Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Fenicul, Masalas, Morcovi, Mustar, Naut, Tamarind, Turmeric

Hummus Morcovit – Chutney de Naut cu Morcov

Hummus morcovit

Hummus Morcovit este o inventie proprie, recenta, deosebit de gustoasa, intrand in categoria “light” a pastelor de naut care de obicei au tendinta sa fie grele si sa pice cam ca un bolovan. Nautul are nevoie de mult lichid sau ulei pentru ca altfel se betoneaza si devine neplacut de mancat, nu aluneca pe gat, ca sa nu mai vorbim de abilitatea lui de a ingreuna si traseul intestinal… Asa ca e necesar sa fie bine botezat cu apa/ulei pentru ca organismul sa-l poata accepta usor si sa poata fi rasfatat cu numeroasele beneficii pe care consumul de naut le aduce.

Reteta este super simpla, inedita, simplu de preparat, iar pasta finala are o culoare atragatoare. Este si mult mai bland in a crea gaze, mai domol din acest punct de vedere decat alte retete cu naut, datorita prezentei morcovului. Daca nu aveti Tamarind puteti folosi zeama de lamaie pe care o adaugati la finalul procesului de preparare – acest lucru va face ca acest Hummus sa fie si mai intens portocaliu. Va doresc pofta buna!

timp de preparare: 45 – 50 min (din care 30 min nu faceti nimic)

rezulta 5 portii

picantzeala2

INGREDIENTE

1 cana (de 300 ml) plina cu naut uscat

1 morcov mare

1 radacina marisoara de patrunjel – optional

1 bucatica de Tamarind, cat o nuca mica

1 ceapa mare

1 chilli verde aprig, proaspat

1 lingurita seminte de fenicul

1 lingurita seminte de mustar

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

2 lingurite turmeric

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita Kashmiri Garam Masala

4-5 linguri ulei de floarea soarelui

1,5 litri apa

2 lingurite sare

METODA

Spalati nautul in cateva ape, scurgeti-l, apoi puneti-l la inmuiat cateva ore. Scurgeti-l de apa in care a stat, clatiti-l din nou si rasturnati-l in oala cu presiune impreuna cu morcovul intreg, patrunjelul intreg (bineinteles, bine spalate si curatate), Tamarindul (daca se poate, dati deoparte firele groase) si 1 lingurita turmeric. Turnati apa, sigilati bine oala si puneti pe foc mediu-mare pana ce incepe sa fasaie puternic. Apoi micsorati flacara la mediu-mic si tineti pe foc inca 25-30 minute. Daca nu ati pus nautul la inmuiat din timp, atunci e nevoie de inca vreo 10 minute cand il fierbeti in oala cu presiune.

Dupa ce a fiert totul bine, inchideti focul, asteptati sa scada de la sine presiunea, dati deoparte capacul si scoateti radacinile de patrunjel si morcov separat intr-un vas/castron. Taiati-le cubulete si tineti deoparte. Nautul poate sa ramana in oala pana ii vine si lui randul.

Curatati si tocati bine ceapa si chilli-ul. Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit pe foc mediu-mic. Dupa ce s-a incins un pic, aruncati semintele in el si lasati-le sa pocneasca – puteti acoperi pentru cateva secunde oala cu un capac potrivit, pentru ca semintele de mustar sunt foarte sprintzare 🙂 . Imediat puneti ceapa si chilli-ul verde si caliti 2-3 minute, pana ce ceapa devine sticloasa.

Rasturnati apoi peste ea cele doua radacinoase facute cubulete. Presarati turmericul ramas si Garam Masala. Amestecati bine pret de vreo 2 minute, apoi puneti si nautul, cu tot cu zeama in care a fiert, inclusiv Tamarindul. Desi poate parea ca totul s-a transformat intr-o supa de naut, veti vedea ca la mixat nautul va absorbi tot lichidul gustos.

Presarati si pulberea de Curry si sarea. Amestecati bine. Tineti pe foc pana ce da unu-doua clocote, dati deoparte, lasati 5 minute sa se racoreasca, apoi bagati totul la blender sau bagati mixerul vertical direct in oala. Mixati pana obtineti o pasta cat va place de fina.

Cand serviti puteti presara verdeata preferata sau putin susan copt in tigaie cateva minute. Noi am avut Parathas cu Susan, asa ca n-a mai fost nevoie sa facem si susan copt.

Hummus morcovit_

Din punct de vedere Ayurvedic: Hummus Morcovit este o reteta Tridoshica. Combinatia dintre naut si morcov (eventual si patrunjel) face acest Hummus accesibil si persoanelor Vata – pentru ei merge de folosit ceva mai mult ulei chiar. Indivizii Kapha pot sa mai adauge un picut de ceva picant, gen piper negru sau paprika picanta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Punjabi Chole - Mancare de Naut din Punjab

Punjabi Chole – Mancare de Naut din Punjab

Channa Dal Tadka - Mancare de Naut

Channa Dal Tadka – Mancare de Naut

Kabuli Chana Shorba - Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Kabuli Chana Shorba – Ciorba de Naut cu Lapte de Cocos

Hummus A-la-Hindi

Hummus A-la-Hindi

Discussion

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,854 vizite

CALENDAR

January 2015
S M T W T F S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031