Kaja este un desert de high-class din Andhra Pradesh, extrem de bun si pregatit pentru ocazii speciale in India. Este un pic mai laborios desi nu implica foarte mare pricepere, deci e accesibil ca metoda de preparare si cu siguranta merita efortul!
L-am pregatit pana acum de mai multe ori insa niciodata n-am apucat sa pozez rezultatul – sotul meu e cuprins de o adevarata frenezie cand vede aceste bucatele dulci si nu i le mai poti lua de la gura ca sa le faci poze. Chiar si azi, dupa ce le-am preparat, l-am rugat sa le pozeze si m-a intrebat cu ochi mariti de uimire si cu gura plina daca sunt absolut sigura ca nu le-am mai fotografiat anterior…Nu prea era dornic sa se desparta de castronul de Kajas 🙂
Asadar dragii mei, dupa indelungi amanari si cu mari eforturi am reusit totusi sa obtin niste poze, ca sa va impartasesc si voua acest desert exceptional de bun, si sa-i bucurati si voi pe cei dragi, sa-i rasfatati cu aceste bucatele dulci si aromate, insiropate si care se topesc in gura. Kaja e atat de deosebit incat aduce buna dispozitie si bucurie chiar si intr-o zi posomorata de iarna.
sursa/adaptare dupa: Plantain Leaf
timp de preparare: aprox 1h30min
rezulta circa 30 Kajas
INGREDIENTE
Pentru ALUAT
200 grame faina alba de grau – am facut si cu faina integrala si e ok
5 lingurite de Ghee topit
aprox 100 ml apa
1/2 lingurita bicarbonat
Pentru PASTA
75 grame faina de orez
5 lingurite Ghee topit
1 lingura zahar pudra
aprox 6 linguri apa
Pentru SIROP
1 cana zahar (brut din trestie de zahar)
1 + 1/2 cani apa
4-5 pastai cardamon
1 cana = 300 ml
ALTELE
1/2 litru ulei pentru prajit
METODA
Faceti mai intai aluatul: amestecati faina cu bicarbonatul si Ghee-ul topit. Apoi turnati apa cate putin si framantati pana ce obtineti un aluat fin si nelipicios (cam 5 minute). Acoperiti si lasati deoparte 10-20 min.
Intre timp faceti Pasta: amestecati faina de orez cu zaharul pudra si Ghee-ul. Apoi adaugati apa cate putin pana rezulta o pasta cremoasa, sa nu fie spre lichida. Tineti-o deoparte.
Turnati zaharul si apa intr-o oala de 1,5 litri, puneti si pastaile de cardamon. Asezati oala pe foc mediu-mic. Amestecati ca zaharul sa se dizolve complet. Din momentul in care incepe sa fiarba, tineti pe foc inca 10-15 minute, pana obtineti o consistenta de un fir. Nu va faceti probleme daca nu nimeriti precis consistenta – nu conteaza foarte mult. Cand e gata, stingeti focul si acoperiti oala cu un capac.
In timp ce zaharul fierbe mai framantati aluatul 1 minut, dupa care il impartiti in 6 bile egale. Luati o bila si impartiti-o in 3 parti egale. Luati o asemenea biluta mica si intindeti-o cu sucitorul pe o planseta tapetata cu faina sub forma unui Chapati (un disc de aluat). Intindeti cat puteti de fin, sa iasa subtire ca hartia. Asezati acest disc pe o farfurie intinsa si ungeti suprafata lui cu 1 lingurita de Pasta. Va fi mai usor daca intindeti pasta cu lama unui cutit cu varful bont. Cautati sa intindeti pasta cat mai uniform pe toata suprafata discului de aluat.
Acum procedati la fel cu alte doua bilute mici de aluat. Pe fiecare o puneti peste discul deja intins si uns cu Pasta. Deci in final trebuie sa aveti 3 asemenea discuri unse, unul peste altul. Rulati aceasta formatiune de mini-Chapati sub forma unei clatite, cat de strans puteti. Cautati sa lipiti cat mai bine, sa sigilati marginea de pe lungime umezindu-va usor degetul in apa. Nu trebuie sa inchideti si marginile laterale ale ruloului. Puneti acest rulou deoparte pe un platou/alta farfurie.
Continuati acest procedeu cu celelalte bile de aluat. Tot procesul dureaza cam 30 min.
Dupa ce ati terminat de format rulourile, luati-l pe fiecare si taiati-l in 5 cu ajutorul unui cutit foarte ascutit.
Prajiti aceste bucatele in ulei. Turnati uleiul intr-o oala de 1,5 litri si puneti-l pe foc mic-mediu. Cand uleiul e bine incalzit, dar nu a atins punctul de fum, puneti cateva bucatele la prajit, una cate una. Amestecati cand si cand cu o spatula/lingura. Prajiti circa 3 min, apoi le scoateti si imediat le puneti in sirop.
Lasati-la sa se imbaieze cam 5 min sau mai mult, pana ce terminati de prajit urmatoarea transa. Scoateti bucatelele insiropate pe un platou cu margini ridicate/inalte. Daca la final va mai ramane sirop, turnati-l peste rulouri, chiar daca vi se pare ca le faceti baitza. Ele vor absorbi recunoscatoare tot lichidul dulce in urmatoarele 30 min. Sau, daca doriti o varianta mai putin dulce, folositi siropul ramas pentru alt desert, caz in care Kajas vor fi mai dense si mai indesate, ceva mai uscate, dar tot extrem de bune 😉
Din punct de vedere Ayurvedic: Kaja este un desert minunat pentru persoanele Vata si ok de consumat ocazional de persoanele Pitta. Este nerecomandat celor Kapha desi le va fi imposibil sa reziste tentatiei de gusta macar o bucatica.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc