Mung Dal Kitcheri pentru VATA

Mung Dal Kitcheri Vata

Acest Kitcheri este in mod special potrivit tipologiilor Vata, insa poate fi consumat de orice persoana. Este o reteta foarte potrivita pentru perioadele de purificare intrucat Mung Dal este lintea cu cea mai mare putere de purificare si echilibrare.

timp de preparare: 30 minute

pentru 4 persoane

INGREDIENTE

1 cana orez basmati

1 cana Mung Dal galben

3 linguri Ghee

1 lingurita seminte mustar

1 lingurita seminte Jeera (chimion)

2 varfuri cutit Hing

1/4 lingurita Ajwain pulbere

2 frunze dafin

1 lingurita ghimbir proaspat, tocat, sau 1/2 lingurita ghimbir praf

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita sare

6 cani apa

1 legatura patrunjel/leustean

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati orezul impreuna cu Mung Dal in 6 ape (pana ce apa iese curata si limpede).

Pe foc mic, incalziti Ghee intr-o oala suficient de mare si cand e bine incalzit (atentie: Ghee se incalzeste mai rapid decat uleiurile obisnuite), puneti semintele. Lasati-le sa pocneasca 10 secunde, apoi puneti Hing si frunzele de dafin. Amestecati un moment dupa care aruncati in oala condimentele praf si orezul cu lintea. Amestecati bine pana ce toate boabele sunt acoperite total cu Ghee si condimente.

Adaugati apa si puneti sare si verdeata. Aduceti la punctul de fierbere. Puteti amesteca ocazional pentru a verifica daca boabele s-au lipit de oala. Dupa ce incepe sa fiarba, acoperiti cu un capac (nu total) si nu mai umblati la el. Fierbeti pe foc mediu-mic cam 20 minute sau pana ce boabele sunt bine fierte. Daca e nevoie, mai puteti adauga putina apa.

La sfarsitul timpului de fierbere, luati de pe foc si lasati sa stea acoperit inca 5-10 minute.

Mung Dal Kitcheri Vata

OBSERVATIA 1: In mod obisnuit, orice fel de linte, naut sau fasole se spala si se pune la inmuiat cel putin 4 ore inainte de a fi folosite la gatit. Aceasta le face mai echilibrate si mai usor de digerat.

OBSERVATIA 2: Ca verdeata, pentru persoanele Vata recomand si cateva frunze de leustean daca aveti disponibil intrucat le prinde foarte bine (nu le provoaca arsuri ca tipologiilor Pitta).

OBSERVATIA 3: Reteta poate fi modificata in ce priveste cantitatea de apa, asa incat sa obtineti un Kitcheri mai uscat sau mai zemos. Evident, tipologiei Vata i se recomanda un pic mai zemos. Singurul punct care trebuie respectat este ca boabele de orez si de linte sa fie bine fierte.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Orez cu linte mung

Mung Dal Kitcheri pentru PITTA

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Jeera Rice - Orez simplu cu Chimion

Jeera Rice – Orez simplu cu Chimion

Peas Zucchini Rice - Orez cu Mazare si Dovlecel

Peas Zucchini Rice – Orez cu Mazare si Dovlecel

Discussion

9 thoughts on “Mung Dal Kitcheri pentru VATA

  1. Multumesc Cloudpearl!
    Felicitari pentru tot ceea ce imparti cu noi!Este foarte multa munca si apreciez tot efortul tau!
    Sunt si eu la inceput, ma bazez pe ceea ce cu generozitate ai postat si postezi, da,sigur ca ma atrage, am facut astazi prima data acest Kitcheri, din pacate mi-a lipsit ajwain,dar ma voi stradui sa il am data viitoare multumita lui IndianFood.
    Crezi ca schimba mult gustul sau beneficiile?
    Mult curaj am avut nevoie cu adevarat sa adaug hing-ul, indelung cautat,la cum miroase sigur este deosebit de ….”bun de leac”

    Posted by Czeller Andrea Iozefina | 9 May 2014, 12:09 AM
    • Multumesc pentru aprecieri Andrea! Ma bucur ca-ti place bloguletul meu si-l gasesti interesant.
      Da, Ajwain este foarte puternic ca gust/aroma si daca pui mai mult de cateva seminte, domina complet gustul mancarii respective. Nu este recomandat persoanelor Pitta sau celor care au aciditate, insa Ayurveda spune despre el ca e condimentul cel mai bun pentru Vata – de nelipsit din bucatarie daca ai dezechilibre Vata sau esti o tipologie Vata.
      Hing-ul este intr-adevar extrem de nastrusnic la miros 🙂 Pe scurt, Hing-ul pur miroase ingrozitor! Neintamplator englezii ii spun “Devil’s dung”. De aceea el este amestecat cu alte ingrediente si comercializat sub forma de o pulbere galbuie – care si aia miroase intepator insa muuuult mai bland decat Hing-ul pur. Hing este de nelipsit din bucataria oricarui om care consuma legume si leguminoase – ajuta teribil de mult la digestia acestora in sensul ca micsoreaza formarea de gaze si contracareaza balonarea. Il folosesc zilnic.

