Un desert foarte bun si simplu de facut, care nu implica prea mult efort. Doar un pic de rabdare cat tineti curmalele la inmuiat. In plus este un dulce fara zahar – curmalele sunt suficient de multe si de dulci ca sa nu mai fie nevoie de adaos de zahar.
Khajoor Kheer este un pudding, insa nu are consistenta pudding-urilor facute din prafuri din comert, deci nu va fi tare ca o sarlota, ci fin si usor moale – el se incheaga mai mult sau mai putin in functie de cat de mult il tineti pe foc.
Este un desert minunat pentru oricine si poate fi o idee buna pentru un mic dejun de weekend pentru copii.
adaptare dupa: Ayurvedic Cooking for Self-Healing de Usha si Vasant Lad
timp de preparare: 40 minute
rezulta 4 castronele mici
INGREDIENTE
2 cani lapte
50 bucati curmale uscate
1 lingura Ghee
1/4 lingurita cardamon pulbere
1 mana fistic sau caju crud
METODA
Incalziti laptele si turnati-l peste curmalele curatate de samburi si taiate bucatele. Lasati-le la inmuiat 30 minute.
Apoi puneti-le intr-un blender si mixati pana obtineti o pasta subtire.
Incalziti Ghee intr-o tigaie si treceti caju-ul (daca folositi caju – acest pas nu e necesar daca folositi fistic) prin Ghee 2 minute apoi scoateti caju-ul si tineti-l deoparte.
Peste Ghee-ul din tigaie turnati pasta de curmale cu lapte. Amestecati pana ce Ghee se incorporeaza complet. Adaugati praful de cardamon.
Tineti pe foc amestecand continuu pana ce pasta se mai ingroasa. Puteti gati amestecul cat doriti de mult sau putin ca sa obtineti consistenta ideala pentru voi.
Turnati-l in castronele si deasupra puneti bucatelele de caju prajit usor si/sau fistic crud.
Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, Ayurveda nu recomanda amestecul dintre fructe si lapte (sau produse lactate in general), insa curmalele uscate nu au acelasi efect de “acrire” a laptelui (in procesul de digestie) ca cele proaspete. Faptul ca reteta contine si cardamon ajuta si mai mult la echilibrul perfect al acestui desert. Toate tipologiile il pot servi fara probleme, insa persoanele Kapha nu trebuie niciodata sa isi faca un obicei din a consuma dulciuri prea des.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Desertul preferat al mamei:)
Si al tau care e?