Curd Rice este un orez extrem de placut si usor de facut. Este foarte potrivit pentru perioada calda, dar complet nerecomandat cand afara e frig. El racoreste corpul si linisteste mintea infierbantata de arsita verii. Si in plus mai e si chiar foarte bun la gust, o hrana Sattvica si echilibrata.
Chiar daca ati fi tentati sa mariti cantitatea de iaurt folosita la acest orez, va recomand sa n-o faceti – Ayurveda zice clar in legatura cu iaurtul: ce-i prea mult strica… Deci nu consumati mai mult de 3 linguri de iaurt pe zi, si acela trebuie sa fie de buna calitate, proaspat, facut in casa, nu din cel cumparat din comert, care este mult prea acru si vechi si perturba toate cele trei Doshas.
Serviti Curd Rice cu un Chutney sau cu un Subji de legume ori un polonic de Supa cu Ghimbir, si evitati combinarea lui cu oua, lapte, branza, linte sau fasole ori cu salata de cruditati – nu e o idee buna… Deci cautati sa respectati pe cat posibil indicatiile din Tabelul cu Alimente considerate incompatibile in Ayurveda ca sa va simtiti bine si sa aveti un maldar de energie 🙂
timp de preparare: 20 – 25 minute
rezulta 2 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 cana orez Basmati
6 linguri iaurt proaspat facut in casa
cateva frunze de Curry
1 lingurita seminte de Jeera (chimion)
1 lingurita seminte de mustar
1/2 lingurita pulbere de ghimbir
1 lingurita sare
2 linguri ulei de floarea soarelui
2-3 linguri marar proaspat
1 litru apa
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti apa cu sare la incalzit. Intre timp clatiti orezul in cateva ape si scurgeti-l. Cand apa incepe sa fiarba aruncati orezul in apa si amestecati bine de cateva ori ca sa nu fie boabe lipite de vas.
Fierbeti cam 10-15 minute, apoi scurgeti orezul de apa in exces. Turnati peste el iaurtul bine batut si amestecati vartos, chiar daca boabele de orez de sfarama. Lasati orezul deoparte.
Pregatiti o Tarka astfel: puneti uleiul la incalzit intr-o tigaita pe ochiul mic de la aragaz, pe flacara minima. Cand e suficient de infierbantat dar nu fumega, aruncati semintele de chimion si mustar in el – ar trebui ca semintele sa pocneasca sau macar sa sfaraie. Puneti si frunzele de Curry intregi sau sfaramate in mana, dupa cum va place. Inchideti focul imediat, ca sa nu se arda condimentele. Adaugati pulberea de ghimbir si mararul spalat si tocat.
Rasturnati aceasta Tarka peste orez si amestecati din nou bine de tot. Serviti imediat, proaspat, nu-l lasati sa stea mai mult de 10-15 minute. Daca sta prea mult devine acru si neplacut la gust. Nu este genul de orez pe care sa-l preparati acum si sa-l serviti peste cateva ore sau maine…Dar este exceptional de bun!
Din punct de vedere Ayurvedic: Curd Rice este Tridoshic. Insa persoanele Kapha nu trebuie sa serveasca portii prea mari si nici prea des. De asemenea, tot pentru persoanele Kapha ar fi bine de marit cantitatea de pulbere de ghimbir si de adaugat putin piper negru macinat, ba chiar si un chilli verde tocat fin – totul de pus in Tarka.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.