      Posted by cloudpearl | 9 May 2014, 11:12 AM
  2. Namaste Cloudpearl!
    Deranjez doar sa intreb in ce moment punem frunzele de dafin?
    Eu deja eram in timpul pregatirii acestui Kitcheri,asa ca am pus dafinul imediat dupa semintele de chimion si mustar.
    Ce parere ai?
    Cu multe multumiri!

    Posted by Czeller Andrea Iozefina | 8 May 2014, 6:49 PM
    • Oooo, cineva care face Kitcheri! Cat curaj 🙂 Glumesc – ma bucur ca te atrage sa papi Kitcheri, e extraordinar de sanatos si bun.
      Da, scuze ca am uitat sa mentionez cand pui dafinul Ai facut foarte bine. Voi remedia greseala. Multumesc ca mi-ai semnalat! Pofta mare si multumesc de comentariu!

      Posted by cloudpearl | 8 May 2014, 8:46 PM
  3. va rog pot folosi hrisca si orezul negru, trebuie neaparat orez basmati? incerc demult sa-mi gasesc o alimentatie care sa-mi faca bine dar nu reusesc,nu pot slabi, am 160 cm inaltime si aproape 70 kg, nu inteleg de ce ma ingras pentru ca nu exagerez cu nimic. Am 47 ani ,poate fi o cauza? Nu maninc lactate, ocazional brinza, nici carne, nici alte preparate din comert, am incercat partea vegana, si totusi nu ma simt bine sint umflata abdominal si greoaie in miscari,obosesc repede! Va rog indrumati-ma pe o cale ,am sa incerc si retetele ayurvedice dar sint confuza , nu stiu cu ce sa incep si ce sa mai elimin din ceea ce maninc acum. Multumesc!

    Posted by geta | 14 April 2014, 9:50 PM
    • Buna Geta. Kitcheri este exclusiv o combinatie intre orez Basmati si linte Mung (sau rosie/portocalie). Daca vrei sa consumi hrisca si orez negru/salbatic, atunci prepara alte retete cu ele. Aceste doua cereale desi sunt foarte ok pentru slabit, nu dau deloc aceleasi rezultate ca si combinatia intre linte Mung si orez basmati.
      Se prea poate sa te ingrasi din cauza ca te apropii de (sau tranzitezi) menopauza, perioada in care intregul sistem hormonal e cam dat peste cap. Iti recomand sa respecti principiile din Alimentatia pentru Kapha si indicatiile din articolul Ayurveda despre Obezitate.
      Obosesti repede din cauza ca inima este suprasolicitata, iar umflarea de care vorbesti la nivel abdominal indica o perturbare de tip Vata care poate fi cauzata de consumul de paine cu drojdie si de combinarea defectuoasa a alimentelor. Fa rost de Jeera (numit la noi si chimion – nu chimen!), coace-l uscat intr-o tigaie timp de 1 minut, apoi rontaie cate o lingurita sau doua dupa fiecare masa sau atunci cand te simti balonata.
      De asemenea, iti recomand sa consumi Kitcheri macar o zi pe saptamana, si o sa te simti mai bine. Nu uita de Triphala!

      Posted by cloudpearl | 29 April 2014, 1:12 PM
  4. Eu am facut deja, de trei ori, aceasta reteta. Prima data mi s- parut interesanta ca si consistenta + mod de combinare (am folosit linte galbena). A doua oara am folosit Mung verde, iar a treia oara (azi) am preparat-o cu linte portocalie. Cel mai mult mi-a placut gustul obtinut azi. Nu stiu daca e multumita lintei portocalii, a folosirii (putin) de mai multa Ghee sau poate papilele gustative s-au obisnuit cu gustul, dar mi se pare foarte … rafinat, as putea spune. Multumesc!

    Posted by ema | 3 June 2013, 5:43 PM
    • Ciau Emitza! “Linte galbena” este de fapt Toor Dal si desi exista multe retete de a o gati impreuna cu orez, nu e vorba de un Kitcheri ayurvedic, cu proprietati asa grozave, e pus si simplu o mancare obisnuita.
      Poti face Kitcheri cu linte Mung verde daca ai pus lintea la inmuiat peste noapte, altfel va fi nefiarta suficient – orezul fierbe mai repede.
      Da, cu linte portocalie este intr-adevar mai gustos, dar in acest caz e vorba de un Kitcheri de toate zilele (vezi reteta), nu de unul pentru cura de purificare. Dar oricum e FOARTE bine.
      Felicitari! Multumesc pentru impresii si ma bucur ca ai experimentat atat de mult.

      Posted by cloudpearl | 3 June 2013, 7:29 PM
  5. E o mancare pe care o recomand, cu mare caldura, in toate situatiile in care nu ai “chef” sa mananci:) Foarte usor de preparat, mai ales daca inmoi in prealabil lintea si orezul. Niciodata nu mi-am imaginat ca poti combina lintea cu orezul:) Multumesc!

    Posted by ema | 1 May 2013, 4:59 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031