Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), GHEE, Linte, Masalas, Mustar, Rosii, Turmeric, Usturoi

Whole Urad Dal Rasam – Supa din Linte Urad neagra

Whole Urad Dal Rasam

Urad Dal sau Urid Dal-ul este un tip de linte foarte putin cunoscuta la noi, insa extrem de populara in India, indeosebi in partea de sud, unde e folosita in multe retete. Se prefera in special varianta alba, adica Urad Dal fara coaja, intrucat e mult mai usor de fiert si in aceasta varianta e folosita ca si condiment in Tarka ori transformata intr-un fel de pasta fina pentru a obtine Idli ori Dosa, preparate extrem de gustoase si la fel de indispensabile in sudul Indiei cum e la noi painea.

Desi Urad Dal-ul este o linte mai grea decat alte tipuri de linte, totusi ea nu se compara cu fasolea in ce priveste capacitatea de o digera – fasolea e mult mai indigesta si perturba Vata, pe cand Urad Dal-ul armonizeaza si calmeaza Vata. Ayurveda recomanda consumul de Urad Dal pentru ca e plin de calitati foarte importante: purifica intregul organism, hraneste muschii, oasele si fluidele reproducatoare, favorizeaza lactatia si energizeaza intregul corp.

O solutie foarte buna de a face Urad Dal-ul Tridoshic (in mod normal nu e recomandat persoanelor Pitta si Kapha) este de a-l gati sub forma de supa. In acest fel si aceste persoane se pot bucura de beneficiile acestui tip de linte. Asadar va doresc pofta buna cu Whole Urad Dal Rasam, o supita extrem de gustoasa, hranitoare, purificatoare, din Urad Dal intreg, cu coaja.

timp de preparare: 45 min

rezulta 4 – 5 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

2/3 cana Urad Dal negru, cu coaja

1 cana (300ml) suc de rosii

1 litru apa sau putin mai mult

1 ceapa mare

2 catei mari de usturoi

1 chilli rosu uscat, foarte usor picant (din cel turcesc, lung si subtire, incarligat)

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1 lingurita turmeric

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita Jeera Powder

4 linguri ulei de floarea soarelui sau 2 linguri Ghee solidificat

1 lingurita plina cu sare

1 cana = 300 ml

METODA

Puneti 1 litru apa la incalzit in oala cu presiune impreuna cu un varf de cutit turmeric. Spalati lintea in 2-3 ape si scurgeti-o bine. Rasturnati-o in oala cu presiune. Puneti capacul si inchideti etans. Dati focul la mediu-mare pana ce oala incepe sa fasaie, apoi dati focul la mediu-mic. Fierbeti timp de 30 minute sau pana vedeti ca prin supapa de presiune incepe sa iasa un lichid maroniu. Inchideti focul si asteptati ca presiunea sa scada de la sine, vreo 5 minute.

In acest rastimp curatati usturoiul si ceapa si tocati-le fin. Pregatiti toate condimentele necesare – intregi si pulberi.

Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul/Ghee si lasati-l sa se incalzeasca un pic. Aruncati in el semintele si chilli-ul (daca doriti mai picant puteti rupe chilli-ul in bucati) si asteptati ca semintele sa inceapa a pocni (sau a sfarai usor daca folositi Ghee). Imediat rasturnati in oala ceapa si usturoiul. Sotati pe foc mediu-mic pana ce ceapa devine lucioasa, cam 2 minute.

Presarati pulberile de condimente: restul de turmeric, pulberea de Curry si cea de chimion. Turnati sucul de rosii si amestecati bine. Lasati sa fiarba 2 minute sau pana ce uleiul incepe sa se separe.

Apoi rasturnati in oala lintea cu zeama in care a fiert, presarati sare si aduceti la punctul de fierbere. Daca doriti o supa mai zemoasa, mai puteti adauga acum apa, dupa gust. Lasati sa fiarba macar 2-3 minute apoi serviti. Dupa ce se raceste, supa se mai ingroasa un picut.

Whole Urad Dal Rasam_

Din punct de vedere Ayurvedic: Whole Urad Dal Rasam este recomandata pentru uz frecvent persoanelor Vata. Este buna si pentru Pitta, dar fara chilli rosu. Pentru Pitta si Kapha e ok de consumat o data sau chiar de doua ori pe saptamana. In principiu, Urad Dal-ul nu este recomandat persoanelor Pitta si Kapha, insa este ok sub forma de supa. Nu serviti niciodata aceasta supa cu iaurt, intrucat formeaza o combinatie proasta pentru sanatate.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Supa de Mazare Galbena uscata

Supa de Mazare Galbena uscata

Supa de Linte Mung

Moong Dal ka Shorba – Supa crema de Linte Mung galbena

Whole Urad Dal - Dal din Linte Urad neagra

Whole Urad Dal – Dal din Linte Urad neagra

Mancare de linte Mung

Simple Green Mung Dal – Mancare de Linte Mung verde

Discussion

2 thoughts on “Whole Urad Dal Rasam – Supa din Linte Urad neagra

  1. namaste
    multumesc pentru ca existi, multumesc pentru ca inca mai pot invata de la tine, si-mi face o placere deosebita.
    citesc sa retin tot ce ami face bine, am ajuns si la condimente si aici am o intrebare de care depinde rezolvarea problemelor cu care ma confrunt[sau se mai confrunta si altii];
    sint tipul pita -vata.uneori predomina pita si atunci am probleme.
    dar ce doresc sa ma lamuresti;
    ce condimente pot face ca tranzitul intestinal sa se prelungeasca mult peste normal si astfel sa apara constipatia?

    mentionez ca ami place piperul ardeiul iute, cardamonul, feniculul.coriandru si altele.

    ce pot scoate ca ne-fiind bun pentru mine si ce pot adauga in lista condimentelor.

    ieri am facut chaiul ..este minunat ca gust, aromat, dar am si aici o intrebare;
    fiind o bunica grasunica, am inceput sa dau jos din kgrame..
    chaiul poate opri scaderea in greutate?

    multumesc mult incaodata.
    bunica

    Posted by bunica | 30 January 2015, 5:37 PM
    • Ciau bunica si bun venit! Ma bucur ca lectura blogului iti aduce placere🙂 multumesc.
      Condimentele nu pot cauza constipatie, rolul lor e sa grabeasca digestia, sa ajute tranzitul intestinal si sa ne faca noua viata mai usoara si mai aromata🙂 Deci nu aici trebuie sa cauti cauza constipatiei. Mai degraba ea e provocata de consumul de uscaturi (chestii facute la cuptor gen biscuiti fara unt, napolitane, covrigei etc), de drojdie (paine, etc), faina alba, de consumul insuficient de lichide CALDE, de bauturile carbogazoase si lista poate continua. Pentru reglarea tranzitului intestinal recomand TRIPHALA care e cel mai bun remediu natural, insa nici ea nu te poate ajuta daca nu consumi suficiente lichide.
      Chai nu poate sa te ingrase, dimpotriva, este echilibrant. Doar daca pui prea mult laptic…atunci poate sa accentueze un picusor excesul de Kapha, dar nu intr-atat incat sa te ingrase el singur.
      Multumesc bunica pentru comentariu si vizite si te astept oricand cu mult drag❤

      Posted by cloudpearl | 2 February 2015, 7:31 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,931,559 vizite

CALENDAR

January 2015
S M T W T F S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: