Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Papadie, Hing / Asafoetida, Lamaie, Leurda, Lime, Masalas, Mustar, Patrunjel verde, Salata verde, Turmeric, Untisor

Salata primavaratica de Verdeturi

Salata primavaratica de Verdeturi

Despre salatele de cruditati se stie in Ayurveda ca nu sunt recomandate decat ocazional, in cantitati foarte mici si doar persoanelor fara perturbari Vata, echilibrate, sanatoase, cu un foc digestiv foarte bun. Exista totusi o anumita perioada din an cand cruditatile sunt recomandate: primavara tarziu si vara. Adica atunci cand afara este cald si functia Agni-ului este sustinuta de temperaturile ridicate. Salatele de cruditati au rolul de a racori corpul (si mintea) si pot fi servite foarte bine la pranz, in loc de masa principala.

Numai ca noi suntem obisnuiti sa le consumam LA masa principala, lucru nerecomandat de Ayurveda, care zice ca nu trebuie amestecate hrana cruda cu cea gatita datorita timpilor diferiti de care fiecare are nevoie ca sa se digere. Astfel, daca in stomacul nostru se intalnesc salate crude cu hrana gatita, ele se vor impiedica reciproc sa fie combustionate de Agni si efectul e o proasta digestie, intarziata, care are drept rezultat acumularea de toxine, balonare, constipatie, inflamarea intestinelor.

In plus, cruditatile perturba Vata din noi toti, dar calmeaza Pitta. Exista si metode prin care ele pot fi facute mai usor de acceptat si de prelucrat de organism, fara a aduce dezechilibre de tip Vata. Va propun astazi o asemenea metoda prin care putem face cruditatile accesibile si persoanelor Vata, care iubesc hrana cruda.

Este vorba mai mult de metoda prin care se obtine o salata, nu neaparat de ingredientele care intra intr-o salata. Aceata metoda este Tarka, adica un amestec de putin ulei cu condimente, realizat pe foc, care se rastoarna peste cruditatile respective. Acest “compromis” pe care Ayurveda il propune este de natura sa ne ajute in digestie si deci ne mentine sanatatea, facandu-ne sa ne simtim multumiti in acelasi timp ca ne-am facut pofta de cruditati.

Aceasta Salata primavaratica de Verdeturi este o asemenea solutie, foarte buna la gust dar si echilibranta, cu efect purificator. Formula pe care v-o recomand acum contine: salata verde, untisor, papadie si leurda. Papadia cu gustul ei amar racoreste si calmeaza puternic Pitta si detoxifica Kapha, insa este prea aspra pentru Vata. Untisorul este un pic amarui, un pic acrisor, deci ok pentru toate cele trei Doshas. Leurda e picanta, deci buna pentru Vata si Kapha, insa nu prea ok pentru Pitta. Salata verde este indicata tuturor, insa totusi nu foarte des pentru Vata. Felul in care toate aceste verdeturi sunt combinate si apoi “botezate” cu Tarka si lamaie sau lime face ca rezultatul final sa fie bun de consumat de oricine.

Aceasta Salata poate fi servita fie simpla, doar cu niste painite indiene fara drojdie, gen Chapati sau Paratha, fie la masa principala, alaturi de alte mancaruri gatite (insa in cantitate mica, nu mai mult de 3-4 linguri). Ar fi totusi recomandat sa se evite consumul de paine cu drojdie la mesele la care serviti si cruditati pentru a nu irita suplimentar Vata.

timp de preparare: 10 minute

rezulta 2 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

6 foi salata verde

1 mana untisor / grausor proaspat

3 – 4 frunze de papadie

6 frunze de leurda

1 legatura patrunjel verde – optional

1/2 lingurita seminte de chimion (Jeera)

1/2 lingurita seminte de mustar

1/2 lingurita Pulbere de Curry

1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

1/4 lingurita turmeric

un varf de cutit cu Hing

1/2 lingurita sare

2 linguri ulei de floarea soarelui

2 linguri zeama de lime / lamaie

METODA

Curatati verdeturile de alte fire de iarba si spalati-le. Rupeti-le bucatele si puneti-le intr-un castron de salata.

Puneti o craticioara pe ochiul mic de la aragaz, pe flacara mica. Turnati uleiul in ea. Dupa ce uleiul s-a incalzit bine, aruncati in el semintele. Lasati-le sa pocneasca cateva secunde si inchideti flacara. Adaugati pulberile de condimente, amestecati si lasati deoparte 1 minut, ca sa se racoreasca putin. Insa nu asteptati sa se raceasca de tot – nu va mai avea prea mare valoare.

