Arahide, Castraveti, Chimion (Jeera), Marar, Masalas, Mustar, Susan, Turmeric, Usturoi

Salata Ayurvedica de Castraveti

Salata Ayurvedica de Castraveti

Castravetii sunt un aliment greu de digerat si, desi la noi se consuma frecvent, totusi putini sunt cei care nu se simt deranjati la stomac dupa o masa in care au mancat castraveti. Dar, din obisnuita, nimeni nu comenteaza si nu se gandeste ca ar putea fi si altfel. Castravetii sunt si foarte greu de combinat cu alte alimente, asa ca m-am gandt sa va propun o reteta in care totul se amesteca minunat si care este ok de consumat de toata lumea.

Pana acum cred ca ati retinut din articolele dedicate sectiunii Ayurveda ca salatele de cruditati nu sunt deloc un acompaniament sanatos la o masa la care e prezenta si hrana gatita. Insa haideti sa vedem ce solutie a gasit Ayurveda pentru a determina aceste doua tipuri de hrana sa se impace si sa nu creeze boli odata ce au fost consumate. Salata de azi este un asemenea exemplu de geniu ayurvedic 🙂 – nu, nu al meu ci al celor care au propagat aceste principii din capul locului.

Principiul cel mai important de retinut este ca tot ce intra in aceasta salata trebuie sa fie de natura sa stimuleze digestia dar si sa “imbrace” cumva castravetii si sa faca salata mai hranitoare si echilibrata, calmanta pentru Vata si pentru toate Doshele.

Aceasta salata poate fi un acompaniament bun la o masa normala, cu hrana gatita, insa poate fi savurata si singura, reprezentand o masa de sine statatoare, alaturi de niste lipii pufoase Kulcha. Nu uitati, daca consumati aceasta salata alaturi de alte alimente gatite, serviti doar putin din ea, cam 2-3, maxim 4 linguri – deci ea nu trebuie in nici un caz sa fie hrana dominanta, ci doar simbolica.

timp de preparare: 25 min

rezulta 3 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

3 castraveti mari

1-2 linguri susan alb sau negru

3 linguri arahide crude, fara coaja

3 catei de usturoi

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (jeera) – optional

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Curry Powder

1 lingurita Jeera Powder – optional

3 linguri ulei de floarea soarelui sau susan

1 lingurita sare

1 legatura marar proaspat – optional

METODA

Coaceti uscat (fara ulei) susanul intr-o tigaie micuta, amestecand mereu pret de 2 minute, apoi rasturnati-l pe o farfurioara sa se racoreasca. Eu prefer susanul alb in aceasta reteta pentru ca e mai placut la gust, in vreme ce cel negru e mai greu de mestecat…

Apoi, in aceeasi tigaie, coaceti uscat si arahidele crude, tot asa, amestecand incontinuu, timp de cam 5 minute, pe foc foarte mic. Rasturnati-le si pe ele pe o alta farfurie si lasati-le 10 minute sa se racoreasca.

Intre timp spalati castravetii si indepartati capetele. Cel mai bine e sa-i curatati de coaja deoarece coaja ii face si mai indigesti decat sunt deja. Insa daca castravetii sunt foarte fragezi, merge sa-i lasati si cu coaja, ca in imagine. Apoi taiati-i sub ce forma doriti, in bucatele cat va place de mari/mici.

Curatati usturoiul si zdrobiti-l. Daca doriti, puteti pune si o ceapa mica, taiata fin sau 1-2 fire de ceapa verde.

Alegeti mararul, spalati-l in jet de apa rece si tocati-l fin.

Puneti arahidele intr-un mixer mic pentru verdeata (sau zdrobiti-le cum puteti mai bine), si mixati-le dar putin, cateva secunde, cat sa iasa ceva semi-grunjos, nicidecum o pasta. Rasturnati pulberea grunjoasa peste susan.

Intr-o craticioara mica pentru Tarka puneti uleiul la incalzit pe foc minim. Aruncati apoi in el semintele de mustar si chimion si lasati-le sa pocneasca. Imediat dupa ce mustarul termina de pocnit puneti usturoiul (si ceapa, daca ati ales sa folositi), sotati 1 minut, apoi stingeti focul si imediat adaugati pulberile de condimente si sarea. Amestecati scurt si turnati totul peste castraveti.

Rasturnati in castron si susanul cu arahidele. Puneti si mararul si amestecati totul foarte bine. Lasati salata sa stea 5 minute, apoi amestecati din nou si serviti.

Salata Ayurvedica de Castraveti_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta salata este Tridoshica. Ea ar merita usor adaptata pentru persoanele Kapha, in sensul diminuarii cantitatii de arahide (de implementat si de cei cu exces de Pitta) si folosirii de susan negru in loc de alb, precum si maririi usoare a gradului de picantzeala cu putina pulbere de ghimbir.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Raita de castraveti pentru Pitta

Raita de Castraveti pentru PITTA

Salata de castraveti cu iaurt

Raita de Castraveti pentru persoanele KAPHA

Salata primavaratica de Verdeturi

Salata primavaratica de Verdeturi

Castravetii si Ayurveda

Castravetii si Ayurveda

Discussion

6 thoughts on “Salata Ayurvedica de Castraveti

  1. multumesc

    Posted by Corpodean Ioan | 25 June 2015, 8:53 PM
  2. Multumesc, suna foarte bine, as vrea sa incerc. Pot inlocui arahidele cu alte nuci?

    Posted by zgarda | 25 June 2015, 2:18 PM
    • Sigur, cea mai inspirata si mai buna varianta ar fi cu migdale (puse la inmuiat in prealabil si decojite) dar pe care nu le mai coci. Nucile sunt prea grele pentru reteta asta. Cateva bucatele de caju ar mai merge de asemenea – de copt doar 1 minut.

      Posted by cloudpearl | 28 June 2015, 12:15 PM
  3. Suna tare bine si abia astep sa o incerc! Multumesc pentru reteta!

    Posted by Natalia | 25 June 2015, 2:13 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

June 2015
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930