Ati incercat vreodata combinatia de ceai negru cu cacao? Eu marturisesc ca nu si de aceea m-a intrigat ideea. Asa ca duminica trecuta m-am delectat cu aceasta bautura, mai ales ca in aer plutea o stare de lentoare si de somnic. Si pentru ca “beneficiez” deja de un exces de Kapha si stiu ca nu e bine sa dormi la pranz, m-am decis sa imi ofer un stimul placut si inedit.
Chocolate Chai e foarte placut, inviorator si usor aromat. Poate fi savurat si dupa masa pentru ca ajuta la digestie, dar intr-o cantitate mai mica, nu mai mult de 100 ml (nu e bine sa bagi mult lichid in tine dupa masa pentru ca se perturba digestia).
Daca doriti un plus de stimul dar si pentru a contribui la racorirea organismului, acum ca vara in sfarsit a dat temperatura la maxim, puteti adauga si menta. Asta chiar e o combinatie exceptionala! Am testat! 😀
Deci dragii mei iubitori de chai-uri si bauturi indiene, va mai ofer o reteta de adaugat la lista voastra de “to do”. Nu ezitati sa il experimentati mai ales ca e super easy de facut! Cred ca veti fi incantati 🙂
adaptare dupa: Sharmis Passions
timp de preparare: 10 min
rezulta 2 cani
INGREDIENTE
1 cana lapte proaspat de vaca
1 cana apa
1 lingurita cacao de buna calitate
2 pliculete ceai negru sau 2 lingurite ceai negru varsat
1 baton mic de scortisoara lung de 3 cm
5 pastai intregi de cardamon verde sau 1/2 lingurita cardamon pulbere
2 plicuri ceai de menta – optional, recomandat pentru vara
1 varf de cutit nucsoara macinata – optional
2 lingurite zahar brut din trestie de zahar
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti apa cu laptele la fiert impreuna cu ceaiul negru (plicuri sau varsat, cum aveti) batonul de scortisoara rupt bucati si pastaile de cardamon (plus ceaiul de menta daca e vara si daca doriti sa folositi). Dati focul la mediu-tare pana ce incepe sa bolboroseasca lichidul.
Intre timp puneti cacaoa intr-un mic castronel si turnati peste ea cateva lingurite de lapte din ibric. Amestecati bine ca sa se omogenizeze, apoi turnati in ibric. Clatiti castronelul cu ceva laptic din ibric si turnati inapoi. NU folositi mai multa cacao pentru ca va strica/altera gustul.
Asteptati sa inceapa sa fiarba, dati un clocot apoi stingeti focul. Puteti lasa sa stea inca 2 minute daca doriti un gust mai intens.
Strecurati, adaugati zahar si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Chocolate Chai este o bautura ok de savurat ocazional de toate tipologiile. Este mai potrivita pentru persoanele Kapha care au mai mereu nevoie de stimulare, dar pentru ele mai recomandat ar fi sa foloseasca fie lapte de capra, fie doar apa; de asemenea, mai putin zahar. Pentru Vata este mai bine sa foloseasca doar lapte, nu si apa, deci cantitate dubla de lapte si eventual un strop de zahar in plus. Pentru Pitta e musai sa opteze si pentru adaugarea mentei in aceasta bautura.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.