Ayurveda, Fructe proaspete si uscate, Ghimbir, Legume, Nuci si seminte, Turmeric, Ulei din Nuca de Cocos

Shake-uri si Smoothies – O perspectiva Ayurvedica

smoothies

Shake-urile au devenit si la noi o moda. Toate vedetele si autoritatile culinare si medicale recomanda aceste amestecuri “pline de viata si de nutrienti”. Daca vrei sa fii “chic” si “stylish” trebuie neaparat sa te lauzi cu ultimile retete de shake-uri incercate si mai ales cu numarul impresionant de ingrediente cvasi-necunoscute pe care la folosesti in Smoothie-ul tau de dimineata.

Indeosebi mania sucurilor “verzi” e teribil de bine vazuta si e de “bon-ton” sa ai un juicer cat mai puternic si capabil sa extraga absolut totul din frunze, fructe si alte ingrediente verzi. Aceasta moda se bazeaza pe principiul nutrientilor continuti in aceste bauturi semi-lichide: cu cat mai multi si mai extraordinari, cu atat mai bine. Si evident, totul trebuie sa fie neaparat RAW ! Ce poate fi mai super-food de atat…?

Pentru cei mai putin informati si pentru care a tine pasul cu moda in alimentatie e ceva ce prezinta mult prea putina importanta, un Smoothie sau un Shake e o bautura groasa care contine cam 60% fructe si legume, cam 30% chestii verzi si frunzoase si restul de 10% consta din spirulina si alte alge, seminte de chia sau de in, diverse pulberi de proteine, bucatele de cacao, ulei din nuca de cocos si multe altele.

La prima vedere totul pare extrem de interesant si promitator, un fel de Graal al sanatatii: atatea ingrediente pline de vitamine si de nutrienti, cu o valoare anti-oxidanta ametitor de mare si fibre din belsug. Dar haideti sa vedem ce parere are si Ayurveda despre aceasta tendinta moderna.

In primul rand Ayurveda analizeaza lucrurile dintr-o perspectiva mai ampla, bazandu-se nu doar pe lista de nutrienti. Ea ne invata sa vedem si dincolo de acest “strat” de suprafata si sa intelegem alimentatia mai in profunzime, bazandu-ne pe particularitatile subtile, pe efectele post-digestive ale hranei. Asadar, cum stau lucrurile de fapt si ce este aceasta bomba pentru sanatate, Shake-ul, cu toata panoplia lui de ingrediente?

Chiar de la inceput trebuie sa va spun ca lucrurile sunt clare: consumul regulat si a-la-long de super-Smoothies are efecte negative. De ce?

smoothie1. Smoothies agraveaza VATA – E vorba aici in principal de Smoothies verzi, dar acest principiu e valabil pentru toate tipurile de bauturi bazate pe ingrediente crude. De obicei aceste bauturi necesita apa rece sau chiar cuburi de gheata (ca sa faca gustul mai agreabil sau macar suportabil). In plus, majoritatea fructelor si legumelor crude adaugate au, din punct de vedere energetic, calitatea ca sunt RECI (chiar daca le tineti pe masa toata ziua ca sa se incalzeasca dupa ce scoateti ingredientele din frigider). Nici macar adaosul de ghimbir (pulbere sau crud), care are efect incalzitor, nu poate suplini acest aport intens de rece. Precum bine se stie, recele agraveaza Vata. In plus, unele “frunzoase” precum spanacul, varza, broccoli, tijele de telina, frunzele de salata etc, precum si unele fructe “usuca” si sunt aspre (energetic vorbind).

Vata Dosha din corpul nostru are tocmai aceste caracteristici: rece, aspru si uscat. Cand introducem in organism un aliment cu aceste trasaturi, atunci Vata din noi creste excesiv si apar perturbarile: scaune prea uscate sau prea apoase, balonare, gaze, dureri abdominale dupa masa, apetit variabil, par uscat sau aspru care se despica, piele uscata si care se crapa si are nevoie de creme, buze uscate si crapate care va obliga sa folositi frecvent strugurel sau un ruj cremos, variatii ale nivelului de energie generala, circulatie sanguina proasta, pocnituri ale incheieturilor la unele miscari, dureri de oase si incheieturi, dureri de spate, maini si picioare reci, etc.

In plus, perturbarea lui Vata Dosha la nivel mental aduce cu sine o stare generala de agitatie, anxietate, senzatia ca suntem aerieni, putere slaba de concentrare si focalizare a mintii, memorie slaba, stari schimbatoare, irascibilitate, lipsa de rabdare, insomnie. Vata are legaturi stranse cu sistemele nervos, excretor si endocrin, asa ca obiceiul de a bea frecvent aceste Smoothies va aduce in primul rand probleme la aceste nivele.

un Ojas bun2. Smoothies duc la pierderea Ojas-ului – Cand Vata este agravata pe termen lung incepe procesul de catabolism sau dezasimilare, faza la care cele 8 tesuturi cunoscute in Ayurveda incep sa se degradeze sensibil. Acest proces deblocheaza energia acumulata in aceste tesuturi – acesta este motivul pentru care cura de Smoothies sau alimentatia cu cruditati ne face sa ne simtim ca dispunem de foarte multa energie! Vestea buna e ca unul din aceste tesuturi care se distruge este grasimea – deci slabim! Vestea proasta e ca si celelalte tesuturi vitale devin tot mai slabe si isi pierd calitatile: maduva, sangele, plasma, oasele, nervii si tesuturile reproducatoare. Consecintele nu sunt deloc imbucuratoare pentru ca apare scaderea imunitatii, scaderea rezistentei oaselor, pierderea dintilor sau probleme cu ei, comunicarea defectuoasa la nivelul nervilor, probleme hormonale si infertilitatea. Toate acestea sunt semne ale scaderii Ojasului, ceea ce cu timpul duce la probleme auto-imune, oboseala cronica etc.

