Paramannam sau Sweet Pongal sau Annam Payasam sunt toate denumiri pentru acelasi fel de a gati orezul. Este un dulce tipic pentru statul Andhra Pradesh din sud-estul Indiei. Acest stat este numit “Bolul de orez al Indiei”.
Acest orez este o traditie in fiecare familie din regiune si este facut cu ocazia sarbatorilor si festivalurilor din zona.
Paramannam este un orez dulce, foarte aromat si placut, ideal pentru a incepe ziua sau de servit in loc de cina.
timp de preparare: 20 minute
4 portii
INGREDIENTE
1 cana orez Basmati
2 cani apa
3 cani lapte
1 mana stafide
1 mana caju crud
10 fire de sofran
4 linguri zahar
1 lingura Ghee solidificat (sau 2-3 linguri Ghee topit)
1 lingurita cardamon pulbere
METODA
Puneti sofranul la inmuiat intr-o lingura de lapte rece. Trebuie sa stea macar 10 minute.
Spalati orezul in cateva ape. Scurgeti bine. Incalziti apa intr-o oala de 2 litri si cand e fierbinte puneti orezul. Amestecati de cateva ori ca sa va asigurati ca boabele nu sunt lipite de fundul oalei. Lasati sa absoarba toata apa, pe foc mic, cu capac.
Dupa ce toata apa a fost absorbita (cam 3 minute), turnati laptele (care trebuie sa fie fierbinte) si sofranul. Mariti focul ca sa inceapa sa fiarba, apoi dati iarasi focul la minim. Nu mai acoperiti cu capac intrucat va trebui sa amestecati frecvent.
Dupa 10 minute adaugati stafidele si zaharul.
Incalziti ghee pe foc mic si cand e cald puneti caju-ul crud. Amestecati mereu intrucat caju se arde foarte usor. Lasati pe foc cam 1 minut, pana ce caju devine auriu. Turnati ghee cu caju peste orez. Adaugati si cardamonul. Amestecati bine si frecvent. Ghee se va absorbi complet.
In total, orezul trebuie sa fiarba cam 15 minute dupa ce i-ati pus laptele. Stingeti focul, acoperiti si lasati sa stea 10 minute.
Turnati in boluri. Serviti cald. Este foarte sanatos si hranitor pentru copii.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest orez dulce este Tridoshic insa persoanelor Kapha li se recomanda portii mici si rare.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Salutare! Daca n am ghee, pot folosi ulei de cocos?
mda, daca n-ai alta varianta. S-ar putea totusi sa nu-ti placa gustul dupa ce se raceste. Mai bine pui unt.