Subji-urile sunt mancaruri zemoase de legume, extrem de recomandate de Ayurveda pentru ca sunt usor de digerat, deci ajuta functia lui Agni. Insotit de un orez sau / si de lipii indiene fara drojdie, un Subji reprezinta un meniu simplu, dar hranitor si consistent, ideal pentru mentinerea sanatatii si intarirea lui Agni.
Acest Subji de Primavara este simplu de preparat, e gustos si echilibrant pentru toata lumea, Tridoshic.
timp de preparare: 45 minute
rezulta 6 portii
INGREDIENTE
5 cartofi medii
2 morcovi mici
1 dovlecel mic
1/2 varza mica frageda, de primavara
1 ceapa mare sau 1 legatura ceapa verde
1 chilli verde proaspat – optional, dar recomandat persoanelor Vata si Kapha
1 baton scortisoara
1 anason stelat
3-4 pastai de cardamon verde
4-5 cuisoare intregi
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita Kashmiri Garam Masala
2 lingurite Mildly Spicy Garam Masala
1 lingurita paprika dulce
2 lingurite Anardana – optional
2 lingurite sare
5-6 linguri ulei de floarea soarelui
apa cat cuprinde
METODA
Curatati toate legumele si taiati-le cubulete cat doriti de mari/mici. Tocati bine ceapa si chilli-ul verde (dupa ce i-ati scos samburii, daca nu doriti prea picant).
Puneti o oala de 3 litri pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand s-a incalzit, aruncati in el toate condimentele intregi: scortisoara, anason, cardamon, cuisoare (nu uitati sa le zdrobiti bobitele din varf ca sa nu va improaste cu ulei) si Jeera. Tineti pe foc cam 10-20 secunde, apoi rasturnati in oala ceapa. Sotati 2-3 minute pana ce ceapa s-a inmuiat.
Acum puneti morcovul. Sotati 3 minute, dupa care adaugati si cartofii impreuna cu turmericul. Sotati inca 3 minute.
Adaugati si dovlecelul cu varza si presarati sarea, precum si lingurita de Kashmiri Garam Masala. Amestecati vartos dupa care turnati apa atat cat sa curprinda legumele dar sa nu le acopere. Va rezulta un Subji zemos.
Puneti capacul. Dati focul la tare pana ce incepe sa dea in clocot, apoi micsorati flacara la mediu-mic. Fierbeti 15 minute. Nu uitati sa amestecati din cand in cand in acest rastimp si verificati sa nu fie focul prea tare. Presarati paprika si Mildly Spicy Garam Masala, amestecati bine si acoperiti la loc cu capac. Daca vreti un Subji mai putin zemos, atunci adaugati Anardana care, dincolo de gustul grozav de bun, are si rolul de a ingrosa sosul. Mai fierbeti inca 5 minute sau pana ce sunteti multumiti de cat de fierte sunt legumele si de consistenta Subji-ului.
Servi acest Subji zemos peste Green Garlic Rice sau orice alt fel de orez va place. Nu uitati sa indepartati pe cat posibil batonul de scortisoara, steluta de anason si pastaile de cardamon inainte de a servi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Subji de Primavara este Tridoshic.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.