Un nou tip de orez incercat de mine de curand. Este gustos si usor de facut.
Ellu inseamna susan in limba Tamila, iar saadam (sau saddam) este orez. Deci un orez cu susan + caju, combinatie nemaiintalnita la noi – o provocare pentru guritele noastre. Este usor picant de la chilli insa aceasta picantzeala este binevenita intrucat echilibreaza “greutatea” conferita de susan si caju.
Ellu Saadam este un orez grozav pentru mese festive, ocazii, sarbatori, cand vreti sa impresionati pe cineva cu talentele culinare si sa aduceti ceva nou pe masa.
Reteta provine din Tamil Nadu, stat din sudul Indiei.
sursa: Gayathri’s Cook Spot
timp de preparare: 25 minute
pentru 2 persoane
INGREDIENTE
1 cana orez Basmati
3 cani apa
2 linguri susan
1 lingura Urad Dal alb (decojit)
1 chilli rosu uscat
5 frunze de curry uscate
10 bucatele de caju
2 lingurite Ghee
1 varf de cutit Hing
1/2 lingurita sare sau dupa gust
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati orezul in mai multe ape si puneti-l la fiert cu 3 cani apa si putina sare. Dupa ce l-ati fiert, tineti-l deoparte.
Separat, intr-o craticioara micuta, puneti Ghee-ul la incalzit si prajiti usurel caju-ul. Cand caju-ul a devenit auriu-maroniu, luati-l de pe foc si scoateti-l cu o lingura punandu-l direct peste orezul fiert.
Puneti din nou Ghee-ul pe foc si cand s-a incazit adaugati Urad Dal-ul. Prajiti pana ce acesta devine usor maroniu. Adaugati Hing, chilli rosu intreg (eu am avut chilli rosii bucatele) si frunzele (zdrobite in mana sau intregi) de curry. Tineti pe foc inca 20 secunde.
Acum puneti si susanul care ar trebui sa pocneasca. Daca pocneste, inchideti focul. Lasati sa se racoreasca 10 minute. Apoi puneti aceasta Tarka intr-un blender/mixer si mixati pana obtineti o pasta / pulbere cat mai fina.
Rasturnati peste orez impreuna cu caju-ul.
Amestecati bine de tot. Serviti alaturi de un Chutney.
Din punct de vedere Ayurvedic: Ellu Saadam este potrivit pentru persoanele Kapha. Pentru Vata este foarte bun (de evitat totusi chilli-ul rosu), iar pentru Pitta este ok doar cand e rece afara (dati deoparte chilli-ul rosu).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.