Anason stelat, Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Dovleac, Frunze de Dafin, Linte, Masalas, Morcovi, Mustar, Scortisoara, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Whole Urad Dal – Dal din linte Urad neagra

Whole Urad Dal

Am preparat acest Dal la cererea sotului meu care iubeste toate tipurile de linte. Este un Dal mai putin prezent la noi in casa din cauza dominantei Kapha din mine careia nu-i prieste intalnirea prea frecventa cu Urad Dal-ul. De aceea nici nu am postat retete cu Urad Dal pana acum. Insa l-am preparat special pentru el intrucat ii face bine, fiind o tipologie mixta Vata-Pitta. Mai ales acum, pe vremea asta rece si intens perturbatoare de Vata, e nevoie cand si cand de un Dal dintre-o linte consistenta si mai satioasa, cum este Urad Dal-ul.

Am gustat si eu din aceasta mancare ca l-am tot auzit oftand de placere si satisfactie, si va pot spune ca a iesit cu adevarat un Dal exceptional de bun si echilibrat – picantzel (asa cum are nevoie orice mancare cu Urad Dal), cu o nuanta delicata de acrisor (de la Chaat Masala si Apa de Tamarind) si o aroma aparte de dulce datorita morcovului si dovleacului. O bunatate si o experienta demna de a fi replicata si de voi!

timp de preparare: 45 minute

rezulta 4 portii

picantzeala4

INGREDIENTE

1 cana Urad Dal intreg (cu coaja – are culoarea neagra)

1 morcov mediu

1 felie dovleac portocaliu – sa rezulte o mana buna de bucatele de dovleac curatat

1 ceapa medie

1 catel mare de usturoi

1 baton lung de scortisoara

1 anason stelat

2 foi dafin

1 chilli rosu uscat

1 lingurita seminte de mustar

1/2 lingurita seminte de chimion (jeera)

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita Chaat Masala

1 lingurita turmeric

4 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita sare

1,5 litri apa

100 ml Apa de Tamarind – optional

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati Urad Dal-ul in cateva ape si rasturnati-l in oala cu presiune. Presarati 1/2 lingurita turmeric si turnati toata apa. Inchideti etans cu capacul. Dati focul la mediu-mare si asteptati ca oala sa inceapa a fasai puternic. Atunci micsorati flacara la mediu-mic. Lasati pe foc 30 minute din acest moment. Apoi inchideti focul si lasati presiunea sa se elimine de la sine prin supapa, dupa care deschideti oala.

Intre timp pregatiti legumele si condimentele. Curatati dovleacul de coaja si seminte si taiati-l cubulete. Spalati si curatati morcovul – taiati-l rondele subtirele. Curatati si tocati ceapa si usturoiul.

Incepeti sa pregatiti baza pentru Dal chiar inainte ca Urad Dal-ul sa fie complet fiert. Puneti o oala de minim 1,5 litri pe foc mediu-mic. Turnati uleiul si cand acesta e incalzit binisor, dar nu scoate fum, aruncati toate condimentele in el. Rupeti chilli-ul rosu in bucati inainte sa-l aruncati in ulei, daca doriti un grad mai mare de picantzeala. Sotati cateva secunde. Sfatul meu e sa acoperiti oala cu un capac pentru ca semintele de mustar pocnesc si se imprastie pe tot aragazul. Imediat ce nu mai auziti pocnituri dati capacul deoparte si puneti dovleacul cu morcovul. Sotati 5 minute.

Apoi puneti ceapa cu usturoiul si sotati pana ce ceapa devine translucida – amestecati frecvent. Presarati pulberile de condimente – Curry Powder, Chaat Masala, restul de turmeric – si turnati lintea fiarta, impreuna cu ceva lichid in care a fiert. Amestecati bine, puneti sare si lasati sa fiarba cateva minute.

Adaugati Apa de Tamarind daca doriti – aceasta ii da un gust mai acrisor, binevenit la orice mancare din Urad Dal – insa daca nu aveti, puteti sa stoarceti putina zeama de lamaie sau lime direct in farfurie, cand serviti. Daca ati adaugat Apa de Tamarind, atunci mai dati 2 clocote dupa care luati de pe foc.
Serviti Whole Urad Dal cu un orez la alegere. Pofta buna!

Whole Urad Dal_

Din punct de vedere Ayurvedic: Whole Urad Dal este recomandat cu precadere persoanelor Vata si mai putin celor Pitta si Kapha. Daca o persoana Pitta alege sa serveasca acest Dal, atunci trebuie scos din reteta chilli-ul rosu si usturoiul, precum si Chaat Masala si Apa de Tamarind, dar in schimb pot folosi High Pitta Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Yellow Peas Green Garlic Dal - Dal din Mazare uscata cu Usturoi

Yellow Peas Green Garlic Dal – Dal din Mazare uscata cu Usturoi

Gajar Dal - Dal din Linte rosie cu Morcov

Gajar Dal – Dal din Linte rosie cu Morcov

Curry de Fasole Adzuki

Curry de Fasole Adzuki

Channa Dal Tadka - Mancare de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Discussion

2 thoughts on “Whole Urad Dal – Dal din linte Urad neagra

  1. multumesc mult

    Posted by Corpodean Ioan | 16 January 2015, 7:49 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,348 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,934,965 vizite

CALENDAR

January 2015
S M T W T F S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: