Dragii mei, v-am facut o salatica de sa va lingeti pe degetele! Atat e de buna, de fina si gustoasa… mmmm, un vis – fara exagerare. Si relativ simplu de facut, fara sa fie necesare abilitati de expert in bucatarie. O reteta la indemana oricui, fara fasoane dar buna tare!
Salata de Ardei Copti A-la-Hindi este un deliciu de vara-toamna pe care il puteti consuma fie ca atare, cu niste painite Kulcha ori Chapati, fie alaturi de un orez – un pranz sau o cina simpla, usoara si bine echilibrata ca gust. Daca nu aveti rosii sau vreti sa evitati folosirea lor din considerente Ayurvedice, puteti stropi salata la final cu putina zeama de lamaie (ori de Lime daca stiti ca aveti arsuri la stomac).
timp de preparare: aproximativ 50 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
10 ardei grasi verzi
1 rosie marisoara
1 ceapa medie
1 catel de usturoi – optional
1 lingurita seminte de Jeera sau mustar
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita Basic Garam Masala
1/4 lingurita turmeric
1 varf de lingurita Hing
1 lingurita zahar brut din trestie de zahar
cateva frunze de menta proaspata – optional
1 legatura patrunjel sau coriandru verde
1/3 lingurita sare
3 linguri ulei de floarea soarelui
METODA
Spalati ardeii si puneti-i la copt. Dupa ce s-au copt bine asezati-i intr-un vas pe care-l acoperiti cu un capac. Lasati-i sa stea 10 minute ca sa va fie mai usor sa ii curatati. Curatati ardeii deasupra unui castron ca sa nu pierdeti nici un pic din zeama lor dulce. Indepartati cotorul si eventualele seminte care s-au strecurat in zeama. Apoi rupeti ardeii fasii si lasati-i deoparte.
Asezati o craticioara pe ochiul mic de la aragaz, pe foc mediu, ca sa faceti o Tarka. Turnati uleiul si cand s-a incalzit bine, aruncati semintele in el. Daca folositi seminte de mustar, ar merita sa acoperiti pentru 10 secunde cu un capac ca sa nu sara semintele prin toata bucataria pentru ca sunt iuti de picior.
Apoi puneti Hing si ceapa tocata (si usturoiul cu menta bine maruntita, daca folositi). Sotati 3-4 minute sau pana ce ceapa este foarte bine facuta – altfel va da arsuri la stomac.
Adaugati rosiile, coriandrul pulbere, turmericul, Garam Masala, sarea, zaharul si amestecati bine. Tineti pe foc 3-4 minute pana ce rosiile “se topesc”. Adaugati verdeata tocata si turnati totul peste ardei. Amestecati bine bine si gata: pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Salata de Ardei Copti A-la-Hindi este Tridoshica. Pentru Vata si Kapha as recomanda un pic de picantzeala sub forma unui varf de lingurita pulbere de piper negru sau de ghimbir.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte gustoasa aceasta mancare! Initial am avut cateva dubii (multe ingrediente + zahar???), dar rezultatul a fost peste asteptari. Multumesc.
Ciau Ema! Multumesc pentru impresii si activitatea pe blog!!! Zahar adaug intotdeauna la orice fel de sos pe baza de rosii (gen chutney) pentru a mai taia din agresivitatea rosiilor si a le mai indulci efectele nefaste asupra organismului. E un mic truc din cufarul magic al Ayurvedei 🙂
Multumesc:)