Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Fasole verde, Lapte din Nuca de Cocos, Marar, Masalas, Turmeric, Usturoi

Korma de Fasole Pastai

Korma de Fasole PastaiO Korma este o mancare indiana cu sos, de obicei din lapte de nuca de cocos, dar poate fi si pe baza de rosii (vezi Chickpeas Korma sau Zucchini Korma). Astazi va ofer un asemenea deliciu din pastai proaspete si lapte din nuca de cocos, o reteta ideala pentru vara, placuta si usoara, dar suficient de hranitoare. Si daca mai pui la socoteala ca laptele din cocos este racoritor si catifelant, va dati seama ce bunatate poate sa iasa!

Korma de Fasole pastai este o reteta simplu de preparat, destul de rapida – mai mult dureaza taiatul pastailor, nu prepararea efectiva. Sigur veti fi incantati de savoarea si finetea acestei Korma. Va va cuceri cu simplitatea ei si gustul delicios.

Daca doriti o experienta cu adevarat autentica, cautati sa folositi lapte proaspat obtinut din nuca de cocos, preparat in casa, nu din cel cumparat de la magazin (chiar daca e o marca super si bio, eco etc). Din lipsa de timp si conditii optime de bucatareala, fiind in deplasare, am incercat sa prepar o Korma de Mazare cu lapte de cocos din comert si desi a iesit gustoasa (slava cerului pentru condimente! si priceperea bucataresei 😀 ), am avut senzatia ca mananc ceva care aduce a praf de creta lichid. Dar pentru cei care nu au o paleta gustativa prea vasta si nici prea tare educata, merge si lapte de cocos din comert. Cunoscatorii totusi vor simti imediat diferenta.

timp de preparare: 40 min (nu include obtinerea laptelui din nuca de cocos)

rezulta 4 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

1 kg fasole pastai fragede

400-500 ml lapte din nuca de cocos (amestec 200 lapte gros cu 200-300 lapte subtire)

1 ceapa mare

1 legatura usturoi verde

1 chilli verde proaspat – optional

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1 lingurita Curry Powder

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita sare

1 legatura marar proaspat

5-6 linguri ulei de floarea soarelui

METODA

Preparati laptele din nuca de cocos daca nu-l aveti deja gata facut. Eu n-am mai extras doua tipuri de lapte, ci un singur tip. In acest fel e ca si cum am amestecat lapte gros cu lapte subtire, deci Korma a iesit o idee mai onctuoasa si mai placuta.

Taiati captele de la pastai, apoi rupeti-le in bucati cat doriti de lungi/scurte. Spalati pastaile in vreo 2 ape (folosind apa rece, nu calda) si scurgeti-le bine.

Tocati ceapa si usturoiul, indepartati semintele de la chilli (daca e unul foarte picant si nu va place picantzeala) si taiati-l marunt si pe el.

Puneti o oala de 3 litri, incapatoare, cu fundul cat mai lat, deci mai mult lata decat adanca, pe ochiul mare de la aragaz, pe foc mediu. Turnati uleiul si cand s-a incalzit (dar nu scoate inca fum) aruncati in el semintele de chimion, lasati-le sa sfaraie 2-3 secunde, apoi rasturnati in oala ceapa, usturoiul si chilli-ul verde. Amestecati bine si caliti-le 2-3 minute pe foc mic. Presarati turmericul.

Apoi puneti si fasolea scursa, sarea si pulberea de Curry. Amestecati bine de tot si acoperiti cu capac etans. Lasati pe foc mic cam 15 minute amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de oala. Daca fasolea e frageda ea nu va avea nevoie de apa, dar daca e mai batrana e necesar sa adaugati o cescuta de apa – nu prea multa pentru ca urmeaza sa turnati la final si laptele de cocos.

Cand sunteti multumiti de cat de bine s-a gatit fasolea, presarati mararul tocat si turnati laptele din nuca de cocos. Turnati atat cat doriti, in functie de cat de mult sos va place sa aveti. NU uitati ca in acest punct fasolea nu mai absoarbe lichid si nici nu se pune problema sa lasati sa fiarba pana ce se mai evapora din sos.

Amestecati si nu mai acoperiti cu capac, dar mentineti focul mic. Lasati pe foc inca maxim 4-5 minute, nu mai mult, atat cat sa inceapa sa dea bine in clocot. Daca folositi doar lapte gros, atunci e bine sa tineti chiar mai putin de atat pe foc pentru ca altfel laptele se va taia – nu suporta temperaturi prea mari.

Si cu asta basta! Va puteti bucura in voie de o hrana pura si delicioasa! Serviti cu lipii pufoase Kulcha.

Korma de Fasole Pastai_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta Korma este Tridoshica. Totusi, persoanele cu exces de Pitta trebuie sa nu foloseasca deloc chilli verde. De asemenea, pentru persoanele Kapha e mai recomandat sa foloseasca un lapte subtire din nuca de cocos.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Green Beans Tadka - Salata de Fasole pastai cu Rosii

Green Beans Tadka – Salata de Fasole pastai cu Rosii

Sweet and Sour Andhra Green Beans Curry

Sweet and Sour Andhra Green Beans Curry

Aloo Korma - Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Aloo Korma – Korma de Cartofi in Lapte de Cocos

Dovlecei in sos aromat de Rosii

Zucchini Korma

Discussion

One thought on “Korma de Fasole Pastai

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,395 vizite

CALENDAR

June 2015
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930