Va propun inca o reteta de Dal, foarte foarte usor de facut, rapida, asa cum trebuie sa fie toate mancarurile care intra aproape zilnic in meniul nostru, buna si pura. Asadar Gajar Dal este o mancare de linte de toate zilele, insa teribil de gustoasa. Lintea rosie fierbe repede si este o minunata sursa de proteine care merita inclusa des in alimentatie, in special in perioadele de post (crestinesc) sau de persoanele vegetariene. S-aveti pofta!
timp de preparare: 25 minute
rezulta 3 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1/2 cana linte rosie
1 morcov mediu
1 rosie mare
1 ceapa mica
1 foaie de dafin
1 chilli rosu uscat – optional (va mari mult gradul de picantzeala, in functie de tipul de ardei)
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita seminte de marar
1 lingurita pulbere de coriandru cu chimion (Dhania Jeera Powder)
1/2 lingurita Curry Powder
1/2 lingurita turmeric
2 linguri ulei de floarea soarelui sau 1 lingura de Ghee (solidificat)
2/3 lingurita sare
aprox 600 ml apa
METODA
Spalati lintea in cateva ape si scurgeti-o bine. Puneti uleiul/Ghee-ul la incalzit intr-o oala de 1 litru jumate, pe foc mic. Dupa ce s-a incalzit aruncati in el semintele si foaia de dafin intreaga. Dupa 5 secunde adaugati ceapa tocata fin. Sotati 2 minute, apoi puneti si morcovul dat pe razatoarea mare. Mai sotati 3-4 minute.
Adaugati rosia, pe care ati zdrobit-o bine de tot, impreuna cu pulberile de condimente. Amestecati bine si tineti pe foc 2-3 minute.
Apoi puneti lintea, amestecati bine 1 minut ca lintea sa absoarba toate aromele si turnati apa. Presarati sarea si dati focul mai tare pana ce apa incepe sa fiarba.
Apoi micsorati focul si lasati sa fiarba 15 minute, pana ce lintea este foarte moale si s-a zdrobit. Serviti cu Parathas sau Orez cu Chimion.
Din punct de vedere Ayurvedic: Gajar Dal este Tridoshic, insa pentru persoanele Pitta ar fi mai bine sa scoata din reteta chilli-ul rosu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc
Cu drag! Pofta buna!