3. Smoothies sunt dificil de digerat – Multi vor spune: deh! n-am nici o problema cu digestia. Numai ca termenul de digestie in Ayurveda nu se refera numai la abilitatea stomacului de a se goli la scurt timp dupa ce consumam o hrana sau o bautura, ci la abilitatea organismului de a primi si absorbi toti nutrientii din hrana, nu de a-i trimite pe conducta la toaleta…

Daca consumati un Shake simplu, din 2-3 ingrediente, nu exista nici o problema (cu conditia sa nu combinati alimente incompatibile). Insa Shake-urile complexe, cu multe ingrediente (desi unele din acestea, luate separat, pot fi considerate usoare), sunt greoaie si dense. Daca adaugati si niscaiva super-foods (super-ingrediente), atunci totul devine si mai greoi. Si orice hrana greoaie, desi da o senzatie temporara de satisfactie, ramane mai mult timp in stomac si intestine = e greu de digerat.

Fruit & Vegetable SmoothieFocului nostru digestiv (Agni) ii plac lucrurile simple, calde si gatite. Problema cu aceste bauturi complexe e ca sunt exact inversul: sunt complexe, reci si crude! Cand gatim la un loc cateva legume, energiile lor diferite invata sa se impace, sa colaboreze, pe cand atunci cand aruncam in blender diverse frunze, legume si fructe crude, ele – oricat de mult ar dansa impreuna in vas – nu vor ajunge sa-si impleteasca energiile in mod armonios pentru sanatatea noastra. Astfel, digestia lor va fi oprita si in loc sa ne bucuram de toti super-nutrientii din acel shake, de fapt ei merg direct la toaleta. Pacat de bani…pentru ca unele ingrediente nu-s ieftine deloc.

Alt factor care face ca Smoothies-urile sa fie greu de absorbit de organism e conceptul de Alimente incompatibile. Ayurveda ne invata ca fructele nu prea merg combinate nici unele cu altele, dara-mi-te cu legume sau pulberi de proteine. De aceea, aceste Smoothies stau mult in stomac dandu-ne senzatia de satietate, determinandu-ne sa amanam sau sa sarim peste mesele normale, fericiti ca mai slabim sau ca nu mai suntem atat de dependenti de hrana (multi sunt foarte deranjati de faptul ca trebuie sa manance 3 sau chiar 2 mese pe zi…).

Si problema cea mai mare n-ar fi asta, ci faptul ca aceste fructe si legume, impiedicandu-se unele pe altele sa se digere, stau in stomac dand nastere la fermentatie, si deci la Ama (toxine). Asa ca ne sabotam singuri crezand ca de fapt ne purificam…

Pentru persoanele care de obicei servesc zilnic hrana grea, cu carne, oua, lactate sau sunt adeptii unui regim dezorganizat alimentar savurand junk-foods, Smoothies pe termen scurt pot avea un efect purificator, datorita continutului mare de fibre. Persoanele in cauza vor spune sa se simt ca in tinerete, ca sunt plini de energie si ca nu mai au nevoie de prea mult somn. Din pacate efectul acesta nu dureaza mai mult de cateva saptamani, uneori luni (daca respectiva persoana avea un Agni cat de cat decent) si asta din cauza ca scade puterea digestiei. Deci dupa orice cura de cruditati, puterea lui Agni se diminueaza, si odata cu ea scade si imunitatea. Ayurveda nu recomanda acest tip de purificari cu urmari nefaste deoarece Ama se acumuleaza in intestine si de acolo incepe sa infunde si sa obstructioneze diferite canale fizice si subtile dand nastere la boli.

Exista si persoane carora cateva zile de cruditati si Smoothies nu le dauneaza atat de grav. Este vorba de persoanele Pitta si Pitta-Kapha. Pentru ei, cruditatile ii mai racoresc si ii calmeaza. Totusi, acest tip de cura este recomandat numai vara. Insa atentie: trebuie ca aceste persoane sa fie foarte sanatoase si echilibrate, puternice si robuste, si sa se bucure mereu de un foc digestiv puternic, fara oscilatii, si sa nu prezinte absolut nici un simptom de perturbare a lui Vata.

Pe de alta parte, persoanele Vata sau care contin o proportie importanta de Vata in corp sau minte, trebuie sa se fereasca de acest tip de “purificare”.

Pentru cei care sunt deja dependenti de Smoothies si nu vor sa renunte nicicum la starea de energie rezultanta, in ciuda faptului ca a-la-long stiu ca vor avea de suferit, exista cateva solutii care sa faca viata organismului lor ceva mai usoara si care sa mai reduca din efectele negative:

– adaugati in Smoothie un pic de turmeric si un pic de ghimbir si stoarceti cativa stropi de lamaie (nu puneti lamaie daca ati introdus fructe in shake!)

