Nu stiu daca si la voi stau lucrurile la fel, insa la noi in urbe caju-ul a devenit mult mult mai accesibil ca pret dar si mai prezent in magazine. Bucurie mare in lumea mea intrucat asta cere prepararea mai multor retete cu caju, retete care erau demult pe rol. Una din ele este cea de azi care este un re-make-adaptare a unei super retete postate cu doua veri in urma. Practic, am inlocuit migdalele cu caju si am modificat usor cantitatile ici colo.
Ladoo-urile acestea sunt extrem de bune dar nu poti manca mai mult de 2-3 bucati pentru ca sunt mai consistente si mai satioase decat in versiunea cu migdale. Tin si de foame! Sunt efectiv ca niste bombe de Ojas si de energie, extrem de usor de facut si numa’ bune de luat in drumetie ori de dat la strengari – niste dulciuri sanatoase si care maresc forta interioara.
timp de preparare: 20-25 minute
rezulta 8-9 Ladoo
INGREDIENTE
1/3 cana caju crud
1/3 cana susan alb
1 mana stafide
2 linguri zahar brut din trestie de zahar, preferabil pudra
2 linguri Ghee topit
1/2 lingurita cardamon pulbere
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti o tigaie pe foc si dupa ce se incalzeste dati flacara la minim. Rasturnati caju in ea si coaceti uscat timp de 3 minute amestecand mereu cu o lingura. Rasturnati caju pe o farfurie, apoi coaceti si susanul 2-3 minute sau pana ce a devenit auriu-maroniu si aromat. Nu tineti mai mult susanul in tigaie pentru ca are tendinta sa se amarasca daca e copt in exces.
Rasturnati susanul pe aceeasi farfurie in care e caju-ul si lasati sa se racoreasca 5-10 minute.
Puneti-le intr-un mixer impreuna cu stafidele, zaharul, Ghee si cardamonul. Mixati pret de 1 minut sau pana ce susanul si caju s-au faramitat bine de tot si a rezultat un amestec relativ omogen. Daca amestecul e inca sfaramicios si nu se leaga, mai puneti un picut de Ghee. Puteti sa mixati cat doriti de mult sau de putin. Eu am optat sa mai simt pe ici colo gustul de la seminte intregi de susan, asa ca n-am mixat prea vartos.
Formati apoi Ladoo-uri (bile de forma rotunda) luand cam o lingurita plina cu varf din amestec, punandu-l in palma stanga si strangand in pumn. Apoi ajutati-va de ambele maini ca sa modelati bilele dulci cat puteti de bine. Cautati sa indesati cat mai zdravan. 🙂
Daca doriti, le puteti decora cu bucatele suplimentare de caju sau le puteti da de-a dura prin zahar pudra.
Aceste Ladoo-uri tin foarte bine zile in sir la temperatura camerei chiar si vara, nu necesita pastrarea la frigider. Daca optati sa le tineti in frigider, atunci vor deveni ceva mai tarisoare.
Din punct de vedere Ayurvedic: Kaju Til Ladoo este un desert Tridoshic. Persoanele Kapha totusi se pot delecta doar ocazional cu ele si ar fi mai bine daca n-ar folosi deloc zahar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Multumesc Universului CA am gasit aceste information pretioase prin time…Aveam mare nevoie de aceasta schimbare si deja simt CA ma ajuta enorm tot ceea CE am citit de LA time…Multumesc inca o data.Ioana