Mohan Thal – Desert de sarbatoare din Gujarat

Mohan Thal

Mohan Thal este un desert specific zonei Gujarat, stat din vestul Indiei. Se aseamana destul de mult cu Mysore Pak insa totusi rezultatul difera atat ca gust cat si ca consistenta. Mie personal Mohan Thal mi se pare mai fin si mai delicios, probabil din cauza prezentei laptelui praf din reteta, dar si din cauza ca nu este atat de dulce ca Mysore Pak.

Mohan Thal se face in mod traditional cu Khoya (branza obtinuta prin fierberea si evaporarea laptelui), insa exista si aceasta varianta mai rapida si mai usor de obtinut, special conceputa pentru oamenii moderni. Bineinteles ca si in cazul acestui desert exista multiple variatii, ca ingrediente folosindu-se in afara de lapte praf sau Khoya fie lapte condensat, fie branza de vaci, fie lapte.

Mohan Thal este atat de bun incat a depasit granita statului de origine devenind popular in intreaga Indie si chiar capatand statutul de reprezentant al bucatariei indiene peste hotare. Este un desert care se pregateste cu ocazia nuntilor, aniversarilor sau pentru a sarbatori Diwali (Festivalul Luminilor) in India.

Aceste bucatele dulci sunt un deliciu si o sarbatoare pentru guritele noastre;  sunt fine, delicate si savuroase.

sursa: Kamala’s Corner

timp de preparare: 40 minute

rezulta aproximativ 30 bucati

INGREDIENTE

2 cani Besan (faina de naut)

2 cani lapte praf neindulcit

2 cani Ghee lichid (nu unt)

3 cani zahar brut din trestie de zahar

3/4 cana apa

1 lingurita cardamon pulbere

fulgi de migdale sau bucatele de fistic crud

1 cana = 350 ml

METODA

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 2 oale de 2 litri si de o tava rotunda de pizza, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu 1 lingurita Ghee.

Puneti zaharul intr-una din oale si turnati apa peste el. Asezati-l pe foc mediu sa fiarba. Nu uitati sa amestecati din cand in cand pana se topeste zaharul. Fierbeti pe foc mic cam 10-15 minute.

Incalziti Ghee in cealalta oala. Turnati faina de naut peste Ghee si amestecati continuu pe foc mediu-mic cam 10 minute sau pana ce amestecul incepe sa emane o aroma placuta, ca de prajituri.

Amestecul va fi destul de lichid in aceasta faza. Lasati sa se racoreasca putin, cam 5 minute.

Apoi incorporati si laptele praf bine de tot. Nu va speriati daca initial apar cocoloase atat cand turnati faina de naut cat si laptele praf. Amestecand putin ele vor disparea si va rezulta o compozitie fina.

Dupa ce ati adaugat si laptele praf, lasati 5 minute sa stea, timp in care compozitia se mai ingroasa putin, insa ea tot semi-lichida va ramane.

Rasturnati aceasta pasta peste sirop, adaugati cardamonul si amestecati temeinic pret de 5 minute, rastimp in care compozitia se va ingrosa tot mai mult si va deveni tot mai omogena, mai fina.

Apoi rasturnati-o in tava pregatita dinainte. Este important sa actionati rapid pentru ca pasta se incheaga si se intareste repede.

Presarati fulgi de migdale crude sau bucatele de fistic crud. Tapotati-le usurel cu degetele ca sa intre putin in compozitie. Lasati sa se raceasca apoi taiati in bucatele de forma si dimensiunea dorite.

Mohan Thal_

OBSERVATIE: Va sugerez sa folositi mai multe vase/tavi in care sa puneti Mohan Thal ca sa se raceasca. In acest fel vor iesi mai multe bucatele si mai subtirele. Am observat ca sunt mai fine si mai bune daca sunt mai subtiri, ca cele din imagini. Insa traditional, in India, ele se fac cam de doua-trei ori mai groase.

Din punct de vedere Ayurvedic: Mohan Thal este un desert potrivit pentru persoanele Vata. Este ok si pentru persoanele Pitta echilibrate (care nu au probleme date de excesul de Pitta: boli de piele, ficat, stomac, fiere). Din pacate indivizii Kapha n-au voie sa guste decat rar, la ocazii speciale, cate o bucatica.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

CHUM CHUM - Barcute de placere

CHUM CHUM – Barcute de placere

Desert indian

7 Cup BURFI

Kalakand

Kalakand

Halva de mere

Apple HALWA – Halva de Mere

Discussion

5 thoughts on “Mohan Thal – Desert de sarbatoare din Gujarat

  1. Buna.
    As dori foarte mult sa fac niste prajituri, bombonele indiane, doar ca am intoleranta la lapte ( si alergie la oua.) Pot sa inlocuiesc in retele tale cu alt lapte gen soia ? Ce reteta imi recomanzi sa incerc? Please help. Multumesc. 🙂

    Posted by katrina | 9 February 2016, 1:29 PM
  2. Intr-adevar, un desert regal! Gustul imi aduce aminte de copilarie (simpla, delicata, suava), iar mirosul – de zilele de Craciun. Nu e de mirare ca “insoteste” nuntile, aniversarile si Festivalul Luminilor. Am gasit reteta “perfecta” de a aduce Craciunul in casa, ori de cate ori mi-e dor de el:) Multumesc!

    Posted by ema | 1 May 2013, 4:40 PM
  3. ce bine arata! vreau si eu,dar sunt asa de obosita ca sa fac,,,

    Posted by jurnalulanei | 28 January 2013, 11:21 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,783 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031