Arahide, Cardamon verde, GHEE

Peanut Chikki – Crocantzele dulci cu Arahide

Peanut Chikki

Peanut Chikki (pronuntie: cichi) este un desert foarte simpatic si placut, simplu de facut. Exista in India numeroase forme de Chikki care de fapt inseamna bucatele dulci. Acestea sunt niste bucatele dulci cu arahide, foarte foarte bune. Sunt sigura ca vor fi o incantare pentru copiii de toate varstele – singura conditie este sa aveti niste dinti buni, pentru ca este extrem de crocant.

Este nevoie de doar trei ingrediente, se face destul de rapid si poate fi luat la drum, la servici, la joaca, oriunde. Si se va termina si destul de repede pentru ca toti cei care va vor vedea cu aceste bucatele dulci vor fi extrem de pofticiosi si dornici sa va ajute sa le devorati.

Nu va uitati ca la metoda de obtinere am scris o multime – m-am intins cu descrisul detaliilor si am dat multe recomandari, ca sa ma asigur ca veti obtine un Chikki super. De fapt, procesul de preparare este extrem de simplu si usor; trebuie doar un pic de atentie si rapiditate la final, no big dealšŸ˜‰ .

timp de preparare: 30 minute

rezulta aproximativ 12 bucati (de 4 x 4 cm)

INGREDIENTE

1 cana arahide crude, nesarate, fara coaja

2/3 cana zahar brut din trestie de zahar

1/2 lingurita cardamon pulbere

1 varf de cutit Ghee (pentru uns tavita in care veti turna amestecul la final)

1 cana = 300 ml

METODA

Coaceti uscat arahidele (fara ulei) intr-o tigaie, pe foc mediu-mic. Adaugati arahidele in tigaie abia dupa ce aceasta s-a incalzit. Amestecati continuu cu o lingura si tineti pe foc pana ce observati ca arahidele s-au umplut de picatele maronii. E natural ca unele sa se faca mai repede, chiar sa prinda putina maroneala mai serioasa. Aveti totusi grija sa nu se arda. Procesul dureaza in total cam 5 minute. Rasturnati apoi arahidele pe o farfurie intinsa si lasati-le sa se racoreasca, ca sa le puteti manevra, cam 15 minute.

In acest rastimp ungeti o tavita, cu margini joase, cu Ghee. Nu e nevoie decat de extrem de putin Ghee, atat cat sa nu se lipeasca produsul final de tavita. In aceasta reteta Ghee nu are alt rol. Daca tineti post, presupun ca puteti folosi un strop de ulei, de preferat din nuca de cocos, pentru ca e mai aromat. Sau de susan cred ca merge. Oricum, nu e nevoie decat de o picatura.

Apoi zdrobiti arahidele. Eu prefer sa le iau la mana pe fiecare – in acest fel pot controla marimea bucatilor. Este important sa nu le bagati la mixer/blender pentru ca va rezulta o pulbere neuniforma, semi-grunjoasa, semi-pulbere – nu vreti asta! Mai exista solutia sa le bagati intr-o punga groasa de plastic si sa le zdrobiti cu sucitorul. Trebuie sa obtineti bucatele nici prea mari, nici foarte fine. Acest lucru este important in partea de final. Astfel, daca obtineti bucati prea mari de arahide, va va fi ceva mai greu sa le amestecati cu zaharul topit si in plus bucatelele de Chikki pe care le veti obtine vor fi prea groase si greu de mestecat.

Dupa ce ati terminat de sfaramat arahidele (n-ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute nici daca le luati la mana pe fiecare), puneti aceeasi tigaie (sa fie una suficient de incapatoare, de larga, ca sa va fie usor sa amestecati totul la final), in care ati copt arahidele, pe foc mediu. Turnati zaharul in tigaie si asteptati sa se topeasca. In acest rastimp amestecati cu o lingura. Cand vedeti ca zaharul incepe sa se topeasca binisor, dati focul la mic, ca sa nu se arda zaharul.

Intotdeauna lingura cu care amestecati se va captusi cu un strat gros de zahar asa ca ar fi bine sa mai aveti alaturi o alta lingura (curata si uscata) cu care sa curatati lingura-sefa, ca sa nu existe pierderi de dulcešŸ˜‰ . Cand zaharul s-a topit complet, in mod uniform, adaugati pulberea de cardamon, amestecati scurt si puneti arahidele. Trebuie sa va miscati foarte repede acum, ca zaharul sa nu inceapa a se arde. Trebuie totusi sa mentineti tigaia pe foc pentru ca altfel zaharul va incepe sa se caramelizeze urgent, ceea ce nu bine.

Deci dupa ce ati pus arahidele in tigaie, amestecati cat puteti de bine si de vartos, asa incat zaharul topit sa includa in mod cat mai uniform alunele. Daca nu va miscati suficient de repede zaharul va incepe sa se arda, chiar daca ati dat focul la mic, deci nu stati de povesti cu altcineva in acest timp.

Dupa ce sunteti multumiti de amestec, turnati-l de urgenta in tavita si imediat incepeti sa nivelati cat puteti de bine amestecul cu ambele linguri, curatand in acelasi timp tigaia de reziduurile de zahar topit – ce va ramane in tigaie dupa aceea va fi compromis si va trebui aruncat, ceea ce ar fi pacat. Deci salvati cat mai mult din zaharul caramel insa rapid de tot ca se intareste foarte iute. Cautati sa intindeti totul intr-un strat cat mai subtire, nu permiteti sa se formeze galme.

In momentul in care observati ca amestecul mangaiat cu dosul lingurilor incepe sa produca “atze” de zahar, e timpul sa va opriti din nivelat – nu mai are nici un efect, deja masa de zahar s-a intarit.

Acum lasati tavita deoparte sa se raceasca complet, apoi rupeti in bucatele cat doriti de mari. Cutitul n-are nici un efect, nu puteti face treaba cu el in cazul acestui dulce. O sugestie ar fi sa rupeti Chikki in bucatele mici, cat sa intre in gura, pentru ca altfel vor fi greu de crantanit si pot aparea probleme cu dintii.

Peanut Chikki_

Din punct de vedere Ayurvedic: Peanut Chikki este un desert Tridoshic. Totusi, persoanele Pitta si Kapha ar face bine sa nu se delecteze decat cu cate o bucatica-doua.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Inji Murappa - Bombonele cu Ghimbir

Inji Murappa – Bombonele cu Ghimbir

Thengai BURFI - Prajiturele rapide din Nuca de Cocos

Thengai BURFI – Prajiturele rapide din Nuca de Cocos

Mohal THAL

Mohal THAL

Desert indian

7 Cup BURFI

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

May 2014
S M T W T F S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: