Chimion (Jeera), Conopida&Broccoli, Coriandru, GHEE, Ghimbir, Hing / Asafoetida, Masalas, Menta, Mustar, Nigella, Patrunjel verde, Turmeric, Usturoi

Salata Ayurvedica de Conopida

Salata Ayurvedica de Conopida 1

Imi amintesc de o mica intamplare din Autobiografia unui Yoghin, povestita cu mult umor de autorul ei, Paramhansa Yogananda, in capitolul 15 al cartii, intitulat Furtul conopidei (The Cauliflower Robbery). Yogananda ii daruise Gurului sau, Sri Yukteswar, sase conopide pe care le crescuse el insusi cu multa iubire tocmai pentru a le aseza ca un dar pretios la picioarele Maetrului sau, despre care stia ca adora aceasta leguma. Pe cand cei doi se plimbau pe malul Golfului Bengalului, Sri Yukteswar s-a oprit brusc si i-a spus lui Yogananda ca, intrucat acesta uitase sa incuie ashramul, din cele sase conopide mai ramasesera doar cinci. Sri Yukteswar insusi plantase in capul unui taran sarman care poftea demult o conopida, ideea de a intra in ashram si a lua una (practic, o invitatie subtila) pentru a-l invata pe discipolul sau, Yogananda, ca a fi mereu cu gandul la Dumnezeu nu trebuie sa fie o scuza pentru lipsa de atentie fata de lumea fizica.

De cate ori vad o conopida la piata imi amintesc de aceasta relatare amuzanta si nu ma pot abtine sa n-o iau acasa. Asa s-a petrecut si cu conopida din pozele de mai jos: din piata a ajuns in oala si am gatit-o cat am putut mai simplu si mai ayurvedic. Este o salata foarte buna si cei care indragesc conopida o vor aprecia pentru ca gustul ei intens de la natura, dulce, este bine echilibrat de condimente si lamaie. Sigur o sa va lingeti pe degete (daca mancati cu mana, ca indienii 🙂 ).

timp de preparare: 30 minute

rezulta 3 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 conopida marisoara

2 catei mari de usturoi

1 bucatica ghimbir proaspat – optional

1 lingurita seminte de Jeera

1 lingurita seminte de Nigella – optional

1 lingurita seminte de mustar

1/2 lingurita turmeric

1 varf de lingurita Hing

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita Basic Garam Masala

5-6 linguri ulei de floarea soarelui sau 3 linguri Ghee topit

sucul de la 1/2 lamaie

1 mana menta proaspata

1 legatura patrunjel verde sau marar

1 lingurita sare

METODA

Taiati conopida buchetele, spalati-o si puneti-o intr-o oala cu apa clocotita in care ati adaugat 1 lingurita sare si 1/4 lingurita turmeric. Lasati conopida sa fiarba 10-15 minute – este important sa fie bine fiarta, altfel va cauza gaze/balonare.

Dupa ce e bine gatita dar nu e intr-atat de fiarta incat sa se sfarame la orice miscare, luati-o cu o spumiera din oala si puneti-o intr-un castron mare pentru salata ca sa se racoreasca.

In timp ce conopida fierbe, curatati usturoiul si ghimbirul si puneti-le intr-un mixer impreuna cu menta. Mixati cateva secunde si tineti deoparte acoperit.

Pregatiti o Tarka astfel: incalziti tot uleiul/Ghee-ul intr-o craticioara micuta, pe foc mediu-mic. Cand e suficient de fierbinte, dar nu scoate fum, aruncati toate semintele in el si lasati-le sa pocneasca 5-10 secunde (acoperiti cu un capacel mic ca sa nu va stropeasca semintele), adaugati si Hing impreuna cu usturoiul maruntit cu ghimbirul si menta.

Sotati 30 secunde, apoi inchideti flacara si adaugati restul de turmeric, pulberea de coriandru, Garam Masala si verdeata tocata fin. Amestecati repede si turnati aceasta Tarka peste conopida. Presarati un pic de sare si stoarceti lamaia. Amestecati bine totul si serviti imediat.

Salata Ayurvedica de Conopida 2

Din punct de vedere Ayurvedic: Salata Ayurvedica de Conopida este recomandata tipologiilor Pitta si Kapha. Totusi, persoanelor Pitta le este recomandat sa foloseasca zeama de Lime in loc de lamaie si sa scoata semintele de mustar precum si usturoiul din reteta – de folosit mai multa menta in schimb. Indivizii Kapha pot folosi mai mult usturoi si ghimbir. Persoanele Vata pot servi ocazional aceasta salata in ciuda faptului ca doamna conopida nu le este deloc recomandata; combinarea ei cu condimente si lamaie o fac accesibila si acestor persoane, insa nu mai des de o data pe saptamana. Atat pentru Vata cat si pentru Kapha ar merita adaugat un chilli verde proaspat, maruntit impreuna cu ghimbirul, usturoiul si menta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Curry de linte Mung cu Conopida si Morcov

Mung Dal Gobi Gajar Curry

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Aloo Gobi

Aloo Gobi

Gobi Pakoras

Gobi Pakoras

Discussion

One thought on “Salata Ayurvedica de Conopida

  1. tare buna iese! multumim

    Posted by bea | 25 June 2014, 4:43 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,391 vizite

CALENDAR

September 2013
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930