Aloo Gobi este extrem de popular in India. Este foarte des intalnit si in meniurile restaurantelor indiene de pretutindeni. Exista numeroase feluri de a prepara Aloo Gobi. Am sa incerc si alte retete si imi propun ca pe cele mai reusite sa vi le impartasesc. Iata aici o varianta cu foarte putina apa si un pic mai uscata, fara sos, insa delicioasa.
Pentru o alta varianta de Aloo Gobi vizitati si Aloo Gobi 2.
timp de preparare: 30 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1 conopida medie
4 cartofi medii
1 ceapa mica
1 chilli rosu/verde proaspat
1 bucatica ghimbir proaspat de aprox. 2 cm
1 lingurita chimion seminte (jeera)
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita Basic Garam Masala
4 linguri ulei de floarea soarelui
1/3 cana apa
1/2 lingurita sare
1 legatura patrunjel verde
METODA
Curatati cartofii si taitati-i cubulete de 2 cm. Curatati conopida si taiati-o in florete nu prea mari. Spalati bine, scurgeti de apa si pastrati separat fara sa le amestecati.
Curatati ceapa, ghimbirul si chilli-ul si puneti-le in mixer. Rezulta o pasta.
Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incazit pe foc mic. Cand uleiul e suficient de cald, puneti semintele de chimen sa pocneasca, apoi imediat pasta de ghimbir cu chilli si ceapa. Caliti pret de un minut, apoi adaugati coriandrul macinat si cartofii. Amestecati bine asa incat cartofii sa se “imbrace” de ulei si condimente, apoi turnati apa, puneti capacul. Focul trebuie sa fie foarte mic.
Lasati cam 10 minute dar amestecati intre timp o data sau de doua ori. Apoi puneti si conopida, sarea si turmericul. Amestecati bine, puneti capacul. Lasati pe foc inca 10 minute. Mai amestecati intre timp ca sa va asigurati ca nu se arde.
La sfarsit adaugati si Garam Masala si verdeata. Amestecati, mai lasati un minut acoperit cu capac pe foc. Apoi stingeti flacara si lasati sa stea 5-10 minute.
OBSERVATIE: Nu amestecati prea des si prea intens, mai ales catre final, intrucat se vor zdrobi legumele.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este potrivita pentru Kapha. Tipologia Pitta poate sa serveasca Aloo Gobi daca renunta la chilli si foloseste un amestec de Garam Masala mai putin picant, cum este cel sugerat la ingrediente: Basic Garam Masala. Pentru Vata, Aloo Gobi este ok daca este consumat cu moderatie si daca se mai adauga o lingura de ulei si un pic de sare – de folosit chilli verde, nu rosu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Tocmai am preparat acest fel de mancare si abia astept sa il servesc maine (azi tin post doar cu apa). Poti sa imi spui cu ce se poate servi alaturi? sau se serveste ca atare fara nici un fel de paine ori salata?
Da, poti servi ca atare sau langa un pic de orez (Basmati) fiert simplu, doar cu sare, ori cu niste painite fara drojdie tip lipii. De evitat painea noastra cu drojdie (si multe alte ingrediente pericol), in special in ziua de dupa post… Pofta buna!!