Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir

Inji Murappa

Pentru astazi va ofer un remediu dulce si picant, niste bombonele cu ghimbir, foarte usor de preparat. Au un gust cu totul diferit de bomboanele cu ghimbir chinezesti sau coreene pe care probabil ca unii dintre voi ati avut ocazia sa le gustati si care, la drept vorbind, nu sunt prea grozave – obisnuiam sa spun despre ele ca au un gust “pamantos”, usor dizagreabil.

Inji Murappa in formula sugerata mai jos sunt mai picante dar si mai bune. Primele bucatele pe care le-am gustat mi-au parut prea intense, insa atunci cand am avut nevoie de introdus caldura in sistem pentru a contracara un exces momentan de Kapha (care ma facea sa ma simt la inceputul unei raceli) au mers la fix, ba chiar le-as fi vrut o idee mai picante. Perceptia de picantzeala pe care o avem cand suntem echilibrati si sanatosi poate fi destul de mult diferita de perceptia din momentul in care suntem afectati de vreo gripa sau frig.

Inji Murappa este atat un desert cat si un remediu. Ele pot fi sevite celor ce nu pot renunta la obiceiul de a gusta ceva dulce dupa masa (Ayurveda spune ca dulcele dupa masa inhiba digestia) multumita prezentei ghimbirului (si cadamonului) din ele. Pentru efectele acestor bombonele remediu cititi mai jos.

Aceste bombonele refac nivelul de energie si contracareaza exacerbarea lui Vata cauzata de calatorii (mintea devine mai agitata si imprastiata cand calatorim). Acest desert-remediu este foarte popular in statul Tamil Nadu din sudul Indiei, unde se vinde prin autobuze si in statiile de autobuz, precum si in ceainarii.

Inji Murappa sunt extrem de usor de facut acasa de oricine si dureaza si foarte putin. Este un remediu necesar in orice casa. In plus, puteti ajusta gradul de picantzeala in functie de gust si de nevoile individuale.

sursa: Prema’s Culinary

timp de preparare: 15 minute

rezulta aprox. 50 bucati

grad de picantzeala:  picantzeala4

INGREDIENTE

1 ½ cani zahar (brut din trestie)

¼ cana apa

4 lingurite ghimbir pulbere

¼ lingurita pulbere de cardamon – optional

1 lingurita Ghee + un strop pentru uns tavita

METODA

Puneti o oala cu apa si zaharul pe ochiul mic de la aragaz, pe flacara mica. Amestecati frecvent pentru ca zaharul sa se topeasca si sa nu se prinda de fundul oalei.

Lasati sa fiarba cam 10 minute, pana ce incepe sa faca spuma, apoi adaugati ghimbirul. Amestecati bine si continuu asa incat sa nu aveti cocoloase.

Apoi adaugati cardamon daca doriti si lingurita de Ghee. Amestecati si imediat luati de pe foc.

Turnati intr-o tavita pe care ati uns-o in prealabil cu stropul de Ghee.

Lasati sa se racoreasca si dupa ce se intareste putin, taiati in formele dorite.

Aceste bomboane pot fi pastrate o luna intr-un recipient cu capac etans, chiar si la temperatura camerei.

Puteti servi una, maxim doua bombonele odata.

Pentru ce sunt recomandate Inji Murappa

– pentru a ajuta digestia, dupa masa, mai ales daca s-a facut abuz de mancare, dar si in general dupa mese pentru persoanele cu un foc digestiv slab;

– pentru indigestie;

– pentru cei care sufera de balonari;

– pentru a inteti Agni si a mari pofta de mancare, inainte de masa;

– pentru cei care se simt incercati de o raceala sau gripa;

– pentru cei cu tuse productiva, sinuzita sau guturai;

– pentru dureri in gat cauzate de iminenta unei raceli, viroze sau gripe;

– pentru cei care au mereu senzatia de frig si mainile si picioarele reci;

– pentru femeile insarcinate care au stari de voma sau greata;

– pentru cei care au stari de rau cand calatoresc (cu masina sau pe apa);

– pentru a diminua efectele nefaste ale jet-lag-ului, adica e recomandat celor care zboara distante mari cu avionul si se simt ametiti sau perturbati dupa zbor. Insa e un remediu minunat de avut in geanta cand calatorim, indiferent de mijlocul de transport folosit;

– pentru persoanele care sufera de diaree cauzata de prezenta lui Escherichia Coli in intestine;

– pentru cei care au stari de greata din cauza chemoterapiei;

– pentru cei cu dureri cauzate de artrita.

Inji Murappa_

Din punct de vedere Ayurvedic: Inji Murappa sunt excelente pentru persoanele cu predominanta Vata sau Kapha, precum si celor cu exces de Vata sau Kapha. Nu sunt recomandate persoanelor cu un nivel ridicat de Pitta – ei nu au nevoie de si mai mult foc in structura.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Pulbere de Fenicul cu Zahar brut

Pulbere de Fenicul cu Zahar

Lapte cu Turmeric

Turmeric Milk

Ginger Garlic Paste

Ginger Garlic Paste

Discussion

4 thoughts on “Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir

  1. Chiar iasa 50 de bucati din atatea ingrediente? Se pot tine in frigider sau nu e nevoie? Cat timp sunt bune? ..Intreb asta pentru ca sunt singura din familie careia ii place ghimbirul …si in general prepapartele indiene.

    Posted by larcrik | 22 February 2014, 8:34 AM
  2. Mereu m-am intrebat cum sunt vazute zaharul si prajelile in ayurveda pentru ca desi as incerca multe preparate am o retinere ca imi fac bine. Multumesc!

    Posted by Mihaela | 12 July 2013, 10:23 AM
    • Zaharul brut in trestie de zahar e vazut foarte bine in Ayurveda. Zaharul alb e cu totul alta poveste – de ocolit.
      Preparatele prajite sunt in general Rajasice sau Tamasice si ele nu fac bine persoanelor Pitta si Kapha decat daca consuma cantitati simbolice, ocazional. In schimb pentru Vata sunt ok.

      Posted by cloudpearl | 12 July 2013, 11:08 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,405 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031