India e plina de combinatii care dau un gust intens, care te fac sa te simti viu. O asemenea combinatie este cea dintre Tamarind si curmale, un amestec de acru cu dulce, esential in bucataria nordului si centrului Indiei.
Khajur Imli Chutney combina patru din cele 6 gusturi din Ayurveda: dulce (de la curmale), acrisor (de la Tamarind), picant (chilli) si sarat, ceea ce il recomanda pentru consum frecvent in alimentatia persoanelor sanatoase dar si a celor care au probleme de tip Vata.
Acest Chutney este minunat impreuna cu niste Samosas, Potato Poppers ori Aloo Tikkis, cu orice fel de Pakoras gen Pakoras de Cartofi sau Masala French Fries.
Este extrem de simplu de facut, e o reteta cu putine ingrediente si, dupa ce se raceste de tot, il puteti tine la frigider, intr-un borcan cu capac etans, timp de doua-trei saptamani. Este atat de bun incat poate inlocui cu mare succes ketchup-urile, in comparatie cu care acest Chutney este de multe ori mai sanatos si mai echilibrant.
sursa: Apy Cooking
timp de preparare: 25 minute
rezulta aprox 400 ml Chutney
INGREDIENTE
22 curmale mari, fara samburi
40 grame Tamarind fara samburi
2 linguri zahar brut din trestie de zahar
1 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
1 varf cutit Chilli Powder
2/3 lingurita sare
600 ml apa
METODA
Puneti apa la fiert intr-o oala de 1,5 litri, pe ochiul mic de la aragaz. Pana ce apa incepe sa fiarba, selectati curmalele si verificati-le pe fiecare in parte sa nu aiba samburi. Altfel, cand veti baga totul la blender veti auzi niste pocnituri, semn ca ati scapat ceva samburi in compozitie.
De asemenea, desfaceti Tamarindul bucatica cu bucatica, indepartati eventualele resturi de samburi, precum si fibrele mai groase.
Cand apa incepe sa fiarba puneti zaharul, curmalele si Tamarindul. Amestecati un pic pana ce zaharul se dizolva. Lasati sa fiarba fara capac, pe foc mediu, pret de 10, maxim 15 minute. Veti simti niste arome ametioare, cumva ca de compot de prune, ceva delicios de placut.
Mai amestecati cand si cand. Catre final puneti pulberea de chimion, sarea si praful de chilli rosu.
Apoi dati deoparte si lasati sa se racoreasca cateva minute, dupa care bagati blenderul vertical direct in oala sau turnati tot continutul oalei intr-un blender. Mixati 2 minute.
Gata, puteti servi cu Orezul preferat sau peste niste cartofi cum sunt cei din Dose ka Masala.
Din punct de vedere Ayurvedic: Khajur Imli Chutney este Tridoshic, insa trebuie servit in cantitati mici – doua-trei linguri la o masa – pentru ca e destul de intens ca gust. Pentru persoanele Pitta e mai bine daca renunta la pulberea de Chilli rosu, iar persoanelor Kapha le recomand sa renunte la zahar si sa nu serveasca foarte des acest Chutney. Tamarindul nu este recomandat celor cu pietre la rinichi sau fiere, insa in combinatia cu curmale totul devine mult mai armonios, dar pentru ca fiecare organism e diferit, le recomand acestor persoane sa-l incerce si sa vada cum se simt. Daca sunt capabili sa consume rosii sau ketchup, atunci Tamarindul nu le va face nici o problema.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Bună! 🙂 Eu am numai pastă de tamarind… unde găsesc tamarindul în starea în care e nevoie pentru rețeta asta?
la magazine de specialitate, dedicate condimentelor, in nici un caz la plafar sau la piata.
Draga mea, am o prietena care are intoleranta la lactate…daca e vorba de dulciuri crezi ca ar merge sa inlocuiasca ghee cu ulei de cocos?
Ghee n-ar trebui inclus in lista de produse lactate, deci n-are cum sa dea alergii. Procesul prin care se obtine elimina orice urme de lactate din el. Insa evident ca mintea poate fi cauza multor probleme – daca ti-ai fixat in cap ca iti poate cauza probleme, si o bubita de 1 mm daca ti-ar aparea, automat o sa dai vina pe Ghee.
La unele retete de dulciuri Ghee poate fi inlocuit, insa la majoritatea nu.
multumesc
Oh, daaaaa! e bestial!