– beti-le la temperatura camerei sau adaugati putina apa calda.

– folositi cat mai putine ingrediente – respectati noul curent din nutritia moderna: mai putin este de fapt mai mult! (Less is more!)

– adaugati un picut de ulei din nuca de cocos ca sa mai calmati caracteristicile aspre si uscate ale unor legume si frunzoase din Smoothies.

– daca ati ales sa beti un Green Smoothie (un shake verde), atunci lasati deoparte fructele, nu le adaugati in bautura.

– daca cumva ati optat pentru o cura doar cu Smoothies, sfatul Ayurvedei ar fi sa nu va bazati doar pe aceste bauturi toata ziua, ci sa consumati si ceva hrana solida, chiar daca consta tot din cruditati…

– cautati sa nu adaugati super-foods pentru ca vor face totul mai greoi.

– incercati sa minimizati consumul Smoothies-urilor la de doua ori pe saptamana, nicidecum zilnic.

– preferati vara pentru a face o cura cu aceste Smoothies – va fi o munca mai putin taxanta pentru organism.

– evitati sa consumati Smoothies pe stomacul gol, dimineata – focul vostru digestiv va fi sabotat pentru tot restul zilei din cauza unui Smoothie… Mai bine cautati sa-l beti intre orele 10 am – 12 pm, la vreo 2 ore dupa ce ati serviti micul dejun si cu ceva timp inainte de pranz.

– intrucat consumul de Smoothies agita Vata, aduceti in programul vostru meditatia, exercitii lente de Yoga (Asanas) sau Tai Chi, precum si Abhyanga (auto-masajul intregului corp cu ulei cald de susan, inainte de un dus sau o baie calda). De asemenea, reduceti super-stimularea in exces a mintii renuntand sa priviti la TV si sa surfati internetul si cautati sa petreceti cat mai mult timp in natura sau in parcuri, ascultand ritmurile si sunetele naturii.

– daca sunteti dependenti de lichide verzi, mai bine pregatiti-va o supa calda, verde, cu legume si frunzoase 😀

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

 ALTE PAGINI SUGERATE

Ayurveda despre Obezitate - SOLUTII

Ayurveda despre Obezitate – SOLUTII

Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

Sfaturi pentru Echilibrarea lui VATA prin Alimentatie

Semne care indica Excesul de KAPHA

Semne care indica Excesul de KAPHA

AGNI in Ayurveda I

AGNI in Ayurveda I

Discussion

30 thoughts on “Shake-uri si Smoothies – O perspectiva Ayurvedica

  1. Buna! Foarte util articolul. Multumesc. As vrea sa te intreb, daca nu cumva pregatesti vreun articol legat de diversificarea bebelusilor. Cum sa facem ca de la inceput sa nu le dam digestia peste cap? Ce spune ayurveda despre alimentatia copiilor?
    Noi cu micutul nostru incercam sa mincam de 2 saptamini. I-am dat pina acum doar legume. Patru zile cite un tip. La un moment am zis sa combin 3 din ele si cred ca nu i-au prins bine (a avut ceva probleme cu scaunul). Am sa studiez ceva mai profund despre combinarea alimentelor de la tine, dar ceva sfaturi in plus ar fi foarte bine venite.
    Mersi

    Posted by Evy | 2 July 2015, 9:33 AM
    • Buna Evy, alimentatia bebelusilor nu e prea tare in atentia mea. Ma intereseaza mai mult alimentatia maturilor. De acolo apar toate problemele…Deci am de gand sa scriu si despre acest subiect insa nu foarte devreme. Insa pe scurt exista cateva idei de urmarit:
      – Agni-ul bebelusilor nu este suficient de puternic, asa ca nu trebuie alimentat cu prea multe lucruri variate deoarece asta ii va produce Ama (toxine) in corp
      – primul tip de hrana de introdus in alimentatie este cel al cerealelor, nicidecum legumele. Deci o mono dieta cu cereale este esentiala in primii ani de viata. Cerealele maresc forta, adica “Bala” in Ayurveda si ajuta bebeul sa se dezvolte sanatos si puternic. Si ca sa vezi ce importanta au cerealele, Ayurveda recomanda ca hrana principala la copii sa conste din cereale pana la varsta de 8-10 ani!
      – Leguminoasele blande se pot introduce abia dupa ce implineste un an. E vorba doar de Linte/Fasole Mung si eventual Adzuki, nimic altceva – de folosit in cantitati mici completand regimul de cereale.
      – radacinoasele se pot introduce in alimentatie, insa nu si cartofii. De evitat complet alte legume cum sunt rosiile sau vinetele. Nerespectarea acestei reguli cauzeaza colici si/sau diaree copilului si cauzeaza Ama. Aaa, si da boli de piele. Deci Ok sunt morcovii, telina, sfecla rosie etc.
      – de evitat cu orice pret hrana pentru bebelusi cumparata din comert!
      – una din ideile cele mai proaste e sa se dea la copiii mici hrana amestecata: morcov pasati cu mere cu banana si cu mai stiu eu ce. Copilul trebuie hranit cu cate un singur aliment o data, nu cu un amestec, pentru ca sa-i fie usor organismului sa il recunoasca, sa-l accepte si sa-l digere.
      – in legatura cu fructele – ele nu sunt o sursa de cladire a puterii in corp ci de purificare. Deci de dat copilului doar daca sufera de constipatie. In plus, fructele trebuie introduse in alimentatie abia dupa 1 an.

