Am facut anul asta ardei copti de ne-am saturat. Asa ca sotul meu a propus sa incercam sa-i gatim si altfel, dupa o reteta indiana, dar tot copti sa fie. N-am gasit nici una (se pare ca indienii nu obisnuiesc sa manance ardeii gatiti astfel) asa ca am improvizat. A iesit o mancare foarte gustoasa, destul de dulce pentru ca nu am picantizat-o decat foarte putin (chilli-ul rosu e optional). La reteta merge si o rosie daca va place mancarea mai acrisoara.
timp de preparare (fara copt si curatat ardeii): 15 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
10 ardei grasi sau capia sau gogosari
1 bucatica ghimbir proaspat
1 fir de praz subtire cat un deget
1 ardei iute rosu proaspat – optional
1 lingurita seminte Jeera
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita pulbere de fenicul
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
1 legatura patrunjel
1 ceasca de apa
3 linguri ulei
METODA
Coaceti ardeii, curatati-i bine de coji, samburi si nervuri, rupeti-i fasii late de doua degete. Incercati sa pastrati cat mai mult din sucul lor original, deci nu-i curatati in jet de apa ci deasupra unui castron.
Curatati si tocati ghimbirul, chilli-ul si prazul.
Puneti o oala pe foc mediu, turnati uleiul, iar cand acesta e suficient de cald, dar nu intr-atat incat sa fumege, puneti semintele de chimen. Acestea trebuie sa pocneasca imediat. Adaugati apoi ghimbirul, ardeiul iute rosu si prazul si amestecati bine. Caliti 2 minute.
La sfarsitul celor 2 minute puteti pune 1 lingura faina de naut, daca vreti sa obtineti o mancare cu mai mult sos, pe care o caliti pret de 30 secunde, pana devine aurie. In aceasta situatie, veti observa ca mancarea va cere mai multa apa decat e mentionat la ingrediente.
Adaugati coriandrul, feniculul si turmericul, amestecati scurt si puneti ardeii cu tot sucul lor. Amestecati bine, turnati apa si lasati sa fiarba cam 5 minute. Puneti sare, mai dati un clocot, inchideti focul.
Serviti cu patrunjel tocat deasupra.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este Tridoshica daca se scoate ardeiul iute de la ingrediente. Persoanele Kapha pot folosi chilli-ul rosu fara probleme. Persoanele Vata il pot inlocui cu un chilli verde proaspat. Pentru Pitta este musai de scos ardeiul iute din reteta.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.