Capsuni, Cardamon verde, Chilli rosu, Cuisoare, Fructe proaspete si uscate, Ghimbir, Lamaie, Lime, Masalas, Menta, Scortisoara, Stafide, Turmeric

Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni

Strawberry Chutney

Binecuvantata este India cu frumusetile si deliciile ei si binecuvantati suntem noi, cei care stim sa apreciem si sa ne bucuram de aromele ei. Printre miriadele de retete deosebite pe care India le are de oferit se numara si cea de azi.

Chutney-ul pe care vi-l ofer acum este absolut exceptional si nu am suficiente cuvinte de admiratie ca sa-l descriu. Putine (mai) sunt retetele care dupa atatia ani de bucatareala indiana ma mai incanta in felul asta – Strawberry Chutney este una din ele!

Va promiteam acum ceva vreme in cadrul articolului Ayurveda despre Capsuni ca voi reveni cu prezentarea unor retete in care capsunile se pot consuma si gatite, nu doar crude. Aceasta de azi este una din ele.

Nu pot sa va descriu cat de muti de placere si uimire am fost amandoi cand am gustat acest Chutney pentru prima oara. Dupa umila noastra parere, surclaseaza de la distanta Chutney-urile de Mango, care oricum sunt ceva extrem de bun si pe care le iubim foarte tare.

Capsunelele erau pentru noi un mic regal al inceputului verii si le savuram ori de cate ori avem ocazia, simple sau stropite cu putin zahar brut si pulbere de cardamon – un deliciu racoritor si reconfortant! Insa prepararea lor sub forma de Chutney le da puteri miraculoase de incantare gustativa. Acest Strawberry Chutney este un MUST, adica o experienta obligatorie, daca vreti sa gustati un coltisor absolut incantator de India la voi acasa.

adaptare dupa: Indian as Apple Pie

timp de preparare: 30 min

rezulta 1 castron normal = 5-6 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

1/2 kilogram capsuni proaspete

1 mana stafide

1 baton scortisoara lung de 7-8 cm

2 cuisoare intregi

2-3 pastai de cardamon

4-5 linguri zahar brut din trestie de zahar

1/2 lamaie mare sau 1 Lime – zeama

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de ghimbir sau 1 lingura ghimbir proaspat, ras fin

1 lingurita Basic Garam Masala sau Curry Powder, ce aveti

1/4 lingurita paprika picanta sau 1 varf cutit pulbere de chilli rosu – optional

1/4 lingurita sare

6-8 frunze proaspete de menta – optional

METODA

Curatati capsunile si clatiti-le in apa rece. Scurgeti-le bine si taiati-le in doua (sau patru daca sunt mari). Pe cele mici le puteti lasa intregi.

Desfaceti usor pastaile de cardamon, doar un pic, nu de tot.

Rupeti batul de scortisoara in doua.

Alegeti stafidele sa fie frumoase si indepartati eventualele codite.

Puneti capsunile cu toate condimentele si zaharul intr-o oala de 1 sau 1,5 litri. Menta si lamaia nu se pun chiar acum.

Asezati oala pe foc minim, pe ochiul mic de la aragaz. Amestecati ocazional pana ce zaharul se topeste si capsunile lasa zeama. Puteti mari usor flacara. Tineti pe foc pret de 15-20 minute, pana ce observati ca amestecul a mai scazut si a inceput sa se ingroase putin. Pe la jumatea intervalului turnati zeama de lamaie si menta taiata fin. Catre final va fi nevoie sa dati din nou focul la minim ca sa nu va stropeasca amestecul fierbinte.

Luati de pe foc, eventual scoateti toate condimentele intregi daca va deranjeaza. Lasati sa se racoreasca 10 minute si serviti. Dupa ce se racoreste aceste cateva minute, va capata consistenta unei dulceti obisnuite.

Puteti servi cu orice fel de orez sau chiar lipii indiene, deci o varianta simpla care va permite sa savurati la maxim aroma innebunitoare a acestui Chutney. Sau puteti servi cu niste Tandoori Aloo, cum am facut noi, caz in care oricum aroma speciala a Chutney-ului depaseste cu mult gustul delicios ar cartofilor la tava, indiferent cat de buni v-ar iesi.

Serviti cateva linguri de Chutney la o masa, nu mai mult de 4-5-6 maxim maximorum (pentru gurmanzi) – este suficient de aromat si puternic ca gust ca sa nu fie nevoie de mai mult. Asadar, un castron ajunge pentru mai multe experiente delicioase. Pofta foarte buna!

Strawberry Chutney_

Din punct de vedere Ayurvedic: Strawberry Chutney este Tridoshic. Pentru persoanele Pitta se recomanda folosirea de ghimbir proaspat, dar in cantitate mai mica si evitatea pulberii de Curry – de inlocuit cu Jeera Powder sau High Pitta Masala. Pentru Kapha – de folosit mai putin zahar. Pentru toata lumea: daca puteti folosi Lime in loc de lamaie obisnuita, nu ezitati s-o faceti, mai ales in timpul verii.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Raw Mango Chutney - Chutney din Mango verde

Raw Mango Chutney – Chutney din Mango verde

Minty Rosy Raspberry Smoothy - Smoothy racoritor de Zmeura

Minty Rosy Raspberry Smoothy – Smoothy racoritor de Zmeura

Pudina Sharbat - Sirop de Menta

Pudina Sharbat – Sirop de Menta

Ayurveda despre Capsuni

Ayurveda despre Capsuni

Discussion

2 thoughts on “Strawberry Chutney – Chutney de Capsuni

  1. Demential! rare sunt mancarurile care sa-mi ofere o asemenea bogatie gustativa. Am servit acest chutney in fel si chip si de fiecare data a reusit sa completeze cu succes mancarea de baza, mi-am pus chiar in borcan pentru mai tarziu. Nu pot decat sa reafirm….esti grozava si multumesc! 🙂

    Posted by ioana | 29 June 2015, 9:03 PM
    • Multumesc Ioana ❤ Asa e, acest Chutney este super grozav! Ma bucur ca il mai apreciaza si altcineva in afara de noi 🙂 Spor la papat!

      Posted by cloudpearl | 3 July 2015, 5:04 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,900 vizite

CALENDAR

June 2015
S M T W T F S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930