      Posted by cloudpearl | 4 July 2015, 4:33 PM
    • Vaaaai! Cit de diversa e informatia pe care mi-o dai… Stind in Germania, venind din Republica Moldova, m-am informat in 3 limbi despre diversificare. Informatiile difera mult de la tara la tara, dar ayurveda zice cu totul altceva. In timp ce in Romania se recomanda intii legume/fructe si abia mai tirziu cerealele si apoi leguminoasele, la nemti situatia e taman invers. Ei recomanda cerealele si cartofii la inceput si abia apoi fructele. In anii ’80 in R.Moldova diversificarea se incepea cu biscuiti (fara zahar, spune mama, speciali pentru bebei), deci tot cu cereale…
      Noi cartofi inca nu i-am dat si citind ce mi-ai scris cred ca am sa-i amin pentru mai tirziu. Probabil am sa mai exersam cu cele 4 tipuri de legume pe care le-a incercat pina acum (fara sa le combin) si apoi trecem si la cereale…
      Ah… Nu-i usor, mai ales ca tare imi doresc sa aiba de mic baza unui obicei sanatos de a minca. Multumesc mult pentru micile idei. Asa mai prind la curaj.

      Posted by Evy | 5 July 2015, 11:32 PM
  2. Buna! Am citit articolul tau precum si comentariile celor care ti-au urmat sfaturile. Daca se poate, as dori un sfat. Am incercat de multe ori sa-mi fac smothie. Tot pireul ala care trebuie sa-l beau mi se pare foarte scarbos. Sa pun mai multa apa sau cum sa-l fac bun de baut? Mi-ar prinde bine cateva zile de detoxifiere. Iti multumesc si sper sa nu te superi ca am apelat la sfaturile tale.

    Posted by carmen | 22 June 2015, 2:32 PM
    • Intr-adevar, smoothies pot fi teribil de scarbosele daca faci un amestec “cu de toate’. Si dincolo de gustul complet neapetisant, nici nu sunt sanatoase, zice Ayurveda. Amestecul de prea multe ingrediente crude este ceva greu de procesat de organism si in loc sa ajute mai mult rau face. Poti in schimb face smoothies din mai putine ingrediente, ceva simplu gen Smoothy de Zmeura sau Bautura de Afine cu Menta . Deci combina un singur ingredient principal (un fruct ori o verdeata ceva) cu ceva care sa ajute digestia gen menta sau ghimbir ori chimion pulbere. Eventual poti presara putina spirulina sau putina pulbere de Brahmi daca vrei/ai.
      Deci cum sa faci, intrebi. Sfatul meu e sa renunti cu totul la acel smoothy si sa-l inlocuiesti cu ceva mai lejer si simplu. Apoi, pentru detoxifiere bea in fiecare zi inghitituri de apa calduta vara (chiar spre fierbinte in restul anului), eventual cu cativa stropi de lime (daca nu ai exces de Pitta). Consuma Triphala zilnic (dimineata sau seara, cand poti) si incearca monodieta cu Kitcheri, adica o zi intreaga sa nu mananci decat Kitcheri. Daca doresti, poti continua aceasta monodieta si trei zile sau o saptamana. Se poate trai foarte bine ani de zile doar cu Kitcheri pentru ca e o hrana completa si echilibranta, purificatoare dar si datatoare de energie.
      Vara mai poti face cate o zi de cruditati, dar cu conditia sa fie foarte cald afara si tu sa ai un bun Agni. Atentie insa cum amesteci cruditatile respective. Retine un principiu de baza: mai bine mai putin si mai simplu decat mult odata. Deci mai bine faci o salata doar din morcov (cu patrunjel/marar, un strop de ulei, un pic de zeama de lamai si condimente, evident) decat una care sa aiba si morcov si telina si sfecla si varza. Chiar azi voi posta o reteta de castraveti, care sper sa te ajute sa intelegi principiul.

      Posted by cloudpearl | 25 June 2015, 11:51 AM
  3. MULTUMESC ,e foarte putin spus.Multumesc mult.Din pacate nu putem zbura …facem ce si cat putem.Ganduri de bine de la noi

    Posted by mirela | 5 December 2014, 10:11 PM
  4. Multumesc din inima pentru raspuns,cu intarziere ce-i drept dar ,mai bine mai tarziu…mancare la borcan nu folosesc,gatesc zilnic,cel mult ciorbita pentru doua zile dar de putin timp asta.Avem 6 ore de terapie recomandata zilnic,masaj fac aproape zilnic ,uleiu de susan la fel …cand spui cruditati ,te referi si la fructe? Singurul crud la noi sant fructele(transformate in piure diluate cu apa si un fruct sau cel mult 2-3,aici vb de o lingura afine sau merisor) , si uneori diluez mancarica cu suc de legume ,in zilele cand santem mai rau si nu se poate altfel.Despre un medic de dincolo ,tare as vrea eu ca pana acum toti ne-au spus sa renunt ca ii depaseste si nu merita…nu-i iau in seama ,asa melcusor cum e ,nu o sa renunt eu…ganduri de bine de la noi

    Posted by mirela | 2 December 2014, 9:08 PM
    • Lintea o folosesc de toate culorile ,poate ma ajuti cu niste condimente pe care sa le folosesc pentru Mara,m-ar ajuta mult.Seara frumoasa

