Pentru astazi v-am pregatit o reteta simpla si buna de orez Basmati cu dovlecel si mazare. Peas Zucchini Rice este genul de one-pot meal, cum ii zic englezii si americanii, deci o masa intr-un singur fel de mancare. Imi place hrana de genul asta – simplu, usor, rapid, proaspat si bun. Ce-ti poti dori mai mult? Evident, la acest orez se poate servi orice fel de aperitiv; niste Pakoras merg la fix. Sau chiar un Chutney ori o Korma.
Combinatia intre orez si mazare este o tema preferata in Ayurveda datorita faptului ca orezul hraneste si vitalizeaza, iar mazarea hraneste si purifica. Rezulta un combo care sustine corpul atat ca energie, cat si ca actiune de purificare. Adaosul de dovlecei nu face decat sa contribuie la calitatea hranei si sa dea un plus de textura si finete orezului.
timp de preparare: 35 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 cana orez Basmati
4 cani apa
1 dovlecel mediu
1 mana buna de mazare proaspata
2 fire ceapa verde
1 bucatica ghimbir proaspat
1 lingurita seminte de Jeera
1 varf de lingurita Hing
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
½ lingurita turmeric
3 linguri ulei de floarea soarelui
2/3 lingurita sare
patrunjel verde pentru garnisit
METODA
Curatati dovlecelul si coaja si taiati-l cubulete micute. Clatiti si scurgeti mazarea. Curatati ceapa verde si tocati-o. Curatati ghimbirul si maruntiti-l cat mai bine. Spalati orezul in cateva ape si scurgeti-l bine.
Turnati uleiul intr-o oala de 2 litri pe care o asezati pe foc mediu-mic. Cand uleiul s-a incalzit, aruncati semintele de Jeera in el, apoi imediat Hing-ul. Lasati semintele sa pocneasca 5 secunde. Adaugati ghimbirul si la cateva secunde ceapa – sotati 2 minute.
Puneti mazarea impreuna cu turmericul si coriandrul. Amestecati mazarea din cand in cand. Sotati-o 5 minute pe foc mic. Apoi adaugati si dovlecelul si mai tineti 2 minute pe foc.
E randul orezului sa intre in oala, impreuna cu sarea. Amestecati bine de tot ca orezul sa se inveleasca de condimente, apoi turnati apa.
Pana ce incepe orezul sa fiarba mai umblati de vreo doua ori cu lingura prin oala ca sa va asigurati ca nu sunt boabe de orez lipite de fundul vasului. Acoperiti cu capac.
Dupa ce orezul incepe sa fiarba, dati focul la mic si fierbeti acoperit 15 minute. Daca apa nu s-a absorbit complet dupa acest interval, dati la o parte capacul si mai fierbeti pana apa s-a evaporat.
Presarati verdeata si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Peas Zucchini Rice este un orez Tridoshic. Pentru persoanele Vata si Kapha merge foarte bine adaugat un chilli verde tocat marunt, odata cu ghimbirul, la Tarka.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.