Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

Pudding de Curmale cu Lapte

Un desert foarte bun si simplu de facut, care nu implica prea mult efort. Doar un pic de rabdare cat tineti curmalele la inmuiat. In plus este un dulce fara zahar – curmalele sunt suficient de multe si de dulci ca sa nu mai fie nevoie de adaos de zahar.

Khajoor Kheer este un pudding, insa nu are consistenta pudding-urilor facute din prafuri din comert, deci nu va fi tare ca o sarlota, ci fin si usor moale – el se incheaga mai mult sau mai putin in functie de cat de mult il tineti pe foc.

Este un desert minunat pentru oricine si poate fi o idee buna pentru un mic dejun de weekend pentru copii.

adaptare dupa: Ayurvedic Cooking for Self-Healing de Usha si Vasant Lad

timp de preparare: 40 minute

rezulta 4 castronele mici

INGREDIENTE

2 cani lapte

50 bucati curmale uscate

1 lingura Ghee

1/4 lingurita cardamon pulbere

1 mana fistic sau caju crud

METODA

Incalziti laptele si turnati-l peste curmalele curatate de samburi si taiate bucatele. Lasati-le la inmuiat 30 minute.

Apoi puneti-le intr-un blender si mixati pana obtineti o pasta subtire.

Incalziti Ghee intr-o tigaie si treceti caju-ul (daca folositi caju – acest pas nu e necesar daca folositi fistic) prin Ghee 2 minute apoi scoateti caju-ul si tineti-l deoparte.

Peste Ghee-ul din tigaie turnati pasta de curmale cu lapte. Amestecati pana ce Ghee se incorporeaza complet. Adaugati praful de cardamon.

Tineti pe foc amestecand continuu pana ce pasta se mai ingroasa. Puteti gati amestecul cat doriti de mult sau putin ca sa obtineti consistenta ideala pentru voi.

Turnati-l in castronele si deasupra puneti bucatelele de caju prajit usor si/sau fistic crud.

Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, Ayurveda nu recomanda amestecul dintre fructe si lapte (sau produse lactate in general), insa curmalele uscate nu au acelasi efect de “acrire” a laptelui (in procesul de digestie) ca cele proaspete. Faptul ca reteta contine si cardamon ajuta si mai mult la echilibrul perfect al acestui desert. Toate tipologiile il pot servi fara probleme, insa persoanele Kapha nu trebuie niciodata sa isi faca un obicei din a consuma dulciuri prea des.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Pudding indian de migdale

Badam Kheer – Pudding de Migdale

Dry Fruits Ladoo - Bombonele cu Fructe uscate

Dry Fruits Ladoo – Bombonele cu Fructe uscate

Dates Cake - Prajitura cu Curmale

Dates Cake – Prajitura cu Curmale

Prajiturele cu curmale

Date Puffs – Prajiturele cu Curmale

Discussion

2 thoughts on “Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

  1. Desertul preferat al mamei:)

    Posted by ema | 24 April 2013, 3:54 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,848 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031