Anardana, Cartofi, Chilli verde, Faina de Grau, GHEE, Iaurt, Marar, Patrunjel verde, Susan, Turmeric

Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi

Aloo Kulcha

Kulchas sunt cele mai de succes lipii indiene la care nu se foloseste drojdia. Sunt moi, fine, pufoase si se mentin astfel mai mult timp decat alte lipii. Astazi continui aventura KULCHA pe care am inceput-o anul trecut si va mai ofer o reteta, una mai deosebita si probabil cea mai gustoasa: versiunea umpluta cu cartofi.

Aloo Anardana Kulchas sunt chiar mai bune decat Kulchas simple, sunt mai hranitoare, mai consistente si pot forma un mic dejun sau o cina excelenta cand le serviti cu un Chutney la alegere. Daca v-a placut Aloo Paratha, ruda apropiata si tot fara drojdie a acestor Kulchas, atunci sigur o sa adorati Aloo Anardana Kulcha si o sa va doriti acest rasfat ori de cate ori veti avea la indemana cartofi copti/fierti.

Precum observati si in titlu, in afara de cartofi, la ingrediente apare Anardana, care e o pulbere din seminte de rodie, cu un gust absolut special – dulce-acrisor, extrem de placut mai ales in combinatia cu cartofi. Daca aveti (cum s-o procurati), va sfatuiesc s-o folositi pentru ca va infuza cu aroma ei delicata aceasta Kulcha si va contribui la o experienta culinara superba. Daca nu aveti, nu-i bai, puteti face doar Aloo Kulcha – tot extrem de bune vor fi.

adaptare dupa: Tamalapaku

timp de preparare: 40 minute + 1 ora cat lasati aluatul sa stea

rezulta 8 Kulchas

picantzeala1

INGREDIENTE

Pentru Kulcha:

1 + 2/3 cani faina integrala de grau

1/4 cana iaurt simplu

1 lingurita sare

1 lingurita zahar – optional

2 linguri ulei

1/2 lingurita bicarbonat

aproximativ 1/3 cana apa

cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final

cateva lingurite cu susan – optional

Pentru umplutura:

4-5 cartofi medii, copti sau fierti in coaja

1 lingurita sare

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita paprika iute

2 lingurite Anardana

2 linguri patrunjel sau marar proaspat

1 chilli verde – optional

METODA

Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.

Intre timp pregatiti cele necesare pentru Umplutura: curatati cartofii de coaja si zdrobiti-i ca pentru un piure. Adaugati toate celelalte ingrediente: paprika, anardana, sare, turmeric si chilli + verdeata tocate fin. Amestecati bine de tot, formati 8 bile de dimensiuni egale si tineti deoparte.

Puneti la indemana toate ingredientele, langa planseta unde veti intinde Kulchas.

Mai luati putin aluatul la framantat si impartiti-l si pe el in 8 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.

Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Ideea e sa nu o intindeti prea subtire pentru ca ulterior se va rupe aluatul.

In centrul discului puneti 1 bila de cartofi. Ridicati marginile discului de aluat si lipiti-le bine unele de altele, prin presare cu degetele. Apoi mai tavaliti-l un pic prin faina si intindeti cat doriti de gros sau subtire, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste cam de 3 ori in grosime.

Daca doriti un gust si mai desavarsit al acestor Kulchas, va recomand sa presarati cateva seminte de susan (sau Jeera, Ajwain ori Nigella – ce va place) pe discul de aluat inainte de a-l termina de intins complet.

Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle, insa nu ca la o Kulcha simpla.

Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).

Pofta buna!

Aloo Kulcha_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Anardana KULCHA sunt Tridoshice.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Seeds KULCHA - Kulcha cu Seminte

Seeds KULCHA – Kulcha cu Seminte

Parathas cu cartofi

Aloo PARATHAS

Dill KULCHA - Lipii Kulcha cu Marar

Dill KULCHA – Lipii Kulcha cu Marar

Garlic KULCHA - Kulcha cu Usturoi

Garlic KULCHA – Kulcha cu Usturoi

Discussion

2 thoughts on “Aloo Anardana KULCHA – Lipii pufoase cu Cartofi

  1. super Aloo Anardana Kulcha cum le-am facut sau terminat in10 minute multumesc cloudpearl pt retetele minunate ma apuc de alta reteta acum te pup si asteptam si alte retete noi

    Posted by mihaela | 1 September 2014, 2:14 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,914 vizite

CALENDAR

June 2014
S M T W T F S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930