Am preparat acest Dal la cererea sotului meu care iubeste toate tipurile de linte. Este un Dal mai putin prezent la noi in casa din cauza dominantei Kapha din mine careia nu-i prieste intalnirea prea frecventa cu Urad Dal-ul. De aceea nici nu am postat retete cu Urad Dal pana acum. Insa l-am preparat special pentru el intrucat ii face bine, fiind o tipologie mixta Vata-Pitta. Mai ales acum, pe vremea asta rece si intens perturbatoare de Vata, e nevoie cand si cand de un Dal dintre-o linte consistenta si mai satioasa, cum este Urad Dal-ul.
Am gustat si eu din aceasta mancare ca l-am tot auzit oftand de placere si satisfactie, si va pot spune ca a iesit cu adevarat un Dal exceptional de bun si echilibrat – picantzel (asa cum are nevoie orice mancare cu Urad Dal), cu o nuanta delicata de acrisor (de la Chaat Masala si Apa de Tamarind) si o aroma aparte de dulce datorita morcovului si dovleacului. O bunatate si o experienta demna de a fi replicata si de voi!
timp de preparare: 45 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
1 cana Urad Dal intreg (cu coaja – are culoarea neagra)
1 morcov mediu
1 felie dovleac portocaliu – sa rezulte o mana buna de bucatele de dovleac curatat
1 ceapa medie
1 catel mare de usturoi
1 baton lung de scortisoara
2 foi dafin
1 chilli rosu uscat
1 lingurita seminte de mustar
1/2 lingurita seminte de chimion (jeera)
2 lingurite Curry Powder
1 lingurita Chaat Masala
1 lingurita turmeric
4 linguri ulei de floarea soarelui
1 lingurita sare
1,5 litri apa
100 ml Apa de Tamarind – optional
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati Urad Dal-ul in cateva ape si rasturnati-l in oala cu presiune. Presarati 1/2 lingurita turmeric si turnati toata apa. Inchideti etans cu capacul. Dati focul la mediu-mare si asteptati ca oala sa inceapa a fasai puternic. Atunci micsorati flacara la mediu-mic. Lasati pe foc 30 minute din acest moment. Apoi inchideti focul si lasati presiunea sa se elimine de la sine prin supapa, dupa care deschideti oala.
Intre timp pregatiti legumele si condimentele. Curatati dovleacul de coaja si seminte si taiati-l cubulete. Spalati si curatati morcovul – taiati-l rondele subtirele. Curatati si tocati ceapa si usturoiul.
Incepeti sa pregatiti baza pentru Dal chiar inainte ca Urad Dal-ul sa fie complet fiert. Puneti o oala de minim 1,5 litri pe foc mediu-mic. Turnati uleiul si cand acesta e incalzit binisor, dar nu scoate fum, aruncati toate condimentele in el. Rupeti chilli-ul rosu in bucati inainte sa-l aruncati in ulei, daca doriti un grad mai mare de picantzeala. Sotati cateva secunde. Sfatul meu e sa acoperiti oala cu un capac pentru ca semintele de mustar pocnesc si se imprastie pe tot aragazul. Imediat ce nu mai auziti pocnituri dati capacul deoparte si puneti dovleacul cu morcovul. Sotati 5 minute.
Apoi puneti ceapa cu usturoiul si sotati pana ce ceapa devine translucida – amestecati frecvent. Presarati pulberile de condimente – Curry Powder, Chaat Masala, restul de turmeric – si turnati lintea fiarta, impreuna cu ceva lichid in care a fiert. Amestecati bine, puneti sare si lasati sa fiarba cateva minute.
Adaugati Apa de Tamarind daca doriti – aceasta ii da un gust mai acrisor, binevenit la orice mancare din Urad Dal – insa daca nu aveti, puteti sa stoarceti putina zeama de lamaie sau lime direct in farfurie, cand serviti. Daca ati adaugat Apa de Tamarind, atunci mai dati 2 clocote dupa care luati de pe foc.
Serviti Whole Urad Dal cu un orez la alegere. Pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Whole Urad Dal este recomandat cu precadere persoanelor Vata si mai putin celor Pitta si Kapha. Daca o persoana Pitta alege sa serveasca acest Dal, atunci trebuie scos din reteta chilli-ul rosu si usturoiul, precum si Chaat Masala si Apa de Tamarind, dar in schimb pot folosi High Pitta Masala.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc mult
Cu drag! Pofta mare!