      Posted by mirela | 2 December 2014, 9:59 PM
    • Cea mai buna linte pentru copilul tau (si pentru oricine in general) este lintea (sau fasolea, cum i se mai zice pe la noi) Mung. Mai este ok, dar la ceva departare fata de Mung, lintea portocalie si cea rosie. Lintea maro sau cea verde sunt cele mai “aspre” ca energie si gust si ar trebui evitate in alimentatia persoanelor cu probleme de tip Vata, cum e copilasul tau. O linte recomandata exclusiv persoanelor Vata este Urad Dal-ul, care este extrem de hranitoare si consistenta, insa trebuie folosita nu mai des de o data pe saptamana, in varianta ei alba, adica fara coaja neagra caracteristica.
      Condimente pentru copiii mici: fenicul, coriandru, chimion, turmeric, marar (ma refer la seminte, dar evident ca si verdeata), schinduf, cardamon si scortisoara, toate in cantitati mai mici decat ar consuma un adult.
      Sanatate multa!

      Posted by cloudpearl | 4 December 2014, 12:00 PM
    • Fructele crude sunt ok cu conditia sa fie cele recomandate pentru tipologia sau problema ei – respectiv Vata. Consulta tabelul. Bine ar fi sa nu le amesteci si sa i le dai separat, la intervale unele de altele si separat de mesele principale.
      Medici buni Ayurvedici exista cu duiumul dar nu la noi in tara (inca). Daca ai posibilitatea, cel mai bine ar fi sa mergi in SUA cu ea. Ai fie clinica doctorului Vasant Lad, fie a lui Vaidya Mishra. Cauta pe net si o sa gasesti. Succes maxim!

      Posted by cloudpearl | 4 December 2014, 2:05 PM
  5. Rogu-te, ajuta-ma cu un sfat! Nu reusesc sa-mi dau seama care este dezechilibrul meu principal in aceasta perioada. Sunt o Vata-Pitta, mai mult Pitta decat Vata. De doua-trei luni am dereglari mari de menstruatie, balonari, bufeuri, pielea corpului uscata si pielea capului foarte grasa, tonus muscular foarte scazut (incerc sa compensez lipsa exercitiilor prin mers pe jos, dar nu ma ajuta), energie fizica la cote mici, nevoie de dulce (aproape nu ma pot opri din mancat de ciocolata si din curmale uscate) si nevoie de acru (muraturi si citrice). Nu stiu ce aspect sa echilibrez mai intai. 😦
    Multumesc mult!
    Irina

    Posted by copilariefericita | 26 November 2014, 10:01 PM
    • Buna Irina! Multumesc pentru toate like-urile si sustinerea pe care o acorzi acestui blog ❤
      Dereglarile de menstruatie, balonarile, pielea uscata si tonusul scazut sunt toate semne ale unui exces de Vata. E si normal in aceasta perioada – e anotimpul Vata (inca), adica toamna. Simptomele se vor mai calma nitzel cand incepe iarna adevarata sau la primavara.
      Bufeurile, pielea capului uleioasa si dorinta de acrituri sunt semne ale excesului de Pitta. Si asta e normal deoarece Pitta acumulata pe perioada verii s-a intepenit in corp, in organe, si inca nu vrea sa iasa.
      Se vede si un picut de dezechilibru Kapha, ceea ce e iarasi perfect normal avand in vedere ca celelelate doua Doshas sunt nefericite.
      Tare banuiesc ca ai intrat la menopauza…caz in care si emotional esti cam varza.
      Nu vreau sa elaborez prea mult aici asa ca o sa-ti dau doar doua solutii simple:
      1. Incearca o cura de Kitcheri. Mananca in fiecare zi numai Kitcheri. Daca ti se pare prea greu, fa-o doar o zi pe saptamana si in rest consuma-l la masa de pranz (si seara daca se poate) alaturi de doua-trei bucatele de legume pregatite la aburi sau fierte impreuna, stropite cu un picut de Ghee sau ulei de floarea soarelui (presat la rece), plus un condiment preferat de tine dar care sa nu contina chilli rosu. Sau alturi de 1-2 linguri de Chutney de mango sau dovlecel (fara rosii!). Scoate cu totul zaharul alb, faina alba si junk-food din alimentatie. Daca vrei dulce consuma rar dar fa asa incat sa fie de calitate si musai proaspat – iti recomand Halwa de Mere sau ceva Ladoo-uri. Papa migdale decojite dimineata fie simple, fie intr-un Lapte cu migdale.
      2. Incearca sa faci Abhyanga, adica masarea intregului corp cu ulei cald de susan. Ideal se face in fiecare dimineata, la trezire, pe nemancate, dar macar de 2 ori pe saptamana. Stai apoi 20 minute la loc cald dupa care te dusezi cu apa calda fara sa te stradui prea tare sa indepartezi uleiul de pe corp – el va intra in piele la scurt timp dupa ce iesi din dus.
      Aaa, si musai renunta la acrituri. Daca ti-e pofta de acru, atunci fa-ti obiceiul de a bea apa calda in care ai stors cateva picaturi de Lime. NU bea deloc apa rece ci calda. Bine ar fi daca ai putea scoate si cafeaua macar pe moment, pana te echilibrezi putin.
      Cura cu Kitcheri si Abhyanga o sa-ti dea putere, energie si o stare buna, iar dezechilibrele se vor disipa. Problemele pe care le ai indica o slabire semnificativa a lui Agni care nu mai are forta sa transforme alimentele in energie si de aceea se formeaza gaze. Dupa o cura mica de Kitcheri (ca o faci de 3 zile sau de o saptamana, cum vrei) o sa fii alt om!

