Binecuvantata este India cu frumusetile si deliciile ei si binecuvantati suntem noi, cei care stim sa apreciem si sa ne bucuram de aromele ei. Printre miriadele de retete deosebite pe care India le are de oferit se numara si cea de azi.
Chutney-ul pe care vi-l ofer acum este absolut exceptional si nu am suficiente cuvinte de admiratie ca sa-l descriu. Putine (mai) sunt retetele care dupa atatia ani de bucatareala indiana ma mai incanta in felul asta – Strawberry Chutney este una din ele!
Va promiteam acum ceva vreme in cadrul articolului Ayurveda despre Capsuni ca voi reveni cu prezentarea unor retete in care capsunile se pot consuma si gatite, nu doar crude. Aceasta de azi este una din ele.
Nu pot sa va descriu cat de muti de placere si uimire am fost amandoi cand am gustat acest Chutney pentru prima oara. Dupa umila noastra parere, surclaseaza de la distanta Chutney-urile de Mango, care oricum sunt ceva extrem de bun si pe care le iubim foarte tare.
Capsunelele erau pentru noi un mic regal al inceputului verii si le savuram ori de cate ori avem ocazia, simple sau stropite cu putin zahar brut si pulbere de cardamon – un deliciu racoritor si reconfortant! Insa prepararea lor sub forma de Chutney le da puteri miraculoase de incantare gustativa. Acest Strawberry Chutney este un MUST, adica o experienta obligatorie, daca vreti sa gustati un coltisor absolut incantator de India la voi acasa.
adaptare dupa: Indian as Apple Pie
timp de preparare: 30 min
rezulta 1 castron normal = 5-6 portii
INGREDIENTE
1/2 kilogram capsuni proaspete
1 mana stafide
1 baton scortisoara lung de 7-8 cm
2 cuisoare intregi
2-3 pastai de cardamon
4-5 linguri zahar brut din trestie de zahar
1/2 lamaie mare sau 1 Lime – zeama
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de ghimbir sau 1 lingura ghimbir proaspat, ras fin
1 lingurita Basic Garam Masala sau Curry Powder, ce aveti
1/4 lingurita paprika picanta sau 1 varf cutit pulbere de chilli rosu – optional
1/4 lingurita sare
6-8 frunze proaspete de menta – optional
METODA
Curatati capsunile si clatiti-le in apa rece. Scurgeti-le bine si taiati-le in doua (sau patru daca sunt mari). Pe cele mici le puteti lasa intregi.
Desfaceti usor pastaile de cardamon, doar un pic, nu de tot.
Rupeti batul de scortisoara in doua.
Alegeti stafidele sa fie frumoase si indepartati eventualele codite.
Puneti capsunile cu toate condimentele si zaharul intr-o oala de 1 sau 1,5 litri. Menta si lamaia nu se pun chiar acum.
Asezati oala pe foc minim, pe ochiul mic de la aragaz. Amestecati ocazional pana ce zaharul se topeste si capsunile lasa zeama. Puteti mari usor flacara. Tineti pe foc pret de 15-20 minute, pana ce observati ca amestecul a mai scazut si a inceput sa se ingroase putin. Pe la jumatea intervalului turnati zeama de lamaie si menta taiata fin. Catre final va fi nevoie sa dati din nou focul la minim ca sa nu va stropeasca amestecul fierbinte.
Luati de pe foc, eventual scoateti toate condimentele intregi daca va deranjeaza. Lasati sa se racoreasca 10 minute si serviti. Dupa ce se racoreste aceste cateva minute, va capata consistenta unei dulceti obisnuite.
Puteti servi cu orice fel de orez sau chiar lipii indiene, deci o varianta simpla care va permite sa savurati la maxim aroma innebunitoare a acestui Chutney. Sau puteti servi cu niste Tandoori Aloo, cum am facut noi, caz in care oricum aroma speciala a Chutney-ului depaseste cu mult gustul delicios ar cartofilor la tava, indiferent cat de buni v-ar iesi.
Serviti cateva linguri de Chutney la o masa, nu mai mult de 4-5-6 maxim maximorum (pentru gurmanzi) – este suficient de aromat si puternic ca gust ca sa nu fie nevoie de mai mult. Asadar, un castron ajunge pentru mai multe experiente delicioase. Pofta foarte buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Strawberry Chutney este Tridoshic. Pentru persoanele Pitta se recomanda folosirea de ghimbir proaspat, dar in cantitate mai mica si evitatea pulberii de Curry – de inlocuit cu Jeera Powder sau High Pitta Masala. Pentru Kapha – de folosit mai putin zahar. Pentru toata lumea: daca puteti folosi Lime in loc de lamaie obisnuita, nu ezitati s-o faceti, mai ales in timpul verii.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Demential! rare sunt mancarurile care sa-mi ofere o asemenea bogatie gustativa. Am servit acest chutney in fel si chip si de fiecare data a reusit sa completeze cu succes mancarea de baza, mi-am pus chiar in borcan pentru mai tarziu. Nu pot decat sa reafirm….esti grozava si multumesc! 🙂
Multumesc Ioana ❤ Asa e, acest Chutney este super grozav! Ma bucur ca il mai apreciaza si altcineva in afara de noi 🙂 Spor la papat!