Ayurveda

Ayurveda despre Alimentele Inghetate si Conservate

legume inghetateAyurveda recomanda minimizarea folosirii frigiderului si eliminarea completa a congelatorului din viata noastra. Oamenii moderni sunt atat de dependenti de frigider incat nu mai pot concepe viata fara el. Insa putini stiu ca hrana inghetata este considerata veche si Tamasica, adica generatoare de boli, tulburari si depresii si ca are o influenta nefasta asupra mintii. Toate alimentele inghetate si conservele nu mai au nici un pic de Prana (energie vitala) si inhiba buna functionare a lui Agni – de aceea nu merita sa fie considerate hrana – ele nu cauzeaza decat suferinta. Cautati sa eliminati pe cat posibil acest tip de alimente din dieta zilnica si veti observa cum calitatea vietii voastre se transforma in bine intr-un timp foarte scurt. Preferati in schimb alimentele proaspete si de sezon.

 

 

ALTE SFATURI AYURVEDICE

Prepararea hranei la Aburi

Prepararea hranei la Aburi

Mancarea la Microunde

Mancarea la Microunde

Consecintele suprimarii Tusei

Consecintele suprimarii Tusei

AGNI si cerul acoperit de Nori

AGNI si cerul acoperit de Nori

Discussion

7 thoughts on “Ayurveda despre Alimentele Inghetate si Conservate

  1. Sunt de acord. Conservele si alimentele inghetate sunt un compromis pe care-l facem iarna. Tinand cont ca traim in Romania si nu in India si pretul legumelor de sera sunt teribil de scumpe si deloc organice, ce putem manca? Stiu, exista leguminoasele, radacinoasele, fructele autohtone si cele de import. Unele legume se pot usca, cum ar fi fasii de ardei sau rosiile. Energia pentru astfel de pregatire a legumelor implica costuri mari si timp lung. Te rog totusi, ce poate manca un roman vegetarian, iarna, in asa fel incat sa nu-si dezechilibreze organismul?

    Posted by Adriana Gherghisan | 5 September 2013, 9:47 PM
    • Buna Adriana! Tot blogul asta este bazat pe o alimentatie fara hrana inghetata/dezghetata si numai pe ceea ce se gaseste la noi in functie de anotimp, proaspat. Nu sunt adepta (si nici Ayurveda nu e) cumpararii de legume de import pe timpul iernii si totusi ma descurc foarte bine. Deci pentru mine iarna nu exista rosii, castraveti, vinete, capsuni si pepeni si nici macar verdeata. Exista totusi fructe/legume de import pe care le consum ocazional: nuca de cocos, avocado, banane, portocale, pomelo, lamai, lime, mango. Insa in rest nu consum decat ce este pe piata la noi si caut sa evit produsele chimizate.
      Deci iarna se poate trai excelent bazandu-te pe cereale, fulgi de cereale, paste fainoase, leguminoase (linte, naut, fasole, mazare uscata, tofu), morcov, patrunjel (radacina), pastarnac, telina, ridichi, cartofi, conopida (pana dispare), dovleac, sfecla rosie, varza, ceapa/usturoi, praz, chilli verzi, ghimbir, ciuperci, seitan (de mare valoare iarna), lactate, oua, mere, pere, oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic, caju, susan etc), curmale, stafide, smochine. Poti face un festin non stop numai din aceste alimente.
      Uneori pe tipul iernii mai consum cate o conserva de rosii, insa asta e ceva exceptional, nu un obicei. Iarna trecuta am folosit cu totul cred ca 6 sticlute mici de suc din care am facut Chutney. Si a fost o iarna lunga…
      Fructe si legume uscate nu consum decat extrem de rar, o data la cativa ani. Desi poate ar merita mai des.
      Alte conserve tot asa, foarte rar: mazare sau pastai la borcan iau cam o data, de doua ori pe iarna.
      Nu pun nimic pentru iarna: nici dulceturi, nici zacusti, nici legume in otet, nici muraturi, nici suc de rosii. Deci nu risipesc nici un dram de energie cu asta.
      Si totusi traiesc foarte bine si happy 🙂 Nu sunt deloc o dezechilibrata si nici nu fac foamea. E o chestiune de disciplina interioara si de discernamant.

      Posted by cloudpearl | 6 September 2013, 9:36 AM
    • Multumesc foarte mult pentru raspunsul tau. Este adevarat ce spui. Am pus ani de zile zacusca, dulceata si muraturi. Desi zacusca imi face aciditate de multe ori si mananc putina, este mai simplu sa ung o felie de paine cu o zacusca decat sa fac o salata. Cum spui tu, este o chestie de autodisciplina. Sper ca nu am fost prea “obraznica”. 🙂 Se pare ca am sarit cu un comentariu fara sa privesc mai bine subiectul. Mama Natura ne da si noua suficiente resurse sa supravietuim frumos in perioada rece si pana da verdele de primavara, multumesc ca mi-ai redeschis ochii. Succes in ce faci! 🙂 Numai bine!

      Posted by Adriana Gherghisan | 6 September 2013, 10:11 AM
    • Adriana, dar nu m-am considerat nici o clipa atinsa ci am vazut doar intrebarea unui om care vrea sa stie. Ma bucur ca ai gasit raspunsul meu folositor.
      Da, e cum zici tu: comoditatea si obisnuinta ne determina sa facem alegeri proaste desi stim prea bine ca ne fac rau imediat. Si eu iubesc zacusca – doar am crescut pe baza de zacusca cu cartofi prajiti 🙂 Insa prin educatie, cu timpul, optiunile se schimba. Daca se face un dram de efort in fiecare zi/luna/an de a modifica cate ceva, oricum se observa imediat imbunatatirea starii noastre.
      Muraturile nu ar fi o idee asa de rea deloc. Ele sunt bune pentru Vata, dar ocazional ok pentru Pitta si Kapha. Chiar am sa postez iarna asta cateva retete. La indieni este foarte putin pus accentul pe muraturi vechi (care zac luni de zile, ca ale noastre) si in schimb ei fac muraturi care se consuma in ziua respectiva sau intr-o saptamana. Interesanta perspectiva lor. Exista ceva asemanator si la japonezi.
      Da, pana la urma si perioada rece este o ocazie exceptionala de a trai si manca bine!

      Posted by cloudpearl | 6 September 2013, 10:21 AM
    • Sunt tipologia VATA si chiar am ales sa gatesc mancare din ce ai postat la tipologia mea. Am realizat si eu de ce ma balonez de la anumite alimente si cat de minunate sunt condimentele. Concluzia? Good job! 🙂

      Posted by Adriana Gherghisan | 6 September 2013, 10:26 AM
    • Multumesc Adriana! Balonarea poate fi cauzata de unele alimente, insa conteaza si alte principii de genul combinarii lor; nu amesteca hrana proaspata, gatita azi, cu cea facuta ieri; nu manca acum si din nou peste o ora, inainte sa se fi facut digestia. Mai sunt si altele.
      In plus, am inteles ca ai un exces de Pitta daca ai probleme cu arsuri la stomac. Deci esti o Vata cu Pitta dezechilibrat. Atunci sunt “sanse” bune sa fie si Vata dezechilibrata. Deja a inceput toamna, deci mergi acum pe o alimentatie pentru Vata. Insa fara sa folosesti condimente tari care sa irite Pitta.
      Mult succes in continuare!

      Posted by cloudpearl | 6 September 2013, 10:53 AM
    • Multumesc! Numai bine! 🙂

      Posted by Adriana Gherghisan | 6 September 2013, 11:12 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,933 vizite

CALENDAR

September 2013
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930