Turnati Tarka-ua peste verdeturi, presarati sare si stropiti cu suc de lime (persoanele Pitta) sau lamaie (persoanele Vata si Kapha), in functie de tipologia si nevoile individuale. Amestecati bine de tot si serviti.

Salata primavaratica de Verdeturi_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta salata este Tridoshica, purificatoare si racoritoare, dar nu e indicata cand afara e rece. Cantitatea de salata ingerata la o masa, alaturi de hrana gatita, nu trebuie sa fie mai mare de 20% (pe romaneste, nu consumati mai mult de 3-4 linguri de salata). Daca aveti peturbari importante de tip Vata atunci este mai bine sa scoateti din reteta frunzele de papadie. Persoanele cu exces mare de Pitta trebuie sa scoata leurda din reteta si pot adauga mai multa papadie. Persoanele Kapha pot adauga si ele mai multe frunze de papadie si un strop de piper ori pulbere de chilli rosu.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata de Untisor

Salata de Untisor

Salata de rosii cu iaurt

Raita de Rosii

Salata de iaurt cu morcov

Raita de Morcovi

Salata de castraveti cu iaurt

Raita de Castraveti pentru KAPHA

Discussion

11 thoughts on “Salata primavaratica de Verdeturi

  1. Buna, ce parere are ayurveda despre combinatia salata + mei/ cuscus (fiert sau doar inmuiat)? Vad din ce in ce mai des retete/ aceasta combinatie. Multumesc!

    Posted by Ema | 12 May 2014, 3:45 PM
    • Meiul sau Cuscusul nu sunt acelasi lucru. Meiul trebuie fiert, pe cand cuscusului trebuie doar sa-i torni apa calda peste el.
      Combinatia cruditati – mancare gatita nu este ok si este de evitat pe cat posibil. Daca insa vrei totusi sa consumi o salata alaturi de cereale sau mancare gatita, poti sa faci o Tarka pe care s-o torni peste salata. Chiar si asa, e bine ca aceasta salata sa fie in catitate foarte mica si numai ocazional.
      Faptul ca oamenii consuma aceasta combinatie in mod frecvent nu o face sa fie sanatoasa.

      Posted by cloudpearl | 12 May 2014, 6:57 PM
  2. Destul de greu de explicat, dar, dupa ce mancam salata (doar salata), o simteam ca o “cadere in gol”. Acum, mi s-a parut mai suava, in sensul ca am simtit-o “lipindu-se” de stomac.

    Posted by emaconduracheema | 2 May 2014, 6:55 PM
  3. Foarte interesant gustul, multumesc! Mi-a placut mai ales faptul ca pare mai putin “dura” comparativ cu salata clasica.

    Posted by emacondurache | 1 May 2014, 2:56 PM
  4. Multumesc 🙂 Esti grozava!

    Posted by Ioana | 6 April 2014, 10:26 PM
  5. Offfffffffff….doar 3-4 linguri ? Niciodata nu am avut probleme cu ea indiferent de cantitate.E drept ca uneori o serveam chiar asa cum scri cu putina paine , imi placea mult cu cea neagra si uscata.Si zilele astea am mai aflat ceva “dureros” in sensul ca nasturelu si leurda sant toxice dupa inflorire.Asa sa fie…s-auzim de bine!

    Posted by mirela | 6 April 2014, 9:25 PM
    • Da, sunt sigura ca (in)cultura moderna stiintifica ar vrea sa ne convinga si ca aerul e toxic si ca ar trebui sa respiram prin punga….
      Exista un curent puternic in nutritia moderna care doreste sa indeparteze oamenii de tot ce e natural si sa-i convinga ca tot ce e conservat sau semi-preparat reprezinta o hrana ideala. Le-a casunat si pe ceaiuri de curand, ceaiuri folosite dintotdeauna, de-acum au fost catalogate “toxice”….
      Te las pe tine sa tragi concluziile. Insa este din ce in ce mai necesar ca omul sa inceapa sa gandeasca singur, sa-si dezvolte discernamantul. Eu am consumat si leurda si untisor dupa inflorire multi ani si n-am nimic. Si nu doar eu… Am crescut pe baza de asemenea plante si sunt suficient de sanatoasa si de zdravana. Daca lasam frica sa ne domine deciziile culinare nu stiu unde o sa ajungem. Maine poimaine se va decide pe undeva si ca graul e toxic. A, stai, asta s-a hotarat deja. Ce ne mai ramane sa mancam??? Pastile, comprimate, casete, pilule?

      Posted by cloudpearl | 7 April 2014, 8:23 AM
  6. Foarte interesant. Foarte foarte

    Posted by lauraflrsc | 6 April 2014, 12:41 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

April 2014
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930