      Posted by cloudpearl | 27 November 2014, 8:54 AM
    • Nici n-am cuvinte suficiente ca sa-ti multumesc pentru sfaturi! Voi incerca sa ma tin de ele cat mai mult.

      La 30 si ceva de ani nu poate fi vorba de menopauza. Mereu am avut dereglari, dar de cand am nascut, ele nu au mai fost asa de mari. Pana luna trecuta. Atunci au aparut si balonarile. Acum sunt ceva mai bine.

      Apa rece nu beau, si nici cafea. Beau ceai cam in fiecare zi – galbenele, musetel, sunatoare sau echinacea. Nici nu stiu daca sunt ok pentru dereglarile pe care le am. Sunt si intr-o perioada in care prefer caju-ul in locul migdalelor.

      Masarea de dimineata cu ulei de susan suna grozav dar e cam greu de realizat. Ma trezesc la 6 si am multe de facut pana plec spre serviciu. Pana la serviciu mai fac cam 70-75 de minute. Desi sunt matinala, mi-ar fi greu sa ma trezesc mai devreme de 6.:-(

      Irina

      Posted by copilariefericita | 1 December 2014, 12:37 PM
    • Atunci e vorba de o perturbare la nivel hormonal care necesita echilibrarea lui Pitta si Vata. Bine ar fi sa preferi migdalele in locul caju-ului 🙂 Ceaiurile de plante de care spui sunt ok. Cauta sa elimini drojdia din alimentatie. Iar in privinta masajului – poti sa-l faci si cu ulei de floarea soarelui presat la rece macar in weekend sau in zilele in care nu mergi la sv. Seara poate fi facut doar vara, cand Soarele apune tarziu – si oricum nu e foarte recomandat masajul cu ulei seara.

      Posted by cloudpearl | 1 December 2014, 3:02 PM
  6. Buna ziua draga CloudPearl! Nu ne-am mai auzit de multisor! Evident te citesc dar nu tot timpul ajung sa dau si un replay. Azi in schimb, e necesar sa spun ceva. Am renuntat de mult sa zic smothie eu ii zic suc. De cateva zile fac un suc dimineata din 2 morcovi si o sfecla mica rosie….nu-mi pica rau chiar imi taie pofta de dulce de peste zi. Inainte sa beau acest suc (cam 400ml) cam rontaiam dulciuri prea multe. Cateodata simt ca-mi pica bine, sunt ok cu scaun, nu sunt balonata etc cateodata am impresia ca e cam prea tare, ma zgarie putin pe gat. Beau mai multa apa calda si cu cat beau mai mult parca cu atat corpul o accepta mai cu placere.
    O intrebare am si eu la orezul basmati. Te referi la orezul alb sau este si integral? Am cumparat intr-o zi un orez natur (ziceau ei) tot lunguiet si avea un minunat gust de petrol. Poti sa-mi recomanzi un tip de orez pe care-l folosesti? Multumesc frumos! 🙂

    Posted by Adriana Gherghisan | 25 November 2014, 12:06 PM
    • Ciau Adi, ma bucur sa ne reintalnim! Multumesc pentru ca ma “urmaresti” 🙂
      Sucul tau de dimineata e relativ ok insa ar fi mai ok daca ai pune un picut de ghimbir in el. Si mai bine ar fi daca ai face separat suc de morcov si separat de sfecla (tot cu ghimbir) si, bineinteles, le-ai bea in zile diferite.
      Evita aceste sucuri iarna si cand e frig in general.
      400 ml e foarte mult pentru o Vata ca tine, mai ales dimineata. Iti pui pe chituci focul digestiv pentru tot restul zilei.
      Iti recomand mai bine alte bauturi, toate Ayurvedice.
      Orezul Basmati la care ma refer mereu e alb. Cel integral e mai dificil de digerat si mai “uscacios”, deci irita Vata si Pitta. Cel mai ieftin orez Basmati de care am cunostinta e cel de la Kaufland, la cutii/pungi de 0,5 kg, iar de curand am vazut ca un pret chiar mai bun (insa e doar ocazional prezent) e la Lidl, la pungi mari de 4 kile.
      Evident, daca te tine punga si tii la super-calitate, atunci cumpara orez Akash sau Tilda, de la IndianFood.ro .
      Orezul de care zici tu nu e Basmati, e un orez cu bob lung, integral.

      Posted by cloudpearl | 25 November 2014, 1:17 PM
    • Multumeeeesc! Multumesc! :)) Da buna idee cu sucul asa separat. Am zis sa inlocuiesc cu ceva natural cafeaua pe care nu o mai beau de cateva zile. Incerc sa fac o pauza ca mi-a venit totul foarte firesc. Pana iese din sistem mai dureaza, o sa tot fiu somnorica dar imi revin. Multumesc de recomandari si ca esti aici pentru noi. Te imbratisez cu drag! ❤

      Posted by Adriana Gherghisan | 25 November 2014, 1:30 PM
    • Ca inlocuitor de cafea poti folosi ceaiul CCF – te va ajuta destul de bine.

