Sunt mare fan conopida. Am descoperit-o acum vreo 15 ani, insa imi place si mai mult de cand o gatesc a-la-hindi. Conopida are nevoie de condimente si ceva branza, smantana sau iaurt care s-o echilibreze. Acum e sezonul ei asa ca incerc sa nu pierd ocazia de a o invita la mine in farfurie.
timp de preparare: 35 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
2 conopide medii
7 linguri smantana
1 ceapa mare
1 ardei rosu iute
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1 lingurita seminte fenicul macinate
1 lingurita turmeric
1 lingurita paprika dulce
1 lingurita piper negru macinat
4 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita sare
verdeata (marar sau patrunjel) tocata pentru garnisit
METODA
Curatati, spalati conopida si taiati-o in florete de-un deget. Curatati si tocati ardeiul iute si ceapa.
Puneti o oala de 3 litri pe foc mediu si incalziti uleiul. Cand e aproape de punctul de a scoate fum puneti semintele de chimen care vor pocni cam 5 secunde. Imediat puneti ceapa cu ardeiul iute si caliti cam 3-4 minute. Rasturnati conopida in oala, presarati deasupra turmeric si sare, amestecati bine de tot si puneti capacul. Lasati-o sa stea la fezandat pe foc mic de tot vreo 15 minute. Amestecati din cand in cand.
Conopida va lasa multa apa si practic se va face in aburi. Dupa cele 15 minute, presarati peste ea si coriandrul, feniculul, paprika si piperul. Mai lasati pe foc aproximativ 5 minute, pana ce e suficient de bine facuta, dar nu este foarte moale.
Apoi turnati smantana, amestecati bine dar cu grija ca sa nu se zdrobeasca conopida. Puneti din nou capacul si mai lasati 2-3 minute pe foc mediu.
Luati de pe foc. Garnisiti cu verdeata. Serviti cu Mamaliga A-la-Hindi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este Tridoshica, insa persoanele Kapha trebuie sa scada cantitatea de smantana si sa mareasca gradul de picantzeala. Pentru Pitta ar fi mai bine daca ar da deoparte chilli-ul rosu de la ingrediente.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.