Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

Pudding de Curmale cu Lapte

Un desert foarte bun si simplu de facut, care nu implica prea mult efort. Doar un pic de rabdare cat tineti curmalele la inmuiat. In plus este un dulce fara zahar – curmalele sunt suficient de multe si de dulci ca sa nu mai fie nevoie de adaos de zahar.

Khajoor Kheer este un pudding, insa nu are consistenta pudding-urilor facute din prafuri din comert, deci nu va fi tare ca o sarlota, ci fin si usor moale – el se incheaga mai mult sau mai putin in functie de cat de mult il tineti pe foc.

Este un desert minunat pentru oricine si poate fi o idee buna pentru un mic dejun de weekend pentru copii.

adaptare dupa: Ayurvedic Cooking for Self-Healing de Usha si Vasant Lad

timp de preparare: 40 minute

rezulta 4 castronele mici

INGREDIENTE

2 cani lapte

50 bucati curmale uscate

1 lingura Ghee

1/4 lingurita cardamon pulbere

1 mana fistic sau caju crud

METODA

Incalziti laptele si turnati-l peste curmalele curatate de samburi si taiate bucatele. Lasati-le la inmuiat 30 minute.

Apoi puneti-le intr-un blender si mixati pana obtineti o pasta subtire.

Incalziti Ghee intr-o tigaie si treceti caju-ul (daca folositi caju – acest pas nu e necesar daca folositi fistic) prin Ghee 2 minute apoi scoateti caju-ul si tineti-l deoparte.

Peste Ghee-ul din tigaie turnati pasta de curmale cu lapte. Amestecati pana ce Ghee se incorporeaza complet. Adaugati praful de cardamon.

Tineti pe foc amestecand continuu pana ce pasta se mai ingroasa. Puteti gati amestecul cat doriti de mult sau putin ca sa obtineti consistenta ideala pentru voi.

Turnati-l in castronele si deasupra puneti bucatelele de caju prajit usor si/sau fistic crud.

Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, Ayurveda nu recomanda amestecul dintre fructe si lapte (sau produse lactate in general), insa curmalele uscate nu au acelasi efect de “acrire” a laptelui (in procesul de digestie) ca cele proaspete. Faptul ca reteta contine si cardamon ajuta si mai mult la echilibrul perfect al acestui desert. Toate tipologiile il pot servi fara probleme, insa persoanele Kapha nu trebuie niciodata sa isi faca un obicei din a consuma dulciuri prea des.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Pudding indian de migdale

Badam Kheer – Pudding de Migdale

Dry Fruits Ladoo - Bombonele cu Fructe uscate

Dry Fruits Ladoo – Bombonele cu Fructe uscate

Dates Cake - Prajitura cu Curmale

Dates Cake – Prajitura cu Curmale

Prajiturele cu curmale

Date Puffs – Prajiturele cu Curmale

Discussion

2 thoughts on “Khajoor Kheer – Pudding de Curmale cu Lapte

  1. Desertul preferat al mamei:)

    Posted by ema | 24 April 2013, 3:54 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: