Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale

Dates Cake

Probabil ca ati observat in ultima vreme ca m-am axat mai mult pe retete de dulciuri. Sper ca v-au placut si ca mai vreti si altele. Pentru ca am de gand sa postez muuuulte tare in continuare. De ce? Odata pentru ca sunt topita dupa dulciuri desi nu am voie (sunt o tipologie Kapha in toata regula), dar si pentru ca sotul meu face in perioada asta, din doua in doua zile, un Vrata la care trebuie sa existe o ofranda de ceva dulce si proaspat, cat mai pur. Asa ca eu mi-am propus sa profit de ocazie si sa gasesc retete noi, Ayurvedice, iar pe cele mai reusite sa vi le impartasesc.

Dates Cake este o asemenea reteta de dulce. Este o prajitura pufoasa, onctuoasa, moale, aromata – un rasfat al simturilor. Intalnirea cu bucatele de alune de padure presarate pe ici colo prin ea ii da un echilibru si mai bun gustativ. Noi suntem teribil de incantati de ea si la cat e de usor de facut zau ca merita experimentata.

adaptare dupa: Sulekha.com

timp de preparare: 1h15min

rezulta aproximativ 20 prajiturele

INGREDIENTE

25 curmale fara samburi (am folosit 15 si 1 pumn stafide)

1 cana faina de grau (am folosit integrala)

1 cana lapte

1/2 cana ulei

2/3 cana zahar (brut din trestie de zahar)

1 lingurita bicarbonat

1 lingurita cardamon pulbere

caju/alune/migdale/nuci (am folosit alune de padure)

METODA

Fierbeti laptele. Turnati-l peste curmalele fara samburi (stafide). Acoperiti si lasati sa se inmoaie 30 minute.

Preincalziti cuptorul la foc mic.

Puneti zaharul in lapte, amestecati si bagati la blender/mixer. Mixati bine de tot pana rezulta o pasta.

Adaugati cardamon + faina + bicarbonat. Amestecati pana ce ati incorporat bine faina, fara cocoloase.

Turnati uleiul si din nou amestecati temeinic pana ce tot uleiul s-a incorporat bine si ati obtinut o pasta fina, groasa.

Adaugati alunele, amestecati si turnati intr-o forma unsa in prealabil cu un pic de unt sau tapetata cu hartie de copt.

Coaceti 30 minute la foc mic (depinde de cuptor) sau pana ce, introducand o scobitoare in mijlocul prajiturii, iese curata, fara aluat pe ea.

Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se racoreasca de tot, apoi taiati in formele dorite.

Dates Cake_

Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, Ayurveda nu recomanda combinatia dintre fructe si lapte. Insa lucrurile stau altfel in cazul combinatiei dintre curmalele uscate si lapte, care nu numai ca este foarte ok, este chiar un tonic special pentru organism. Curmalele uscate nu sunt potrivite pentru tipologia Vata, insa in aceasta reteta, datorita amestecului cu lapte, si persoanele predominant Vata pot sa savureze linistit Dates Cake. Pentru Pitta este de asemenea foarte potrivita – a se folosi migdale decojite. Pentru Kapha ar fi mai ok daca s-ar folosi lapte de capra daca este posibil – de gustat ocazional.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Qubani ka Meetha

Qubani ka Meetha

MALPUA

MALPUA

Coconut Basbousa

Coconut Basbousa

Besan Ladoo I

Besan Ladoo I

Discussion

6 thoughts on “Dates Cake – Prajitura delicioasa cu Curmale

  1. Bună ziua! Se poate face această rețetă doar cu stafide? Chiar vreau s-o încerc, iar stafidele îmi sunt mai la îndemână momentan.
    Arată delicios!🙂

    Posted by Andreea | 29 August 2015, 9:34 PM
    • Buna Andreea! Da, se poate face si numai cu stafide, si eu preparat-o de multe ori asa. Are un gust ceva mai “light”, mai putin intens. Foloseste circa 150-200 grame stafide. Eu am folosit mereu brune, dar sigur e super si cu aurii. Succes!

      Posted by cloudpearl | 31 August 2015, 3:47 PM
  2. este absolut delicioasa!!! mi-e greu sa ma opresc din mancat! iti multumesc pentru reteta:)

    Posted by elena | 20 August 2014, 7:05 PM
    • Buna Elena! Multumesc si eu pentru comentariu. Sper ca ai reusit totusi sa te opresti pana am apucat eu sa-ti raspund🙂

      Posted by cloudpearl | 22 August 2014, 2:41 PM
  3. Buna! am descoperit ieri acet blog si imi plac unele retete! Am cumparat cardamon… nu stiu exact daca am luat ceea ce trebuia; e o samanta mare cu ceva seminte micute in ea; as putea sa le fac pulbere sa le folosesc sau e altceva ceea ce trebuie pus in aceasta reteta de Dates Cake? Multumesc mult de raspuns!

    Posted by Oana | 14 January 2014, 6:46 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: