MORKALI – Porridge din Faina de orez si Lapte batut

Morkali_

Un mic dejun ideal, usor, dar care ofera energie pentru intreaga zi. Morkali este un fel de porridge din faina de orez fiarta cu apa si lapte batut si cateva condimente.

Morkali este denumirea retetei in statul Tamil Nadu din Sudul Indiei. In Kerala (stat indian tot din Sud, invecinat cu Tamil Nadu) este cunoscuta sub denumirea de Koozhu.

sursa: Experiments in Kailas Kitchen

timp de preparare: 10 minute

pentru 3 persoane

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana faina de orez

1 cana lapte batut

1 cana apa

sare dupa gust

2 linguri ulei de floarea soarelui

1 lingurita seminte mustar

1 lingurita Chana Dal (optional)

cateva frunze de curry uscate (daca aveti, daca nu, merge si patrunjel verde)

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita pulbere de Jeera (Jeera Powder)

2 chilli verzi

METODA

Intr-un castron amestecati faina de orez cu apa si laptele batut. Adaugati sarea.

Curatati chilli verzi de cotoare si seminte si tocati-i.

Intr-o oala puneti uleiul si dati drumul la foc. Cand uleiul e suficient de fierbinte dar nu fumega, puneti semintele de mustar care vor pocni cateva secunde. Imediat adaugati Chana Dal si frunzele de curry sfaramate in mana, precum si chilli verzi.

Dupa un minut, cand Chana Dal devine auriu maroniu, puneti si coriandrul si chimenul pulbere. Daca nu aveti nici Chana Dal, nici frunze de curry puneti doar chilli.

Apoi rasturnati in oala continutul castronului cu amestecul de faina de orez, apa si lapte batut. Amestecati bine. Continuati sa amestecati de mai multe ori in urmatoarele minute ca sa nu se prinda faina de orez de fundul oalei si sa se arda. (Acesta e momentul in care puteti adauga patrunjelul verde tocat daca doriti).

Morkali va fi gata in 4-5 minute cand devine gros ca un gris.

Serviti cu un Chutney de rosii, ceapa, morcov sau mango.

Morkali-OBSERVATIA 1: Nu va temeti sa puneti chilli. Isi pierd mult din putere la prajit in ulei, mai ales ca sunt tocati si le scoateti semintele – depinde totusi de tipul de ardei. Daca vreti, puteti pune doar 1 sau mai multi, dupa cum va place.

OBSERVATIA 2: In loc de lapte batut puteti folosi lapte prins sau un amestec de iaurt cu apa in proportii egale.

OBSERVATIA 3: Chana Dal este o varietate de naut cu coaja maronie. Acest naut are bobul mai micut si mai greu de fiert decat nautul obisnuit. De aceea indienii il folosesc decojit si splituit, adica bobul e despicat in doua. Rezulta niste bobite mici care pot fi confuzate de necunoscatori cu un tip de linte sau chiar cu o mazare uscata galbena. Insa gustul este diferit. In India se foloseste destul de frecvent acest Chana Dal care dincolo de faptul ca e foarte sanatos, adauga un plus de crocantzeala la mancare. In aceasta reteta el este optional.

Din punct de vedere Ayurvedic: Morkali este un mic dejun Tridoshic. Persoanele Kapha pot adauga mai multa picantzeala si folosi de preferinta apa in loc de lapte batut. Persoanele Pitta pot folosi doar 1/2 chilli.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Covrigei indieni din faina de orez

Mosaru Kodubale – Ineluse din faina de Orez si Iaurt

Degete de gris cu branza

Cheese Rawa Fingers – Degete de Gris cu Branza

Paramannam - Orez cu Lapte, stafide si Caju

Paramannam – Orez cu Lapte, stafide si Caju

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,409 other followers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 2,162,725 vizite

CALENDAR

July 2017
S M T W T F S
« May    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
%d bloggers like this: