Cel mai gustos mod de a prepara fasolea pastai!!! Super super delicios acest curry si il recomand tuturor, chiar daca nu e recomandat tuturor tipologiilor. Felul in care fasolicile sunt gatite in sos de tamarind si arahide dulce-acrisor le transforma intr-o mancare catifelata dar vie, cu felurite nuante gustative, ca un fel de simfonie organizata in gurita noastra 🙂 special pentru noi. Un rasfat in toata regula dintr-o foarte modesta leguma, Tridoshica de felul ei, dar intrata in banal in mod nedrept. La cat de valoroasa este fasolica verde ar merita sa fie invitata mai des la noi in farfurie. Iar aceasta reteta este o modalitate prin care cred ca va cuceri pe foarte multi dintre voi.
Stilul de gatit este specific statului indian Andhra Pradesh, unde arahidele si tamarindul impreauna cu ceva zahar sunt mai mereu prezente in diferite tipuri de Curry.
adaptare dupa: Mahanandi
timp de preparare: 1h15min
rezulta 6 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 kg fasole pastai
3 rosii medii
2/3 cana arahide crude, fara coaja (nesarate si neprajite)
1 ceapa mare
cativa catei de usturoi
1 bucatica tamarind (cam cat un ou normal)
5 cuisoare intregi
1 baton mare de scortisoara
cateva frunze de Curry – optional dar recomandat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita seminte de mustar
2 lingurite Curry Powder
1/2 lingurita pulbere de chilli rosu – optional
1 lingurita plina cu sare
2 linguri zahar brut din trestie de zahar
5-6 linguri ulei de floarea soarelui
aprox 700 ml apa
1 legatura de marar proaspat – optional
METODA
Coaceti uscat arahidele intr-o tigaie pe foc mediu-mic. Invartiti-le continuu cu o lingura cam 5 minute sau pana ce se umplu de puchitei maronii. Rasturnati-le pe o farfurie si lasati-le sa se racoreasca.
Turnati 1/2 cana apa calda peste tamarind si acoperiti-l cu un capac. Lasati-l sa se fezandeze.
Intre timp incepeti sa curatati pastaile la capete si sa le taiati in bucati cat doriti de lungi/scurte. Aceasta e operatiunea cea mai indelungata, mai ales cand ai un kil de pastai de ales….Mie imi ia 45 de minute!
Puneti in blender/mixer urmatoarele: arahide + tamarindul cu tot cu apa (de scos samburii daca are) + pulberea de chilli rosu (daca ati optat s-o folositi) + sarea + zaharul + cuisoarele. Mixati pana obtineti o pasta cat mai fina, cam 2 minute. Daca doriti, puteti pune si rosiile in blender sau sa le faceti pasta separat. Eu le-am pus pe toate impreuna.
Aveti nevoie de o oala marisoara, de vreo 3 litri. Puneti uleiul la incalzit in ea, pe foc mediu. Cand s-a incalzit suficient, aruncati batonul de scortisoara impreuna cu semintele de chimion, cele de mustar si frunzele de Curry. Sotati cateva secunde apoi adaugati ceapa si usturoiul curatate si tocate separat. Sotati-le 2 minute apoi puneti si pasta de arahide cu tamarind si rosiile. Amestecati continuu si tineti pe foc 2 minute, apoi adaugati circa 1/2 cana apa si pulberea de Curry. Asteptati sa inceapa a fierbe, lasati-o sa bolboroseasca 2-3 minute amestecand mereu.
Acum rasturnati pastaile in oala si puneti restul de apa. Cantitatea de apa care trebuie adaugata variaza in functie de gusturi – daca va place mancarea mai zemoasa sau nu, insa un minim de 500 ml e necesar. Important e sa aiba in ce fierbe pastaile timp de cam 20 minute fara sa se prinda de oala. Acoperiti oala complet, dati focul la mic si lasati-le sa se gateasca bine. Verificati din cand in cand sa vedeti daca e destula apa in oala si daca s-au fiert fasolicile.
La final puteti adauga mararul tocat fin daca va place, insa el nu face parte din reteta traditionala indiana.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Curry este recomandat persoanelor Vata. Prezenta Tamarindului si a arahidelor poate crea perturbari persoanelor Pitta si Kapha, insa daca diminuati cantitatea de Tamarind si de arahide folosite (precum si cea de zahar in cazul persoanelor Kapha) totul e ok intrucat fasolea pastai e Tridoshica.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.