O reteta simpla si foarte buna de supa, potrivita tuturor tipologiilor. Este usoara si nu contine nimic prajit (gen Tarka) si nici condimente sub forma de seminte. Este foarte gustoasa si foarte potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina.
In mod normal supele in India se servesc odata cu felul principal, adica supa se toarna in bolul cu orez. Supele nu sunt servite separat, inaintea celorlaltor feluri de mancare. Asa este cel mai sanatos – altfel stomacul se umple cu lichid si daca treceti imediat la felul 2 mancarea nu va mai fi bine digerata, rezultand probleme cu stomacul si intestinele. Asadar ar fi bine fie sa mancati supele separat, cu 30-40 minute inaintea mesei, fie odata cu felul principal (daca acesta contine orez).
timp de preparare: 25 minute
rezulta 2 portii
INGREDIENTE
1 litru apa sau zeama ramasa de la fiert cartofi fara coaja
2 ardei grasi
1 dovlecel micut
1 ceapa medie
1/2 lingurita turmeric
1/4 lingurita piper Pippali sau negru
1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita chimion macinat (Jeera Powder)
1/2 lingurita Basic Garam Masala
patrunjel verde
1-2 linguri ulei (daca nu folositi zeama ramasa de la fiert cartofi)
1/2 lingurita sare (daca nu folositi zeama ramasa de la fiert cartofi)
METODA
Intotdeauna cand fierb cartofi curatati de coaja pun mai multa apa special ca sa-mi ajunga si pentru o supa. Cartofii curatati si taiati cuburi ii pun la fiert cu 1 lingura ulei de masline, ½ lingurita sare, ½ lingurita turmeric. In felul acesta cartofii devin mai blanzi pentru tipologia Vata (nu mai dau atatea gaze).
Scurgeti zeama de la cartofii fierti (eventual puteti pastra deoparte cativa daca doriti o supa mai bogata) si puneti-o pe foc intr-o oala. Adaugati ardeii taiati feliute micute si dovleceii taiati cubulete mici. Tocati ceapa cat mai marunt si adaugati-o si pe ea. Presarati pulberile de Jeera si coriandru, precum si piperul, si lasati sa fiarba la foc mediu 15 minute pana ce legumele s-au fiert bine. (Puteti adauga si cartofii catre sfarsitul timpului de fierbere).
Presarati Garam Masala si inchideti focul. Puteti pune verdeata chiar in castroane, la servire. Eu am folosit busuioc verde.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta este o supa Tridoshica, minunata pentru oricine. In mod normal legumele nu se potrivesc intre ele insa faptul ca fierb impreuna, si cu condimente, le ajuta “sa se impace”. Pentru tipologia Kapha recomand sa mai adauge putin piper sau un varf de cutit de pulbere de chilli. La fel si pentru persoanele care au dezechilibre de tip Kapha: raceala, gripa, sinuzita, obezitate, etc. Pentru Pitta – de lasat deoparte piperul.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Azi am incercat, pentru prima oara, “rasturnatul” supei peste o portie de orez. Delicios! Multumesc!
Haha! Bravo, ma bucur ca ti-a placut :)) Esti curajoasa!
Ce mi se pare (si mai) interesant e faptul ca, desi am preparat aceasta supa de trei ori (deja), gustul este diferit de fiecare data. E adevarat ca ultima data era de asteptat (am folosit un ardei verde si unul rosu pentru mai multa culoare), dar efectele sunt la fel de placute. Multumesc!
O supa foarte placuta la gust. E preferata mea/ supe de legume. Nu am folosit nici un strop de piper, ci doar putin turmeric (cand am fiert cartofii). Multumesc.