      Posted by cloudpearl | 25 November 2014, 5:37 PM
    • Eu am luat Orez Basmati marca Deroni și sunt foarte mulțumită de el. Nu știu dacă e ieftin sau scump, am dat vreo 9 lei pe 1 kg. L-am luat mai ales să-i fac fetiței cu lapte pentru micul dejun. 🙂

      Posted by Alina | 25 November 2014, 2:20 PM
    • Orezul de care vorbesti este intr-adevar Basmati insa este Parboiled (asta inseamna Sella Rice, adica ceea ce scrie pe punga, sub denumirea de Basmati). Este ceva mai galben la culoare.

      Posted by cloudpearl | 25 November 2014, 5:35 PM
  7. Of…buna dimineata !O sursa detaliata privind o alimentatie corecta se poate te rog ?Cel mai mult ma intereseaza pentru puiuta mea care are o leziune pe creier(neoxigenare la nastere) si,pentru care trebuie sa fac dilutii alimentare pt.ca nu poate manca decat pasat.Ma ingrijoreaza mult combinarea dar si alegerea corecta a ingredientelor pentru fiecare masa ,in sensul ca nu vorbeste si nu stiu ce efect au in oragnismul ei micut.Si eu sant de princupiul combinarii a cat mai putine ingrediente dar,descopar ca am asa lacune serioase.Plus ca ea nu se misca deloc si slabeste tot mai mult;pierde toata masa musculara si eu zic ca alimentatia ei nu e ok.Am incercat tot felul de variante;oare ce nu fac bine?multumesccccc ca impartasesti cu noi

    Posted by mirela | 25 November 2014, 8:14 AM
    • Buna Mirela, sigur, pe blog gasesti o sectiune cu destul de multe detalii legate de alimentele bune pentru fiecare tipologie si despre cum sa combini si ce – sectiunea se numeste Ayurveda Essentials – Principii Ayurvedice in Alimentatie. Daca ajungi sa intelegi, sa accepti si sa stapanesti acest sector, atunci deja viata ta si a familiei tale se va schimba mult in bine.
      Referitor la odorul tau, problemele de care vorbesti sunt, dupa putinele mele cunostinte, de natura Vata. Multe se pot imbunatati daca o alimentezi conform cu principiile pentru Vata si daca ii dai hrana care sa-i creasca Ojas-ul: migdale, susan, lapte, orez Basmati, miere, Ghee, sofran si mai ales Kitcheri cu Mung Dal. Tot ce intra in sistemul ei sub forma de mancare mai veche de o zi (conserve, zacusti, muraturi, chestii la borcanele pentru copii etc) e de natura sa-i agraveze starea. De asemenea, nu-i da nimic crud, absolut nimic. Fa-i un masaj al intregului corp in fiecare dimineata, inainte de masa, cu un ulei cald de susan, las-o 20 de minute la caldura, apoi fa-i o baita calda dar fara sa o speli excesiv ca sa-i indepartezi de tot uleiul de pe piele – el va intra in piele si in tesuturi si le va hrani. In acest fel Vata se va calma si va fi fericita, nu va mai pierde masa musculara si se va inzdraveni si dpdv mental.
      In afara de aceste sfaturi de baza, iti recomand sa cauti ajutor la un specialist in Ayurveda de peste hotare. Cu siguranta vei obtine rezultate exceptionale prin Ayurveda.

      Posted by cloudpearl | 25 November 2014, 8:27 AM
  8. multumesc

    Posted by Corpodean Ioan | 24 November 2014, 10:13 PM
  9. Foarte interesant acest articol! Eu nu fac cure cu smoothies, dar le beau destul de regulat pentru ca merg la sala si imediat dupa antrenament am nevoie sa bag pudra de proteine (de obicei de canepa), pe care nu o pot ingera altfel (si care e de preferat oricarui alt supliment toxic). In rest, mananc normal in timpul zilei. Viata face sa am si o structura predominant Vata, asa ca intrebarea este: ce fac oamenii care, ca si mine, merg la sala des si nu au cum sa manance mancare solida nici inainte nici imediat dupa antrenament? Nu stiu daca ayurveda are raspunsuri, tinand cont ca atunci cand a aparut lumea nu prea mergea la sala :)) (desi imi imaginez ca mergea la munci agricole f grele), dar tare m-as bucura sa aflu un raspuns.

    Posted by Andie | 24 November 2014, 4:35 PM
    • Buna Andie, multumesc pentru comentariu. Ridici in el o problema pe care inca n-am “atacat-o” pe blog, cea legata de exercitiul fizic pentru fiecare tipologie, dar promit ca o s-o fac curand. Insa pot acum sa-ti spun ca Ayurveda nu recomanda nimanui sa mearga la o sala (lasand la o parte faptul ca e prost aerisita si un focar de boli pulmonare, exista si alte motive) pentru a face sport, ci ca recomanda miscarea in aer liber sau acasa. Tu ai “bifat” din start doua obiceiuri nerecomandate unei persoane Vata: sala si smoothie. Un Vata trebuie sa aleaga mersul pe jos, Asanas, relaxarea, hikingul, deci activitati care implica efort redus, nicidecum mersul la sala.
      Apoi, daca ai citit articolul, ai vazut ca in special pentru Vata smoothies nu sunt deloc recomandate. Deci faptul ca tu il consumi dupa sport nu face nicicum bine. Daca vrei proteina cauta sa consumi linte, naut sau Seitan, dar evita soia.
      Deci problema ta e rezolvata: nu mai merge la sala si ai sa poti manca proteina 🙂 Exact ce e bine pentru o Vata adorabila ca tine.

