Probabil ca ati observat in ultima vreme ca m-am axat mai mult pe retete de dulciuri. Sper ca v-au placut si ca mai vreti si altele. Pentru ca am de gand sa postez muuuulte tare in continuare. De ce? Odata pentru ca sunt topita dupa dulciuri desi nu am voie (sunt o tipologie Kapha in toata regula), dar si pentru ca sotul meu face in perioada asta, din doua in doua zile, un Vrata la care trebuie sa existe o ofranda de ceva dulce si proaspat, cat mai pur. Asa ca eu mi-am propus sa profit de ocazie si sa gasesc retete noi, Ayurvedice, iar pe cele mai reusite sa vi le impartasesc.
Dates Cake este o asemenea reteta de dulce. Este o prajitura pufoasa, onctuoasa, moale, aromata – un rasfat al simturilor. Intalnirea cu bucatele de alune de padure presarate pe ici colo prin ea ii da un echilibru si mai bun gustativ. Noi suntem teribil de incantati de ea si la cat e de usor de facut zau ca merita experimentata.
adaptare dupa: Sulekha.com
timp de preparare: 1h15min
rezulta aproximativ 20 prajiturele
INGREDIENTE
25 curmale fara samburi (am folosit 15 si 1 pumn stafide)
1 cana faina de grau (am folosit integrala)
1 cana lapte
1/2 cana ulei
2/3 cana zahar (brut din trestie de zahar)
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita cardamon pulbere
caju/alune/migdale/nuci (am folosit alune de padure)
METODA
Fierbeti laptele. Turnati-l peste curmalele fara samburi (stafide). Acoperiti si lasati sa se inmoaie 30 minute.
Preincalziti cuptorul la foc mic.
Puneti zaharul in lapte, amestecati si bagati la blender/mixer. Mixati bine de tot pana rezulta o pasta.
Adaugati cardamon + faina + bicarbonat. Amestecati pana ce ati incorporat bine faina, fara cocoloase.
Turnati uleiul si din nou amestecati temeinic pana ce tot uleiul s-a incorporat bine si ati obtinut o pasta fina, groasa.
Adaugati alunele, amestecati si turnati intr-o forma unsa in prealabil cu un pic de unt sau tapetata cu hartie de copt.
Coaceti 30 minute la foc mic (depinde de cuptor) sau pana ce, introducand o scobitoare in mijlocul prajiturii, iese curata, fara aluat pe ea.
Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se racoreasca de tot, apoi taiati in formele dorite.
Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, Ayurveda nu recomanda combinatia dintre fructe si lapte. Insa lucrurile stau altfel in cazul combinatiei dintre curmalele uscate si lapte, care nu numai ca este foarte ok, este chiar un tonic special pentru organism. Curmalele uscate nu sunt potrivite pentru tipologia Vata, insa in aceasta reteta, datorita amestecului cu lapte, si persoanele predominant Vata pot sa savureze linistit Dates Cake. Pentru Pitta este de asemenea foarte potrivita – a se folosi migdale decojite. Pentru Kapha ar fi mai ok daca s-ar folosi lapte de capra daca este posibil – de gustat ocazional.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Bună ziua! Se poate face această rețetă doar cu stafide? Chiar vreau s-o încerc, iar stafidele îmi sunt mai la îndemână momentan.
Arată delicios! 🙂
Buna Andreea! Da, se poate face si numai cu stafide, si eu preparat-o de multe ori asa. Are un gust ceva mai “light”, mai putin intens. Foloseste circa 150-200 grame stafide. Eu am folosit mereu brune, dar sigur e super si cu aurii. Succes!
este absolut delicioasa!!! mi-e greu sa ma opresc din mancat! iti multumesc pentru reteta:)
Buna Elena! Multumesc si eu pentru comentariu. Sper ca ai reusit totusi sa te opresti pana am apucat eu sa-ti raspund 🙂
Buna! am descoperit ieri acet blog si imi plac unele retete! Am cumparat cardamon… nu stiu exact daca am luat ceea ce trebuia; e o samanta mare cu ceva seminte micute in ea; as putea sa le fac pulbere sa le folosesc sau e altceva ceea ce trebuie pus in aceasta reteta de Dates Cake? Multumesc mult de raspuns!
Buna Oana! E foarte bine ce-ai gasit. Foloseste-l rasnit/pulbere la dulciuri si intreg/pastaie la mancaruri.