Ceapa, Chilli rosu, Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Curry, Ghimbir, Masalas, Mustar, Oua, Patrunjel verde, Schinduf, Tamarind, Turmeric, Usturoi

Kodi Guddu Pulusu – Curry de Oua cu Tamarind, dulce-acrisor

Kodi Guddu Pulusu

Aceasta este o reteta care provine din statul Andhra Pradesh. Pulusu inseamna Curry cu sos acrisor in limba acestui stat. De obicei, orice Curry de legume sau oua gatite in acest tip de sos dulce-acrisor se numeste Pulusu. Guddu sau Gudu inseamna oua in aceeasi limba.

Kodi Guddu Pulusu este un curry surprinzator de gustos si savuros: o combinare de dulce-acrisor data de sosul de Tamarind, care merge grozav de bine cu energia greoaie a oualor. Este o experienta gustativa pe care o recomand tuturor, pentru a va delecta cu aceasta combinatie delicioasa de gusturi: dulce, sarat, picant, acrisor.

Serviti acest Curry de Oua cu ceva simplu gen orez sau lipii indiene fara drojdie.

sursa: Mommys Cuisine

timp de preparare: 30 – 35 minute

rezulta 2 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

4 oua

2 cepe mari

1 lingura concentrat de Tamarind

1 cana apa CALDA (300 ml)

1 chilli verde

1 chilli rosu uscat

1 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi

1/2 lingurita seminte de schinduf

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

cateva frunze de Curry – optional, dar recomandat

3 linguri zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita turmeric

1 lingura pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1 lingura pulbere de chimion (Jeera Powder)

1 lingura paprika dulce (sau iute, daca doriti mai picant)

4 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 lingurita sare

patrunjel proaspat – optional

METODA

Puneti ouale la fiert in apa cu sare, ca sa nu se crape coaja. Puneti-le chiar de inceput, in apa rece – altfel e foarte posibil sa se crape coaja. Pentru aceasta reteta este important ca ouale sa fie aspectuoase si intregi, sa nu pocneasca la fiert. Fierbeti 12-13 minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca. Apoi scurgeti si turnati apa rece direct in oala, peste oua. Lasati-le sa se racoreasca ca sa le puteti curata de coaja. Atentie cand le curatati – sa iasa frumoase si ne-ciupite.

Intre timp curatati si tocati ceapa, spalati si taiati fin chilli-ul verde, pregatiti Pasta de usturoi-ghimbir, daca nu o aveti deja facuta. Pregatiti aproape celelalte condimente in cantitatile indicate. Turnati apa calda peste tamarind si amestecati ca sa se dizolve.

Intr-o tigaie (preferabil de ceramica, non-stick), incalziti 1 lingura de ulei si turnati foarte putin turmeric in el. Asezati ouale in ulei cu grija si prajiti-le usor, pana ce observati ca pe ici pe colo s-a format o crusta usor maronie. Scoateti-le pe o farfurie si lasati-le.

In aceeasi tigaie turnati restul de ulei. Cand e suficient de bine incalzit, atuncati in el semintele si chilli-ul rosu (intreg – daca nu doriti picantzeala prea mare ci doar o usoara aroma; bucatele – daca doriti mai multa picantzeala). Sotati cateva secunde, pana ce semintele incep sa pocneasca bine. Apoi puneti frunzele de Curry (intregi sau rupte in mana). Rasturnati in tigaie si ceapa, precum si pasta de usturoi cu ghimbir. Sotati cam 3 minute, pana ce ceapa s-a inmuiat bine.

Adaugati pulberile de condimente: turmeric, coriandru, chimion si paprika. Amestecati scurt si turnati apa de tamarind, puneti sarea si zaharul (da, e necesar tot zaharul! sau macar 2 linguri, altfel va fi prea acru). Asteptati sa inceapa a fierbe, apoi puneti si ouale, unul cate unul, in tigaie si lasati totul sa fiarba 10 minute la foc mic amestecand din cand in cand. Atentie sa nu zdreliti ouale! Dupa ce sosul a scazut la consistenta dorita, stingeti focul. La final puteti adauga patrunjel daca doriti. Pofta maxima!

Kodi Guddu Pulusu_

Din punct de vedere Ayurvedic: Kodi Guddu Pulusu este recomandat eminamente tipologiei Vata. Persoanele Pitta trebuie sa scoata din reteta chilli rosu si semintele de mustar, sa dea deoparte galbenusurile si sa serveasca doar ocazional acest Curry – insa numai in perioadele in care Pitta lor nu este acumulata in exces. Persoanele Kapha pot mari gradul de picantzeala insa tot asa, sa nu serveasca prea des acest Curry – cu siguranta nu e indicat daca aveti deja un exces de Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chapati Egg Roll - Rulouri cu Ou

Chapati Egg Roll – Rulouri cu Ou

Salata de Oua A-la-Hindi

Salata de Oua A-la-Hindi

Nadan Mutta Roast - Curry de Oua din Kerala

Nadan Mutta Roast – Curry de Oua din Kerala

Egg Pulav - Pilaf cu Ou

Egg Pulav – Pilaf cu Ou

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,931,559 vizite

CALENDAR

May 2014
S M T W T F S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: