Mohan Thal este un desert specific zonei Gujarat, stat din vestul Indiei. Se aseamana destul de mult cu Mysore Pak insa totusi rezultatul difera atat ca gust cat si ca consistenta. Mie personal Mohan Thal mi se pare mai fin si mai delicios, probabil din cauza prezentei laptelui praf din reteta, dar si din cauza ca nu este atat de dulce ca Mysore Pak.
Mohan Thal se face in mod traditional cu Khoya (branza obtinuta prin fierberea si evaporarea laptelui), insa exista si aceasta varianta mai rapida si mai usor de obtinut, special conceputa pentru oamenii moderni. Bineinteles ca si in cazul acestui desert exista multiple variatii, ca ingrediente folosindu-se in afara de lapte praf sau Khoya fie lapte condensat, fie branza de vaci, fie lapte.
Mohan Thal este atat de bun incat a depasit granita statului de origine devenind popular in intreaga Indie si chiar capatand statutul de reprezentant al bucatariei indiene peste hotare. Este un desert care se pregateste cu ocazia nuntilor, aniversarilor sau pentru a sarbatori Diwali (Festivalul Luminilor) in India.
Aceste bucatele dulci sunt un deliciu si o sarbatoare pentru guritele noastre; sunt fine, delicate si savuroase.
sursa: Kamala’s Corner
timp de preparare: 40 minute
rezulta aproximativ 30 bucati
INGREDIENTE
2 cani Besan (faina de naut)
2 cani lapte praf neindulcit
2 cani Ghee lichid (nu unt)
3 cani zahar brut din trestie de zahar
3/4 cana apa
1 lingurita cardamon pulbere
fulgi de migdale sau bucatele de fistic crud
1 cana = 350 ml
METODA
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 2 oale de 2 litri si de o tava rotunda de pizza, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu 1 lingurita Ghee.
Puneti zaharul intr-una din oale si turnati apa peste el. Asezati-l pe foc mediu sa fiarba. Nu uitati sa amestecati din cand in cand pana se topeste zaharul. Fierbeti pe foc mic cam 10-15 minute.
Incalziti Ghee in cealalta oala. Turnati faina de naut peste Ghee si amestecati continuu pe foc mediu-mic cam 10 minute sau pana ce amestecul incepe sa emane o aroma placuta, ca de prajituri.
Amestecul va fi destul de lichid in aceasta faza. Lasati sa se racoreasca putin, cam 5 minute.
Apoi incorporati si laptele praf bine de tot. Nu va speriati daca initial apar cocoloase atat cand turnati faina de naut cat si laptele praf. Amestecand putin ele vor disparea si va rezulta o compozitie fina.
Dupa ce ati adaugat si laptele praf, lasati 5 minute sa stea, timp in care compozitia se mai ingroasa putin, insa ea tot semi-lichida va ramane.
Rasturnati aceasta pasta peste sirop, adaugati cardamonul si amestecati temeinic pret de 5 minute, rastimp in care compozitia se va ingrosa tot mai mult si va deveni tot mai omogena, mai fina.
Apoi rasturnati-o in tava pregatita dinainte. Este important sa actionati rapid pentru ca pasta se incheaga si se intareste repede.
Presarati fulgi de migdale crude sau bucatele de fistic crud. Tapotati-le usurel cu degetele ca sa intre putin in compozitie. Lasati sa se raceasca apoi taiati in bucatele de forma si dimensiunea dorite.
OBSERVATIE: Va sugerez sa folositi mai multe vase/tavi in care sa puneti Mohan Thal ca sa se raceasca. In acest fel vor iesi mai multe bucatele si mai subtirele. Am observat ca sunt mai fine si mai bune daca sunt mai subtiri, ca cele din imagini. Insa traditional, in India, ele se fac cam de doua-trei ori mai groase.
Din punct de vedere Ayurvedic: Mohan Thal este un desert potrivit pentru persoanele Vata. Este ok si pentru persoanele Pitta echilibrate (care nu au probleme date de excesul de Pitta: boli de piele, ficat, stomac, fiere). Din pacate indivizii Kapha n-au voie sa guste decat rar, la ocazii speciale, cate o bucatica.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna.
As dori foarte mult sa fac niste prajituri, bombonele indiane, doar ca am intoleranta la lapte ( si alergie la oua.) Pot sa inlocuiesc in retele tale cu alt lapte gen soia ? Ce reteta imi recomanzi sa incerc? Please help. Multumesc. 🙂
In toate retetele de dulce unde se recomanda lapte de vaca poti folosi lapte de migdale sau chiar de soia (insa cel de soia are un gust greu de agreat si e o sursa proasta de proteine). Incearca Peanut Chikki, Cardamom Almond Cookies, Apple Halwa, Qubani ka Meetha, Rava Paniyaram sau Ladoo-urile cu susan si/sau curmale/stafide.
Intr-adevar, un desert regal! Gustul imi aduce aminte de copilarie (simpla, delicata, suava), iar mirosul – de zilele de Craciun. Nu e de mirare ca “insoteste” nuntile, aniversarile si Festivalul Luminilor. Am gasit reteta “perfecta” de a aduce Craciunul in casa, ori de cate ori mi-e dor de el:) Multumesc!
ce bine arata! vreau si eu,dar sunt asa de obosita ca sa fac,,,
Ei, doar n-au intrat zilele in sac. Gasesti tu o zi in care sa faci. Nici nu e asa de greu. Fa Ghee din timp si atunci Mohan Thal va fi foarte usor de facut.
Contra oboselii iti recomand Badam Milk (lapte cu migdale) sau Rasayana Almond Drink. Fac minuni!