nu brun!) din trestie de zahar. Si ceva scortisoara si/sau cardamon pulbere, la final.
      Problema cu branzeturile de pe la noi nu-i ca sunt prea grase, dar sunt considerate “vechi” de Ayurveda, deci sunt Tamas si indeosebi perturbatoare de Pitta si Kapha. Sunt ok ocazional doar, pentru persoanele Vata.

      Posted by cloudpearl | 26 September 2014, 4:15 PM
  3. Buna ziua draga mea, Cloudpearl! Multumesc pentru gandurile si sfaturile tale. Chiar ma gandeam in timp ce citeam despre conserve ca nu am reusit sa fac mai nimic si nici nu mai am acel imbold ca in anii trecuti. Sunt uimitor de calma in privinta asta si ma gandesc ca, eu ca tipologie VATA, care aveam stari de aciditate dupa o zacusca, in aceasta iarna o sa iau lucrurile mai usor. Lintea rosie si orezul le gasesc apetisante 🙂 Cred ca o sa fac si eu ghee dupa reteta ta. In mod deosebit voi avea grija sa-mi fie cald, sa mananc zemos si sa-ti urmez retetele. Sa ne traiesti! 🙂
    Ai zis de Salutul soarelui. Daaaa…am facut acest exercitiu…calm, usor si eficient 🙂 Recomand….mai ales toamna-iarna cand nu avem chef sa iesim prea mult.

    Posted by Adriana Gherghisan | 25 September 2014, 12:31 PM
    • Felicitari Adriana! Esti pe calea cea buna 🙂 Simt din cele scrise de tine ca esti pe o cale ascendenta, spre mai bine – tine-o tot asa!!! Ascultarea corpului in mod obiectiv este o arta care se stapaneste in timp. Tu ai facut pasi mari in timp scurt – bravissimo D)

      Posted by cloudpearl | 26 September 2014, 3:29 PM
    • Daca mai scrii cate ceva si pe alte bloguri, rogu-te sa ma anunti. Te citesc cu placere si invat. Cred ca am avut mai mult timp sa ascult si sa constientizez ca virgula 🙂 corpul cere, vorbeste. Pup!

      Posted by Adriana Gherghisan | 26 September 2014, 4:04 PM
    • Am cautat sa ma rezum la un singur blog desi am avut adesea tendinta sa mai “nasc” si altele. Insa dispersia nu e buna – e semn de Vata in exces P) Si un singur blog e greu de dus…d-apai mai multe.

      Posted by cloudpearl | 26 September 2014, 4:06 PM
  4. Frumos ai scris… Faci o treaba foarte buna cu acest site, de ce nu scrii o carte?

    Posted by shrek148 | 24 September 2014, 10:29 PM
  5. Ganduri si sfaturi minunate;multumim ca imparti cu noi …toamna frumoasa sa aveti

    Posted by mirela | 24 September 2014, 9:47 AM
  6. oooo, draga mea, esti bestiala 🙂 deja ma simt mai bine! Merci!

    Posted by Ioana | 24 September 2014, 8:03 AM
    • Ma bucur Ioana ca te simti mai bine! Sper sa te ajute si urmatorul articol despre toamna, cu recomandari ayurvedice, pe care o sa-l postez curand 😉 O toamna frumoasa!

      Posted by cloudpearl | 24 September 2014, 12:24 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,523 vizite

CALENDAR

September 2014
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930