Am promis ca “I’ll be back” cu alte retete de Aloo Gobi si iata ca am surfat si gasit una foarte foarte buna. Am preluat-o de pe un blog simpatic pe nume Ahaar. Cica felul asta de a gati Aloo Gobi este o reteta de familie. Este foarte gustoasa, asa ca v-o impartasesc cu drag. Evident, am mai modificat usurel pe ici pe colo fata de reteta originala, dar foarte putin.
timp de preparare: 35 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1 conopida mare desfacuta in florete marisoare
4 cartofi mari curatati si taiati cubulete
3 rosii despielitate si tocate
1 ceapa zdravana tocata marunt
1 bucatica ghimbir cat o nuca, curatat si dat pe razatoare
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
1 chilli rosu uscat – optional (mareste gradul de picantzeala)
2 frunze de dafin
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita piper cayenne
1 lingurita turmeric
1 + 1/2 cani apa
3 + 3 + 3 linguri ulei
1/2 lingurita sare
1 legatura marar tocat
METODA
Intr-o tigaie puneti 3 din lingurile de ulei iar cand e bine incalzit puneti cartofii taiati cubulete si bine scursi de apa. Invartiti-i prin tigaie pret de 3-4 minute pana ce le dispare mirosul de crud. Scoateti din tigaie intr-un vas separat.
Procedati la fel si cu conopida. Treceti-o prin alte 3 linguri de ulei cald si tineti-o in tigaie pret de 3-4 minute pana nu se mai simte mirosul de crud. Rasturnati-o apoi peste cartofi.
Intr-o oala de vreo 3 litri puneti la incalzit ultimile 3 linguri de ulei si faceti Tarka: cand uleiul e destul de fierbinte puneti semintele de chimen sa pocneasca, apoi chilli rosu uscat si foile de dafin. Amestecati scurt si rasturnati deasupra ceapa cu ghimbirul. Amestecati bine si tineti pe foc pret de 3 minute, pana ce ceapa devine usor sticloasa.
Super. Acum puneti in oala rosiile tocate. Eu am folosit rosii de la conserva deci n-a fost nevoie sa le tin pe foc mai mult de 2 minute, dar daca folositi rosii crude trebuie sa stea cam 5 minute pana se inmoaie, cu capacul pus, pe foc mediu.
Bun. Acum rasturnati in oala cartofii cu conopida, presarati sare. Amestecati.
Intr-o cescuta puneti toate pulberile de condimente impreuna (turmeric, coriandru, cayenne) si turnati putina apa peste ele, amestecandu-le bine. Turnati acest amestec peste mancare. Puneti si restul de apa, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba pe foc mediu spre mic pret de 15-20 minute, in functie de cat de mari ati taiat cubuletele de cartofi si floretele de conopida.
Va mai bagati nasul in oala din 5 in 5 minute ca sa amestecati si sa “luati pulsul” mancarii: daca are destula apa sau nu. Aveti grija sa nu amestecati prea vartos, mai ales catre finish, pentru ca se zdrobeste conopida (asa cum am facut eu…).
La final puteti presara mararul tocat, inchideti focul, sau invers: inchideti focul si presarati marar 🙂 . Serviti cat este calda.
Daca vreti sa vizitati si sora acestei retete o gasiti sub numele de Aloo Gobi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Gobi 2 este un Curry Tridoshic. Este totusi mai bine adaptat pentru persoanele Kapha datorita condimentelor folosite. Cele Pitta trebuie sa renunte complet la ardeiul iute precum si la piperul cayenne. Pentru Vata trebuie de asemenea scoase aceste doua condimente si inlocuite cu un chilli verde.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Un filmulet cu Aloo Gobi:
Multumesc pentru vizita pe blog si pentru link. Cu Manjula “ma cunosc” de mai multi ani si i-am recomandat site-ul la mine pe blog in mai multe randuri. E o profesoara minunata intr-ale bucatariei indiene.
Intentionez ca in viitorul foarte apropiat sa pun pe blog video-uri ale diferitilor bucatari indieni, cu subtitrare in romaneste.