Kacchhe Aam Ki Chutney – Chutney de Mango verde

Chutney de Mango verde

Un nou Chutney de Mango, diferit de cel anterior, dar la fel de bun, poate chiar mai bun. Se face tot cu un mango crud (sau semi-crud) si spre deosebire de Raw Mango Chutney este trecut prin foc.

Are o denumire complicata, insa se mai cheama si in alte feluri, mai simplu: i se spune Lunji in Rajasthan si Galka in Lucknow (capitala statului indian Uttar Pradesh). Exista o singura deosebire: in Lunji se foloseste mango taiat cubulete, iar in Galka mango este dat pe razatoarea mare.

Reteta este simpla, usoara si rapid de preparat.

sursa: Spice n Sugar Tales

timp de realizare: 15 minute

rezulta 2 portii

2 din 10

INGREDIENTE

1 Mango crud, verde

2 linguri zahar brut (din trestie de zahar) sau dupa gust

2 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 lingurita Jeera seminte (chimion)

1/2 lingurita schinduf seminte

1/2 lingurite mustar seminte

1/2 lingurita pulbere de chilli rosu

1/4 lingurita turmeric

1 lingurita sare

METODA

Curatati Mango de coaja si indepartati pulpa de pe sambure. Taiati pulpa fructului in cubulete micute, cat o unghie.

Intr-o tigaie puneti uleiul la incalzit. Cand uleiul e destul de bine incins (chiar inainte sa atinga punctul de fumegare) puneti semintele de chimion, apoi pe cele de schinduf si la final pe cele de mustar.

Dupa ce semintele de mustar au pocnit, puneti cubuletele de mango. Apoi rasturnati peste mango si condimentele: turmeric, sare, chilli rosu. Amestecati bine.

Puneti capacul etans peste tigaie si dati ochiul la minim. Amestecati dupa vreo 2 minute. In total trebuie sa stea pe foc cam 5-7 minute, pana ce cubuletele de inmoaie.

Apoi adaugati si zaharul si amestecati bine; stingeti focul. Lasati sa se racoreasca si serviti cu Painite indiene sau cu orice tip de aperitiv indian gen Kara Vadai.

Acest Chutney poate fi pastrat la borcan, in frigider, timp de 3-4 zile.

OBSERVATIE: Reteta cere un mango verde, insa e ok si daca fructul e usor copt (coaja e partial rosie, partial verde – in functie de tipul de mango pe care il cumparati). Daca fructul e mai copt, micsorati cantitatea de zahar. Eu am folosit doar 1 lingura.

Din punct de vedere Ayurvedic: Consumat ca atare, Mango verde are “calitatea” ca perturba toate cele trei Doshas, insa folosit in chutney sau muraturi este foarte ok. Astfel, acest Chutney este Tridoshic, poate fi consumat de oricine, cu moderatie, evident. Doar persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa dea deoparte semintele de mustar, pe cele de schinduf si sa scoata pulberea de chilli rosu din reteta, mai ales daca consuma acest Chutney vara. In schimb pot pune mai mult Jeera.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Raw Mango Chutney

Raw Mango Chutney

Pasta de Avocado

Pasta de Avocado

Hummus A-la-Hindi

Hummus A-la-Hindi

Halva de mere

Apple HALWA – Halva de Mere

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031