Gobi Masala – Masala de Conopida

Gobi Masala este o mancare de conopida care nu foloseste deloc apa pentru fiert. Am avut mari indoieli cand am preluat reteta gandindu-ma: “oare cum s-o face conopida asta buna de mancat daca n-o fierbi in apa??! Sigur iese mai mult cruda…” Am pus-o in aplicare bazandu-ma pe gandul salvator ca o sa-i adaug eu apa daca vad ca cere si se arde.

Si totusi, spre marea mea mirare, n-am folosit nici un strop de apa! Conopida s-a facut atat de buna incat deja concureaza serios toate celelalte retete pe care le stiu cu conopida. Stau inca in cumpana daca s-o plasez pe locul 1 in locul lui Gobi Pakoras

Reteta este preluata si adaptata de pe blogul A Daughter’s Culinary Journey al lui Silpa Nunna, blog foarte dragut, cu cateva retete. Am dat de el ieri. Daca va descurcati cu engleza va sugerez sa-l vizitati.

timp de pregatire: 30 minute

3 portii

3 din 10

INGREDIENTE

1 conopida medie

1 ceapa medie

2 rosii micute

1 chilli verde

1 bucata de ghimbir cat degetul mic

1 lingurita chimion (Jeera)

1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

1/2 lingurita pulbere de fenicul

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala

4 linguri ulei de floarea soarelui

1/2 lingurita sare

1 legatura verdeata

METODA

Curatati conopida si taiati-o in florete mici de-un deget. Curatati ceapa, ghimbirul, chilli si rosiile si tocati-le separat.

Intr-o oala de 2 litri puneti uleiul la incalzit pe foc mic si cand e suficient de cald puneti semintele de chimion sa pocneasca. Imediat adaugati ghimbirul, chilli verde si ceapa. Amestecati si lasati pe foc mediu 2 minute. Adaugati coriandrul si feniculul pulbere, apoi rosiile tocate si asteptati 2 minute dupa care puneti si conopida, sarea si turmericul. Amestecati bine, puneti capacul si lasati sa fiarba pe foc mic cam 10-15 minute (in functie de cat de mari ati taiat floretele si de cat de moale vreti sa fie conopida).

Mai ridicati capacul din cand in cand si amestecati. Conopida va lasa destul de multa apa. Daca vreti o mancare mai uscata, atunci dati deoparte capacul dupa ce conopida e suficient de bine facuta si lasati sa se evapore excesul de apa.

La final adaugati Garam Masala, amestecati bine si mai lasati sa stea pe foc inca 2 minute. Apoi puneti si verdeata, stingeti focul, acoperiti cu capacul si lasati sa stea cam 10 minute.

Serviti cu Aloo Parathas sau cu Paneer Parathas.

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta reteta este suficient de echilibrata ca sa faca parte si din Bucataria Ayurvedica. Este Tridoshica, adica poate fi mancata de oricine, indiferent de tipologia predominanta. Totusi, persoanele Vata ar trebui sa o consume nu mai des de o data pe saptamana si ar fi mai bine daca ar folosi mai mult ulei. Recomandarea pentru persoanele Pitta ar fi sa scoata chilli verde din reteta si sa foloseasca o Masala mai adecvata lor, cum este High Pitta Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Aloo Gobi 2 - Curry de Cartofi cu Conopida - varianta 2

Aloo Gobi 2 – Curry de Cartofi cu Conopida – varianta 2

Aloo Gobi - Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Aloo Gobi – Curry uscat de Cartofi cu Conopida

Subji de Toamna

Subji de Toamna

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Conopida cu Smantana A-la-Hindi

Discussion

One thought on “Gobi Masala – Masala de Conopida

  1. Am inteles, in cele din urma, ca nu-mi place conopida. Felul in care arata ma atrage si determina sa cumpar cate una ori de cate ori o vad, dar nu imi place gustul: e prea dulce. Reteta este foarte buna si gustoasa (pot da marturii cei care au mancat-o), dar am realizat ca voi gati aceasta leguma doar pentru altii, nu si pentru mine:) Multumesc pentru reteta, suntem cu totii recunoscatori: mie mi-a facut mare placere sa o gatesc, iar cei care au avut parte de un pranz hranitor iti multumesc.

    Posted by ema | 4 September 2013, 8:24 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,858 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031