      Posted by cloudpearl | 24 November 2014, 9:10 PM
    • Eu o sa astept cu mare nerabdare articolul despre exercitiul fizic. Eu fac acasa yoga de foarte multi ani, ceea ce mi-a dat o mobilitate foarte buna, insa nu mi-a dat deloc masa musculara, iar asta e o problema reala. Si nu ma refer aici la muschii aia pe care ii vedem la culturisti, ci muschii de care are nevoie, de pilda, coloana vertebrala pentru a sustine o sarcina sau o inaltime asa cum am eu. Nu-mi fac probleme de lipsa proteinei in alimentatia mea normala, dar cand merg la sala clar trebuie sa suplimentez. Mi-ar placea maxim sa pot face plimbari, hiking, sa ies in natura, dar in Bucurestiul asta sufocant, cu ritmul de viata pe care il am… foarte, foarte greu. Am ales o sala de top, tocmai ca sa fie conditii, aerisire, spatiu, curatenie, etc, dar ce sa fac, nu stiu cum altcumva sa pot pune pe mine masa musculara de care corpul meu are atata nevoie. Iti multumesc tare mult pentru raspuns!

      Posted by Andie | 24 November 2014, 9:23 PM
    • Hmmm, greu dar nu imposibil. Gasesti timp pentru sala dar nu gasesti timp pentru mers in parcuri…Important e sa vrei, sa faci mintea sa inteleaga ce e bine pentru tine si atunci totul devine posibil 🙂
      Lasand gluma la o parte, faptul ca ai probleme cu masa musculara indica o deficienta clara de tip Vata. Sigur faci niste combinatii neinspirate – sondeaza un pic in directia asta.
      De asemenea, deficienta aceasta arata (conform cu Ayurveda) faptul ca sangele nu e ok, ca nu poate hrani muschii. Si asta e un indiciu foarte clar din nou asupra faptului ca nu mananci cum trebuie.
      Daca vrei muschi, dincolo de alimentatie, incearca Surya Namaskar. Fa cate 12 seturi dimineata si asta o sa aiba grija atat de muschiuletii de pretutindeni cat si de calmarea lui Vata.
      PS. Mutrita dulce foc din poza de pe site-ul tau superb indica faptul ca ai elemente puternice de tip Pitta. Deci poate nu esti o Vata 100%…?

      Posted by cloudpearl | 24 November 2014, 10:12 PM
  10. Salutare! Soțul meu (K-P) a găsit de curând o rețetă de suc despre care se scria că este foarte sănătoasă etc. 4 mere + ghimbir curd + o lămâine + o cană cu apă. Eu nu țin fructele la frigider, deci l-am făcut la temperatura camerei. Nu am storcător, așa că le blenduiesc bine și apoi scurg sucul printr-o sită. Scria acolo că trebuie băut dimineața pe stomacul gol. L-am făcut de câteva ori. El a băut și se simte bine după. Am încercat și eu (V-P) de două ori, gustul era bun, dar la scurtă vreme după mi s-a făcut rău ambele dăți, deși eu n-am băut decât o ceașcă (el o cană). Eu m-am lămurit, n-o să mai beau. Dar lui îi poate face rău combinația asta? Ar fi mai bine să pun lime în loc de lămâie?

    Posted by Alina | 24 November 2014, 3:06 PM
    • O intrebare excelenta! Ma bucur ca ai testat deja. Organismul nu minte niciodata si faci tare bine ca-l asculti.
      Un Kapha-Pitta este inzestrat de la natura cu o constitutie robusta, puternica, rezistenta. Poate duce cu mult succes o alimentatie proasta vreme indelungata. Insa si el va sesiza o stare generala de rau sau chiar aparitia unor probleme importante dupa un timp. De aceea el nu simte nimic rau pe moment dupa ce bea acel blend.
      Problema la sucul tau e lamaia. Odata ca e extrem de mult o lamaie intreaga, apoi e vorba de lamaie – care nu se potriveste deloc cu marul.
      Pe urma atat de multa lamaie consumata dintr-odata faca rau oricarei constitutii, indeosebi unui Kapha-Pitta care trebuie sa consume lamaia cu moderatie, cand si cand.
      Nici daca pui Lime nu e mai bine in combinatia ta. E o tzara mai bine, dar tot prost e.
      Sfatul meu ar fi sa imparti sucul in doua, adica sa faci doua sucuri separate, pe care le consumi la momente diferite:
      Varianta 1: lamaie (pentru tine, eventual) sau lime (pentru el) cu ghimbir si apa calda.
      Varianta 2: mar cu ghimbir si putin zahar brut din trestie de zahar sau un pic de miere – nu pune apa calda daca folosesti miere!
      Varianta 1 e foarte buna de baut oricand in timpul zilei. Varianta 2 – de baut numai vara sau ocazional in rest.

      Posted by cloudpearl | 24 November 2014, 3:27 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,415 vizite

CALENDAR

November 2014
S M T W T F S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30